tarty

środa, 03 października 2012

Kolejny przykład na to, że minimalnym nakładem pracy i za niewielkie pieniądze możemy stworzyć coś wybornego. Tarta idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ja użyłam chłodzonego, a nie mrożonego)
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • opakowanie sera feta
  • średnia cebula
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  • Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać szpinak i dusić do rozmrożenia.
  • Gdy szpinak się rozmrozi i trochę odparuje dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i śmietanę.
  • Szpinakową masę zdjąć z ognia i dodać do niej pokrojony w  kostkę ser feta.
  • Formę do tarty wysmarować  tłuszczem i wyłożyć ciastem francuskim - skrawki zostawić do wyłożenia na wierzch.
  • Ciasto nakłuć i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę szpinakową, wierzch wyrównać i z resztek ciasta ułożyć szachownicę.
  • Tartę włożyć do piekarnika na ok. 10-15 minut.

       

sobota, 08 września 2012

Tarta z gruszkami

Składniki na formę o średnicy ok. 27-30cm

kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50-60 g wody
  • odrobina soli

wierzch tarty:

  • 2-3 gruszki
  • 1 jajko + 1 białko (można dać 2 całe jajka)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło rozetrzeć lub posiekać nożem, a następnie dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść. Ciasto schować do lodówki na 30 minut do godziny.
  2. Ciasto rozwałkować na lekko omączonym blacie lub między folią spożywczą i przenieść na wałku do formy. Formę (wraz z brzegami) dokładnie wykleić ciastem. Na cieście położyć folię aluminiową i fasolki - piec 15 minut w 200°C, a potem zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.
  3. Gruszki obrane i pokrojone w plasterki wyłożyć na podpieczony spód.
  4. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
  5. Sosem zalać gruszki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 30 minut.

 Tarta z gruszkami

  

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne