chleby

sobota, 06 kwietnia 2013

Moim zdaniem najlepsze są jak się "przeleżą", czyli śmiało można przygotować je przed pójściem spać, a rano rozkoszować się ich smakiem.

Ziołowe bułeczki z serem i boczkiem

Składniki na ok. 10 sztuk

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli i cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50 g wędzonego boczku 
  • 50 g żółtego sera
  • 5 łyżek posiekanych ziół (rozmaryn, oregano lub inne ulubione, ew. zielona cebulka)
  • 120 g miękkiego masła

Ziołowe bułeczki z serem i boczkiem

 Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w cienkie plasterki lub w kosteczkę, a ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  2. W jednej misce połączyć suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, sól i cukier), dodać boczek, ser oraz zioła. 
  3. W drugiej misce rozbełtać jajko i wymieszać je z jogurtem naturalnym. 
  4. Do suchych składników dodać masło i rozdrobnić palcami na kruszonkę. Następnie dodać jogurt z jajkiem i zagnieść ciasto. 
  5. Formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C (termoobieg) przez ok.15 minut.

Ziołowe bułeczki z serem i boczkiem

   

sobota, 02 lutego 2013

Bardzo smaczny chleb, którego przygotowanie zajmuje nieprawdopodobnie mało czasu. Idealny na leniwe niedzielne poranki :)

Chleb na sodzie

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej
  • 130 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g stopionego i wystudzonego masła
  • 340 g maślanki (ew. jogurt naturalny wymieszany z mlekiem)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • średnia cebula (można pominąć lub zastąpić innymi dodatkami)

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać oba rodzaje mąki z sodą i solą.Chleb na sodzie
  2. Zrobić wgłębienie i wlać masło, dodać maślankę i miód. Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma zagniatając brzegi do środka - w połowie zagniatania dodać drobno pokrojoną i podsmażoną na oliwie cebulę (lub inne dodatki).
  3. Uformować bochenek i wierzch naciąć na 4 części. 
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 25-35 minut.

 

Chleb na sodzie

Chleb na sodzie

Chleb domowy    Zimowe szaleństwa

Tagi: chleb
22:50, elkaa13 , chleby
Link Komentarze (1) »
sobota, 17 listopada 2012

Niewątpliwym atutem tego chleba jest to, że nie trzeba go wyrabiać. Ale to nie jedyna jego zaleta - trudno się oprzeć chrupiącej skórce i miękkiemu miąższowi, a do tego ten zapach, który unosi się po całym mieszkaniu... 

Chleb bez wyrabiani

Składniki:

  • 400 g maki pszennej (może być tortowa lub chlebowa)
  • 15 g świeżych drożdży*
  • 300 g chłodnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 75 g startego zółtego sera*
  • 75 g pestek słonecznika*

*Maksymalnie można dać 200 g dodatków takich jak ser żółty, ser pleśniowy, oliwki, suszone pomidory, ziarna.

*W wersji bez dodatków ilość drożdży zmniejszamy do 5 g.

Chleb bez wyrabiani
Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, pieprz, pokruszone drożdże, ser i pestki (lub inne dodatki - większe należy posiekać).
  2. Wlać wodę i wymieszać ponownie łyżką przez pół minuty - konsystencja będzie dość luźna, wręcz klejąca.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 14 godzin do wyrośnięcia (u mnie wystarczyło 12 godzin) w temperaturze pokojowej.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Omączonymi dłońmi złożyć boki ciasta do środka, aby powstała kula.
  5. Czystą ściereczkę rozłożyć na blacie i oprószyć ją mąką. Położyć na niej złożone ciasto (łączeniem do dołu) i przykryć je wystającymi bokami ściereczki. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
  6. Pół godziny przed końcem wyrastania ciasta ustawić kratkę piekarnika w ⅓ wysokości piekarnika i ustawić na niej przykryte żaroodporne naczynie lub żeliwny garnek wysmarowane olejem. Piekarnik nagrzać go do 240oC.
  7. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć gorące naczynie z piekarnika. Ciasto umieścić w naczyniu łączeniem do góry. Przykryć naczynie i piec 25 minut, a następnie zdjąć pokrywę i piec do zrumienienia przez ok. 15-30 minut (gdyby chleb zbyt szybko się rumienił należy położyć na nim folię aluminiową).
  8. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć je z naczynia na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia (ok. 1 godzinę).



czwartek, 25 października 2012

Polecam ten przepis wszystkim, którzy nie upiekli jeszcze nigdy domowego chleba. Trzeba się jednak przygotować, że nie skoczy się na jednym bochenku tym bardziej przy takiej pogodzie.

Chleb drożdżowy

Składniki na keksówkę dł. 23-26 cm, szer. 8 cm*

  • 250 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki oleju + olej do wysmarowania foremki
  • ½ łyżki soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Oba rodzaje mąki wymieszać. Keksówkę nasmarować olejem.
  2. Drożdże pokruszyć do miski, dodać wodę, cukier i wymieszać. Następnie dodać  200 g mąki i wszystko jeszcze raz wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  3. Do zaczynu dodać olej, sól i pozostałą mąkę, zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać tak długo aż przestanie kleić się do dłoni, ok. 5 minut).
  4. Ciasto złożyć na pół i włożyć do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Chleb z wierzchu nasmarować wodą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C
 

* Chleb można piec na płaskiej blaszce, formując z ciasta bochenek - nie straci on kształtu podczas pieczenia.

Źródło inspiracji: http://passionfruit.blox.pl/html

Domowy Wyrób

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne