Dania obiadowe

wtorek, 26 sierpnia 2014

Dziś polecam szybki obiad przygotowany zgodnie z zasadą: smacznie, zdrowo, kolorowo!

Faszerowane cukinie

Składniki

  • 2 cukinie
  • 150 g sera feta lub sera koziego
  • 3 średnie cebule
  • puszka kukurydzy 
  • puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska

Przygotowanie

  1. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na oleju, a następnie duś do miękkości ok. 5 minut.
  2. Wymieszaj pomidory i kukurydzę. Dodaj łyżkę posiekanej natki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż na dno naczynia do zapiekania.
  3. Umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż je na kukurydzy. 
  4. Cukinie wypełnij cebulą i posyp pokruszonym serem feta. 
  5. Całość zapiekaj 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg), a następnie ok. 3 minuty zapiekaj z włączoną funkcją grillowania.
  6. Po upieczeniu cukinie dopraw grubo mielonym pieprzem i posyp natką.

przed ...

Faszerowane cukinie

po ...

Faszerowane cukinie

* Kukurydzę można zastąpić np. czerwoną fasolą lub ciecierzycą z puszki, danie będzie bardziej treściwe.

 

Pora na pomidora!   Lato w pełni!

sobota, 08 czerwca 2013

Wbrew pozorom lepienie pierogów nie jest takie pracochłonne jakby się wydawało, a domowe pierogi z owocowym nadzieniem, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Pierogi z truskawkami

Składniki na 4 porcje

  • 40 dag mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka gorącej wody
  • ok. 300 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Z mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto. Brać po kawałku ciasta (nieużywaną część przykryć ściereczką lub włożyć do foliowego woreczka), rozwałkować je cienko i wykrawać kółka.
  2. Na środek każdego kółka nakładać pokrojone w ćwiartki lub ósemki truskawki i dokładnie zlepiać brzegi.
  3. Pierogi wrzucać partiami na gotującą się wodę i gotować ok. 5 minut od momentu gdy woda ponownie zawrze, a pierogi wypłyną.
  4. Podawać z sosem waniliowym, śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem, lub jogurtem waniliowym

Pierogi z truskawkami

Źródło inspiracji: O. Słomczyńska, S. Sochacka, Nowa kuchnia śląska



      Czerwone owoce w roli głównej  Truskawkowy zawrót głowy 2013Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków

wtorek, 04 czerwca 2013

Pyszny obiad, idealny na letnie dni. Niby zwykłe polskie knedle, ale dodatek migdałowej panierki czyni to danie nietuzinkowym. 

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

Składniki ok. 30 sztuk

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli i cukru

panierka migdałowa

  • 50 g obranych i drobno posiekanych migdałów
  • 35 g cukru damera
  • 100 g masła

dodatkowo

  • ok. 30 niewielkich truskawek (mogą być większe, ale wtedy należy je podzielić na części)

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

Przygotowanie:

  1. Zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jakami, solą i cukrem.Knedle z truskawkami w migdałowej panierce
  2. Nabierać porcje ciasta (porcja ma być wielkości kluski), na dłoni formować placuszki (ewentualnie podsypywać lekko mąką), a na środek kłaść truskawkę. Zlepić brzegi i uformować kulki. Knedle układać na omączonym blacie.
  3. Migdały zrumienić na patelni, dodać cukier i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Dodać masło i mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wkładać partiami do wrzątku i gotować je przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Ugotowane knedle odsączyć i obtaczać w panierce. Podawać ciepłe.

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

          Polskie przysmaki z mąki i ziemniakówWarzymy czyli śląskie smaki  Czerwone owoce w roli głównej  Ostatnie kuszenie

wtorek, 09 kwietnia 2013

Bardzo sycące danie wykonane w wersji podstawowej. Można tworzyć wiele wariacji na jego temat, np. dodać suszone pomidory, pesto z bazylii lub szpinak. 

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Składniki na 3 porcje

  • 3 filety z łososia bez skóry, każdy o wadze ok. 150 g
  • arkusz ciasta francuskiego (rozmrożony)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Przygotowanie:

  1. Filety umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni z obu stron (łosoś w środku powinien być surowy).
  2. Arkusz ciasto francuskiego rozwałkować i podzielić na 3 części.
  3. Każdy filet zawinąć w ciasto i skleić brzegi*. Wierzch każdej paczuszki naciąć i posmarować rozbełtanym jajkiem.
  4. Łososia ułożyć na natłuszczonej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszyć  temperaturę do 180°C i piec ok. 10-15 minut. Gdyby ciasto zbytnio się rumieniło należy przykryć je folią aluminiową.
  5. Podawać ze surówką.

* Można odciąć nożem wystający kawałek ciasta, wtedy ciasta samo się sklei.

Łososie do boju!  Czas na ciasto francuskie  

niedziela, 10 marca 2013

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka (ewentualnie całe udka lub pałki)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego (ew. starta skórka z cytryny)
  • świeżo starty pieprz czarny

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią kurczaka i odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C (góra-dół) przez ok. 45-60 minut. W razie gdyby kurczak zbytnio się rumienił należy przykryć go folią aluminiową.

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Kulinarne inspiracje i nagrody  Zimowe szaleństwa  Kulinarny Dzień Kobiet      

piątek, 22 lutego 2013

Przepis podpatrzony dawno temu na jakimś forum czekał na swój debiut w mojej kuchni. Teraz żałuję, że kartka z przepisem tak długo żółkła w szufladzie, bo pierogi wyszły pierwsza klasa. Jak nazwa sugeruje (choć nie wiem jaka jest jej geneza ;)) idealnie sprawdzą się w leniwy dzień - taki jak mój dziś. Proponuję zaopatrzyć się w większą ilość twarogu, bo pierogi są tak dobre, że będziecie musieli pozbyć się lenia, żeby iść do sklepu po kolejną kostkę na dodatkową porcję.

Leniwe pierogi

Składniki na 15 niewielkich sztuk - dla jednego głodnego męża :*

  • kostka białego sera (200g)
  • 1 jajko
  • 80 g (ok.½ szklanki) mąki poznańskiej (typ 500, ewentualnie może być mąka tortowa)
  • 3 łyżki cukru z wanilią*

dodatkowo: roztopione masło do polania oraz brązowy cukier i cynamon do posypania

* można pominąć cukier w cieście i podać pierogi z boczusiem i cebulką

Leniwe pierogi

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozgnieść widelcem razem z żółtkiem i cukrem, a następnie wymieszać go z mąką.
  2. Dodać ubite na sztywno białko i całość ponownie wymieszać.
  3. Na blacie oprószonym mąką uformować długi wałek z ciasta, lekko go spłaszczyć z wierzchu i pokroić ukośnie na zgrabne pierogi.
  4. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 minuty od momentu, gdy wypłyną.
  5. Podawać polane masłem (lub odgrzane na maśle), posypane brązowym cukrem i cynamonem.

Leniwe pierogi

 Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)  Zimowe szaleństwa    

niedziela, 13 stycznia 2013

Może powinnam napisać, że jest to spaghetti a'la carbonara, bo mój sos zawiera śmietanę. Jednak teraz nawet we Włoszech można spotkać dwie wersje tego sosu i nie nazwa jest tu najważniejsza, tylko wspaniały bogaty smak i prostota dania. Gorąco polecam.

Spaghetti carbonara

Składniki na 2 porcje

  • ok. 200g makaronu spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany (można pominąć, wtedy zamiast żółtek dajemy całe jaja)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok 100 g startego żółtego sera (lub Parmezanu, albo Pecorino)
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska

Spaghetti carbonara

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Boczek pokroić w cienkie paski lub w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć całość jeszcze ok 15 sekund.
  3. Śmietanę wymieszać z żółtkami, natką i serem.
  4. Do boczku z cebulką, wlać śmietanę i całość gotować na małym ogniu ok. 2 minut ciągle mieszając.
  5. Do odcedzonego (gorącego) makaronu wlać sos, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Spaghetti carbonara

    Zimowe szaleństwa

niedziela, 16 grudnia 2012

Pierś kurczaka w pomarańczach

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • czubata łyżka zielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz 

Pierś kurczaka w pomarańczach

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem cayenne.
  2. Pomarańcze wyparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i je wyfiletować (odciąć plastry z końców owoców, a następnie ostrym nożem ściąć skórkę z białym miąższem z góry na dół. Wycinać cząstki miąższu i do szklanki zlewać wyciekający sok).
  3. Masło rozpuścić z oliwą i smażyć kurczaka na dużym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  4. Dodać pomarańcze razem z sokiem, żurawinę, miód , zielony pieprz, pieprz cytrynowy i dusić do miękkości na małym ogniu (ok. 10 minut)

Podawać z ryżem i glazurowaną marchewką.

  Sezon na cytrusy

poniedziałek, 12 listopada 2012

Ravioli z dynią

Składniki na ok. 20 sztuk o średnicy ok. 6 cm

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 2 duże jajka
  • ½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)

nadzienie:

  • ½ szklanki purée z dyni 
  • 1 mała cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki drobno utartego sera żółtego (najlepszy będzie Parmezan)
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, świeżo zmielony pieprz zielony, zmielony kardamon
  • 1 łyżka masła

dodatkowo: 2 łyżki masła do smażenia, Parmezan, pestki słonecznika

Ravioli z dynią

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z kurkumą wbić jaja i całość wymieszać widelcem do połączenia składników. Następnie ciasto wyrabiać ręką, aż ciasto będzie jednolite (należy unikać zagniatania ciasta pionowo w dół). ?Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
  2. Następnie ciasto rozwałkowujemy, ciągle podsypując mąką. Ciasto na ravioli musi być bardzo cienkie.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec smażenia dodać starty imbir.
  4. Patelnię zdjąć z ognia, dodać purée z dyni , jajko, bułkę tartą, ser i przyprawy do smaku, całość wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (nadzienie można przygotować dzień wcześniej).
  5. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, w razie potrzeby podsypując mąką.Ravioli z dynią
  6. Na rozwałkowane ciasto nakładać po łyżeczce farszu w równych odstępach i przykryć drugim płatem ciasta, dociskając brzegi wokół farszu. Wkrawać ravioli, wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 4-5 minut i wyjmować kiedy są jeszcze  al dente. Wrzucać na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na małym ogniu przez ok. 30 sekund, aby doszły. 
  7. Każdą porcję posypać tartym Parmezanem.

 



piątek, 09 listopada 2012

Naleśniki razowe z dżemem guszkowym i polewą toffee

Składniki na ok. 10 sztuk

ciasto naleśnikowe:

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

* można użyć zwykłego dżemu gruszkowego doprawiając go ziarenkami wanilii i sproszkowanym kardamonem

Naleśniki razowe z dżemem guszkowym i polewą toffee

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie zmiksować na gładką masę.
  2. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
  3. Na każdego naleśnika nakładać dżem gruszkowy i dowolnie zwijać.
  4. Podawać z sosem toffee i płatkami migdałowymi.

Naleśniki razowe z dżemem guszkowym i polewą toffee



 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne