przetwory

wtorek, 25 sierpnia 2015

DSC05305

W tym roku po raz pierwszy skusiłam się na suszone pomidory własnej produkcji. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Suszyłam pomidorki koktajlowe, ale w podobny sposób można przygotować inne odmiany. 


DSC05317

DSC05306

Składniki 

  • 1 kg pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska
  • tymianek, bazylia itp.

przechowywanie

  • 0,5 l oliwy
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Pomidorki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
  2. Każdy pomidorek przekroić na pół i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - skórką do dołu.
  3. Pomidorki oprószyć solą, cukrem i ulubionymi ziołami (u mnie tymianek). Skropić pomidorki oliwą.
  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 80°C (termoobieg) na ok 3-4 godziny - pomidory mają być suche, ale elastyczne.

DSC05323

DSC05339

przechowywanie

  1. W garnku podgrzać oliwę (nie może być zbyt gorąca, bo pomidorki się usmażą).
  2. Pomidorki nakładać do słoiczków, dodać do każdego ząbek czosnku i  ewentualnie gałązkę świeżych ziół.
  3. Pomidorki zalać oliwą (nie nalewać do pełna), zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 minut.
  4. Pomidorki można również zamrozić, a przed użyciem zalać mieszanką podgrzanej oliwy i ziół.

DSC05340

DSC05361

Smacznego!!!

 

Pora na pomidora!

 

piątek, 06 września 2013

Dżem jabłkowo - bananowy

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg bananów
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 200 g brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć je do garnka, skropić sokiem z cytryny i zasypać połową cukru. Zalać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
  2. Do jabłek dodać pokrojone w plasterki banany, wymieszać i doprawić cukrem do smaku.
  3. Gotować nadal na małym ogniu, aż dżem będzie odpowiednio gęsty.
  4. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
czwartek, 31 stycznia 2013

Pyszny dodatek do pasztetów, mięs, serów, tartaletek i kanapek. Składniki można dowolnie dobierać, zmieniając smak konfitury, np. dodając cynamon, przyprawę do piernika, odrobinę chrzanu, bakalie, starty korzeń imbiru...

Konfitura z cebuli

Składniki na słoiczek 300 ml

  • 60 dag cebuli
  • 4 łyżki golden syrup lub miodu
  • 6 łyżek octu winnego lub soku z cytryny
  • ¼ szklanki czerwonego wina (można pominąć)
  • 25 g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • szczypta estragonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na oleju.
  2. Gdy cebula stanie się miękka dodać sól i pieprz i chwilę dusić.
  3. Podlać winem i octem winnym, dodać rodzynki i estragon. Smażyć ok. 20 minut czasem mieszając.
  4. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.*

* Można pominąć pasteryzację i przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Domowy Wyrób  Zimowe szaleństwa

środa, 07 listopada 2012

Wystarczy odkręcić słoik, przełożyć na kruchy spód i po 30 minutach szarlotka gotowa... A można też wyjeść je łyżką prosto ze słoika :)

Jabłka prażone

Składniki na 1 kg jabłek prażonych

  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 120 g cukru
  • ok. 100 ml wody

Przygotowanie:

  1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę (raczej większą niż mniejszą).
  2. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, dodać jabłka i gotować na średnim ogniu, aż zaczną robić się miękkie.
  3. Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Gorące jabłka przekładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.

Domowy Wyrób

Tagi: jabłka
12:58, elkaa13 , przetwory
Link Komentarze (3) »
wtorek, 06 listopada 2012

Dzięki niewielkiej ilości cukru - w dodatku brązowego - można śmiało podawać taką konfiturę jako samodzielny deser dla naszych milusińskich lub przyrządzić z niej danie obiadowe. Ta konfitura z pewnością sprawi, że zwykłe naleśniki staną się niebanalnym daniem.

Konfitura jabłkowo - brzoskwiniowo - bananowaSkładniki:

  • 1 kg jabłek (waga po usunięciu skórki i gniazd nasiennych)
  • 450 g kg brzoskwiń
  • 300 g bananów (waga bez skórki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g cukru brązowego (ilość należy dopasować w zależności od smaku owoców)

Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  2. Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestkę, a następnie pokroić w kostkę.
  3. Do garnka nalać ¼ szklanki wody i dodać cukier - wymieszać. Do syropu cukrowego dodać jabłka, sok z cytryny i chwilę prażyć.
  4. Do jabłek dodać brzoskwinie i całość prażyć na wolnym ogniu, aż owoce będą odpowiedni miękkie. Na koniec dodać banany pokrojone w pół talarki i całość zagotować.
  5. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 minut.

* Czas przygotowania zależy od tego jak twarde są jabłka i brzoskwinie.


Domowy Wyrób

czwartek, 11 października 2012

Nie ma lepszego domowego lekarstwa na przeziębienie niż kompot agrestowy. Agrest zawiera niemal tyle fosforu co winogrona i posiada bardzo wysoką zawartość witaminy C i żelaza. Kompot agrestowy najlepiej smakuje w połączeniu z innymi kompotami, a owoce z kompotu (jeśli ich nie rozgotujemy) można z powodzeniem użyć do ciast z galaretką.

Kompot agrestowy

Składniki:

  • agrest
  • woda
  • cukier 4-5 łyżek na litrowy słoik

Przygotowanie:

  1. Agrest umyć, oczyścić z szypułek i okwiatu.
  2. Wodę zagotować z cukrem.
  3. Słoiki napełniać agrestem i zalewać gorącą wodą z cukrem.
  4. Natychmiast po zalaniu owoców zakręcać słoiki i pasteryzować je 20 minut w temp. 85°C.
  5. Gorące słoje wyjąć, aby ostygły.

Domowy Wyrób

Tagi: agrest
11:16, elkaa13 , przetwory
Link Komentarze (3) »
środa, 10 października 2012

Śliwki do ciast

Składniki na słoik 0,5 l

  • 400 g śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
  • 40 g cukru

Przygotowanie:

  1. Wymyte i wypestkowane śliwki układać ciasno w słoikach przesypując cukrem.
  2. Słoiki zakręcić i pasteryzować 25 minut.
niedziela, 07 października 2012

Przygotowanie przecieru nie zajmuje wiele czasu, a ułatwia przygotowanie zupy ogórkowej w zimie. Doskonały sposób na wykorzystanie dużych i nieforemnych ogórków.

Przecier na zupę ogórkową

Składniki na 4 słoiczki o poj. 300 ml

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • koper włoski
  • 1 łyżka soli
  • 8 ząbków czosnku

Przygotowanie:

 

  1. Ogórki umyć i usunąć ciemne końce. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn, zasypać solą i odstawić na 20 minut, aby puściły sok.
  2. Do wyparzonych słoiczków włożyć po 1 ząbku czosnku i gałązce kopru, uzupełnić przecierem z ogórków, dobrze uciskając, aby pozbyć się powietrza (pozostawić 1-2 cm wolnego miejsca od góry). Na wierzch włożyć ząbek czosnku i gałązkę kopru.
  3. Słoiki zakręcić wyparzonymi nakrętkami (nakrętki zanurzyć na kilka sekund w gotującej się wodzie i osuszyć na ścierce).
  4. Słoiki odstawić w ciemne miejsce.

 

II sposób

Ukiszone w tradycyjny sposób ogórki zetrzeć na tarce, przekładać do słoiczków i zalewać wodą z kiszenia. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok 15 minut.

 

Domowy Wyrób

Tagi: ogórki
11:50, elkaa13 , przetwory
Link Komentarze (3) »
sobota, 06 października 2012

Botwinka na zimę

Składniki:

  • 750 g botwinki z młodymi buraczkami (gdy buraczki są małe należy dodać jednego średniego buraka)
  • 600 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Liście z łodygami dokładnie umyć, buraczki obrać. Wszystko pokroić w kostkę.
  2. Wodę zagotować, posolić, kwasek cytrynowy i pokrojoną botwinkę - gotować ok. 3 minuty.
  3. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 10-15 min. w temp. 95°C. Wyjąć, odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.  

  Domowy Wyrób

czwartek, 04 października 2012

Sałatka szwedzka

Składniki na ok. 15 słoiczków 0,3l:

  • 2 kg ogórków
  • 2 średnie cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 marchewka

zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 6 szklanek wody

do każdego słoika:

  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć i pozostawić w zimnej wodzie na kilka godzin (nie będą wtedy gorzkie).
  2. Osuszone ogórki pokroić na cienkie plasterki lub poszatkować na tarce. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek i marchewkę w plasterki.
  3. Wymyte słoiki wypełnić do połowy ogórkami, wsypać przyprawy, dodać cebulę, marchewkę i czosnek. Następnie wypełnić słoiki ogórkami, a na wierzch słoika nałożyć cebulę, marchewkę i czosnek.
  4. Składniki zalewy dobrze wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę nalewać do słoiczków.
  5. Słoiczki zamknąć i pasteryzować 15 min.
Tagi: ogórki
13:13, elkaa13 , przetwory
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne