zupy

piątek, 22 marca 2013

Do przygotowania żurku używam domowego zakwasu, dzięki temu ma on głęboki i niepowtarzalny smak. Podany z białą kiełbasą i ziemniakami, a na dodatek w chlebowej misce stanowi bardzo sycące danie.

żurek wielkanocny w chlebie

Składniki:

  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • ½ selera
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbaski
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 36% (może być też kwaśna gęsta śmietana)
  • ok. 250 ml zakwasu na żurek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przysmaż, a następnie zalać wodą. Dodaj umyte i obrane warzywa - marchew, seler i pietruszkę. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  2. Po upływie pół godziny wyciągnąć warzywa, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować około 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodać zakwas i zahartowaną śmietanę. Całość zagotować i doprawić do smaku.
  4. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo w miseczce z chleba*

* Nożem odciąć kopułkę okrągłego chleba i wydrążyć środek. Tak przygotowane miseczki można podpiec jeszcze przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

żurek wielkanocny w chlebie


 Finezyjny Garnek   Wielkanocne Smaki III      



 

Tagi: wielkanoc
07:34, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 07 lutego 2013

Domowa bulionetka, to najlepsza baza do zup i sosów jaką można sobie wyobrazić - słona w sam raz, nienaszpikowana chemią i barwnikami -  nieoceniony skarb w kuchni. Niewielka kostka (ok. 2 łyżki) starcza na zupę dla całej rodziny. Domowy bulion co prawda długo się przygotowuje, ale naszej pracy jest w tym niewiele - wystarczy obrać warzywa, umyć mięso i całość postawić na małym ogniu - reszta to magia.

Domowa kostka rosołowa - bulionetka

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka (ja wykorzystałam całego kurczaka, ale można użyć dowolnych elementów lub samych porcji rosołowych)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ½ selera
  • cebula
  • por
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki całego pieprzu
  • ew. sól
  • świeża natka pietruszki i inna dostępna zielenina (np. tymianek, lubczyk, liście selera)

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać obrane i opłukane warzywa (oprócz cebuli) oraz przyprawy -
  2. Włączyć minimalny ogień i całość gotować pod przykryciem ok. 3 godziny.
  3. Cebulę pozbawić zewnętrznej łupiny (resztę łupin zostawić), umyć i opalić nad ogniem. Dodać ją do gotującego się wywaru.
  4. Ugotowany i przecedzony bulion odparować na wolnym ogniu do mniej więcej ⅕ objętości. Schłodzić i znów przecedzić przez drobne sitko.
  5. Przełożyć do pojemników na lód i zamrozić. Jeśli nie posiadamy małych pojemniczków  można wywar schłodzić w lodówce, w pojemniku plastikowym wyłożonym folią spożywczą, a gdy zrobi się galareta podzielić na części, zawinąć w folię i zamrozić.

* Jeśli chcemy przy pomocy sitka można zdjąć szumowinę, ale nie jest to konieczne, bo białko tworzące szumowinę w trakcie dłuższego gotowania rozpuści się, a bulionu będzie miał intensywniejszy smak.

** Warzywa i mięso powinny być całkiem przykryte. Jeśli wody jest za mało, wywar uzupełniamy wrzątkiem.

*** Z mięsa, które zostanie po ugotowaniu bulionu można zrobić pasztet drobiowy.

Domowa kostka rosołowa - bulionetka

    Domowy Wyrób

16:24, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (3) »
środa, 09 stycznia 2013

Jak wiadomo cebula działa jak naturalny antybiotyk dlatego, gdy sezon grypowy w pełni polecam Wam przepyszną, aromatyczną i ZDROWĄ zupę cebulową. Tych co już zachorowali z pewnością postawi na nogi.

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (ew. wody)
  • gałązka rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • starty żółty ser
  • groszek ptysiowy lub bagietka, chleb, grzanki

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulą pokroić w cienkie krążki.
  2. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać pokrojoną cebulę i dusić ją na średnim ogniu, czasem mieszając, przez ok. 40-45 minut (można krócej, ale dłuższe duszenie wzmaga aromat), aż stanie się lekko brązowa i skaramelizowana (w tym momencie można dodać 2 łyżki mąki pszennej i całość wymieszać, wtedy zupa się zagęści i będzie 'bardziej francuska')
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i kumin, a po minucie wlać wino i wszystko wymieszać. Gdy wino zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i gotować do momentu, gdy płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. 
  4. Dodać bulion oraz rozmaryn i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez co najmniej 30-40 minut.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, nałożyć groszek ptysiowy (lub podpieczone bagietki, grzanki), posypać całość żółtym serem i zapiec w rozgrzanym piekarniku (z funkcją grilla), aż ser się lekko zrumieni.

Francuska zupa cebulowa

* Zupa nadaje się dla dzieci, alkohol wyparuje podczas gotowania.

Zimowe szaleństwa  

Tagi: cebula ser wino
23:14, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 grudnia 2012

Niezwykle aromatyczna, koniecznie podawana z żółtym serem i grzankami... Idealnie rozgrzewa i poprawia nastrój w chłodne dni. Zasmakuje nie tylko wielbicielom czosnku.

Zupa czosnkowa

Składniki na dwie porcje

  • ok. 0,6 l bulionu (może być rosół z poprzedniego dnia lub bulion z kostki - jeśli ktoś taki lubi)
  • ok. 6 ząbków czosnku (polecam polski, jest bardziej aromatyczny i zdrowszy od chińskiego)
  • 50 g serka topionego
  • 30 g żółtego sera
  • bułka lub chleb na grzanki
  • 2 łyżki oliwy oliwy
  • zielona pietruszka (świeża lub suszona)
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Bulion doprowadzić do wrzenia, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Cztery ząbki czosnku lekko podsmażyć na oliwie, do gotującego się bulionu dodać podsmażony czosnek (bez oliwy) i ten niepodsmażony.
  3. Dodać serek topiony pokrojony w kawałki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodać do zupy starty żółty ser.
  5. Na oliwie ze smażenia czosnku podsmażyć grzanki.
  6. Zupę podawać gorącą z grzankami.

 Co chlupie w zupie?    Kulinarne inspiracje i nagrody

 

Tagi: czosnek ser
07:30, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (3) »
środa, 14 listopada 2012

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Składniki na 2 porcje

  • 250 ml bulionu warzywno-drobiowego
  • 200 g ugotowanego mięsa drobiowego (bez skóry)
  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • starta gałka muszkatołowa
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki estragonu
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy bulion, mięso i purée z dyni. Całość miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy do smaku i znów blendujemy.
  2. Podajemy z kleksem śmietany i pestkami słonecznika.

 Potrawy rozgrzewające    Kulinarne inspiracje i nagrody

Tagi: drób dynia
09:04, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 14 września 2012

Nieczęsto zdarza się, aby coś było pyszne, zdrowe i jednocześnie niskokaloryczne. A jednak ta zupa zalicza się do takich wyjątków, w dodatku jej kolor każdego wyleczy z jesiennej chandry.

Krem z pieczonej dyni z kurczakiem

Składniki:

  • 2 szklanki purée z pieczonej dyni.
  • 1,5 l rosołu lub bulionu
  • porcja ugotowanego mięsa z kurczaka (może być gotowane udko lub pierś)
  • 2 niewielkie marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • szczypta imbiru
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego - do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchew i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki, a następnie ugotować do miękkości w rosole.
  2. Do rosołu dodać mus z dyni, mięso z kurczaka, całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku.

Krem z pieczonej dyni z kurczakiem

       Dyniowe przysmaki  Kulinarne inspiracje i nagrody

Tagi: dynia kurczak
13:02, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 02 lipca 2012

W naszym letnim menu botwinka zajmuje specjalne miejsce z trzech powodów - jest niezwykle smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu.

Botwinka

Składniki ok. 4 porcje

  • pęczek botwinki (z buraczkami wielkości dużej limonki)*
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego, z potartą marchewką)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

* Jeśli przy botwince nie ma buraczków, to należy dodać dwa średnie buraki.

Przygotowanie:

  1. Liście i łodyżki drobno posiekać,  buraczki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Botwinka
  2. Na patelni roztopić masło, wrzucić na nie botwinkę i buraczki. Skropić sokiem z cytryny i smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. 
  3. Bulion zagotować, dodać do niego przesmażoną botwinkę, buraczki i ziemniaki. Całość uzupełnić wodą, posolić i gotować ok. 20 minut pod przykryciem, aż ziemniaki i buraczki będą dostatecznie miękkie. 
  4. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać ją do zupy, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość zagotować.
  5. Zieleninę posiekać i dodać do gorącej zupy.
  6. Jajka pokroić na ćwiartki. Do każdego talerza zupy dodać jedno jajko.
Tagi: buraki
12:35, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 14 czerwca 2012

Pożywna, a zarazem niskokaloryczna i pełna witamin zupa. Świetny pomysł na pyszny, tani i lekkostrawny obiad.

Zupa krem brokułowa

Składniki na 4 porcje

  • duży brokuł (ok. 0,6 kg)
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony (można pominąć w wersji bardziej dietetycznej)
  • 1 papryczka chili
  • ok. 1l bulionu
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła (lub oliwy)
  • kromki chleba na grzanki

Przygotowanie:

  1. Brokuła podzielić na różyczki, warzywa obrać i pokroić w kostkę.
  2. Do gotującego się bulionu dodać posiekaną natkę pietruszki oraz warzywa i gotować je do miękkości.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle, następnie wyjąć go łyżką i przełożyć do gotujących się warzyw. (masło zostawiamy do smażenia grzanek)
  4. Zawartość garnka zmiksować blenderem, a następnie dodać drobno pokrojoną papryczkę chili i ser topiony, po czym ponownie zmiksować i doprawić do smaku.
  5. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć go na maśle pozostałym ze smażenia czosnku.

Zupa krem brokułowa

* Jeśli krem wyjdzie bardzo gęsty można rozrzedzić go gorącą, przegotowaną wodą.

** Zupę można podać także z groszkiem ptysiowym.

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne