torty

niedziela, 28 września 2014

Czego się nie robi, aby w tym wyjątkowym dniu wywołać uśmiech na twarzy dziecka. Pomimo wielkich obaw, upieczenie tortu w kształcie autka dla dwulatka okazało się łatwiejsze niż myślałam. Najwięcej problemów sprawiło mi oczywiście wykończenie autka, ale cztery kółeczka na masce samochodu zrekompensowały pozostałe braki. 

tort autko

Tort autko - Bartuś 2 latka

Składniki:

biszkopt - składniki na jeden biszkopt, z którego otrzymałam dwa blaty

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżka kakao - do biszkoptu kakaowego

 krem do przełożenia:

  • 500 g serka mascaropne
  • 80 g cukru pudru
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30%

 lukier plastyczny

  • 100 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka masła

krem maślany (pod masę plastyczną)

  • 150 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 łyżka mleka

dodatkowo

  • barwniki spożywcze
  • dżem z czarnej porzeczki
  • syrop owocowy rozcieńczony w w wodzie lub herbata z cytryną

 

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Gdy białka będą sztywne dodać partiami dwie łyżki cukru i miksować aż piana stanie się błyszcząca.
  2. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w temp. 170ºC (termoobieg) przez ok. 30 minut.

Wystudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Do wykonania tortu potrzebne są trzy blaty. Upiekłam dwa biszkopty - jeden ciemny, drugi jasny, a z każdego uzyskałam dwa blaty - tak więc miałam też jeden spód do ciasta z owocami ;) Można upiec ciemny biszkopt z połowy porcji, wtedy otrzymamy od razu jeden blat.

Blaty ułożyć jeden na drugim - jasny, ciemny, jasny. Poprowadzić dwie równoległe do siebie cięciwy. Powstałe dwa odcinki koła postawić pionowo na pozostałej części biszkoptu. Każdą warstwę nasączyć sokiem lub herbatą z cytryną, posmarować dżemem i przełożyć kremem.

tort autko

tort autko

krem do przełożenia

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dokładnie połączyć z serkiem. Masę schłodzić przed użyciem.

krem maślany pod lukier plastyczny

Miękkie masło zmiksować na puch, a następnie partiami dodawać cukier miksując jeszcze kilka minut. Na koniec dodać mleko.

Kremem wysmarować powierzchnię tortu przeznaczoną do obłożenia masą plastyczną.

Masa maślana

lukier plastyczny

Lukier plastyczny

  1. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. 
  2. Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i masło - całość podgrzewać, aż masa stanie się jednolita - nie gotować. Ostudzić.
  3. Masę miksować na najniższych obrotach, przy pomocy haków do wyrabiania ciasta drożdżowego, dosypując partiami cukier. 
  4. Wyrabianie dokończyć ręcznie na stolnicy - cukier dosypujemy do momentu, gdy masa przestanie się kleić.
  5. Masę podzielić na odpowiednie części i wymieszać je z odpowiednimi barwnikami spożywczymi. U mnie największa była część niebieska.

Lukier plastyczny - niebieski

Masę wałkować na stolnicy wysmarowanej olejem na grubość ok. 4 mm. Wykładać ją na tort posmarowany cienką warstwą kremu maślanego - bita śmietana rozpuszcza lukier. Elementy przyklejać na klej sporządzony z wody i cukru pudru.

tort autko

tort autko

 

Ciacho na widelcu

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Po długiej nieobecności wpis specjalnie dla moich chłopaków. Czekoladowy torcik upieczony z okazji tegorocznego Dnia Ojca przygotowany przy nieocenionej pomocy synusia ;*

Kakaowe blaty przełożone bitą śmietaną z truskawkami, a całość zwieńczona czekoladową polewą. W sam raz dla małych i dużych łasuchów.

Tort czekoladowy z bitą śmietaną

Składniki na formę w kształcie serca ok. 23 cm średnicy

biszkopt

  • 170 g mąki tortowej
  • 3 pełne łyżki kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka

masa

  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 150 g truskawek (można zastąpić innym dodatkiem)

polewa czekoladowa

  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g ciemnej czekolady
  • łyżka miodu

Tort czekoladowy - serce

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Masło rozpuścić w gorącym mleku.
  2. Jajka ubijać z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dolać ciepłe mleko, zmiksować. Dodać wymieszane suche składniki i całość wymieszać szpatułką.
  3. Masę rozlać do dwóch foremek w kształcie serc. Piec przez ok. 20 minut - do suchego patyczka w temp. 160°C (termoobieg).
  4. Upieczone blaty wystudzić.

masa

  1. Truskawki pokroić w kosteczkę.
  2. śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z truskawkami.

polewa

Śmietanę, czekoladę i miód podgrzewać w garnuszku - ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy.

 

Na jednym blacie rozsmarować masę i przykryć drugim blatem. Wierzch oblać polewą.

Tort czekoladowy - serce Tort czekoladowy - serce

Smacznego.

poniedziałek, 17 marca 2014

Dziś Bartoszek kończy 1,5 roku, nie będzie już chyba lepszej okazji, aby dodać przepis na torcik z okazji Jego pierwszych urodzin.

Pomysł na tort znaleziony w internecie, skusiłam się na niego w ostatniej chwili, pozbawiona innych inspiracji i pomysłów. Niestety, nawet taka prosta forma przerosła moje zdolności plastyczne, ale jeśli chodzi o kwestie smakowe, to było całkiem dobrze. Zdjęć mało, bo ważniejsze w tym dniu było moje małe lwiątko, a po urodzinkach nie było już co fotografować. 

Tort lew

 

Składniki:

biszkopt 

  • 6 jajek
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa (do przełożenia tortu)

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 3 (płaskie) łyżeczki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki (30%-36%)

masa budyniowa (wierzch i dekoracja tortu)

  • 3 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 375 g masła
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej

 dodatkowo

  • marcepan
  • kakao
  • paluszki w czekoladzie (Lidl) ew. makaron spaghetti 

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W misce wymieszać pozostałe suche składniki (obie mąki,  proszek do pieczenia i kakao). Dodawać porcjami na przemian z wodą do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w 180ºC przez ok. 30 min.  
  4. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.

masa budyniowa do środka

  1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  2. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. 
  3. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  5. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

masa budyniowa na wierzch

  1. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. 
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do masy dodać troszkę kakao, aby masa miała lekko kremowy kolor i lew nie był anemiczny.
  3. Częścią masy obłożyć wierzch i boki tortu. Tort można wstawić na chwilę do lodówki, aby masa lekko stwardniała. Przy pomocy wykałaczki namalować głowę lwa. Z czekoladowych krążków zrobić oczy, a z masy źrenice.
  4. Do pozostałej masy dodać sporo kakao, aby masa wyszła ciemno- brązowa. 
  5. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać pasek koło paska, tworząc grzywę. 
  6. Zmienić końcówkę na małą okrągłą i zrobić gruby (aby utrzymał paluszki), wypukły nos. 
  7. Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje z marcepanu.

wykończenie

  1. Z marcepanu zrobić koronę i uszy.
  2. Paluszki lub makaron wbić w nos, tworząc wąsy.
  3. Czekać na uśmiech dziecka.

 

 Ciasta przekładańce

Tagi: budyń tort
09:02, elkaa13 , torty
Link Komentarze (4) »
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne