małe słodkości

czwartek, 04 grudnia 2014

Dekoracja tych babeczek wywoła uśmiech na twarzy każdego dziecka. Dla mnie, to wystarczający argument, aby ponownie upiec je w tym roku.

Może Mikołaj się skusi i zostanie u nas na herbatkę...

Babeczkowe reniferki

Składniki 14 sztuk

babeczki

  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka

krem 

  • 150 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo: precelki, wiśnie kandyzowane, draże

Babeczkowe reniferki

Przygotowanie:

babeczki

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę.
  2. Do masy dodawać jajka jedno po drugim, ciągle miksując.
  3. Sypkie składniki wymieszać i dodawać je do masy na przemian z mlekiem, miksując do połączenia się składników.
  4. Papilotki wypełniać masą do ¾ wysokości. Babeczki piec ok. 20 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C.
  5. Wystudzić!!

krem

  1. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, na koniec dodając cukier puder.
  2. Serek mascarpone krótko zmiksować i połączyć go ze śmietaną - mieszając łyżką.
  3. Przy pomocy szprycy ozdabiać kremem wystudzone babeczki.

Nos reniferków wykonać z wiśni, oczy z draży, a poroże z precelków. 

Smacznego!!!

Babeczkowe reniferki

 

Korzenne przysmaki  Prezenty na Mikołajki  Świąteczne słodkości!   

poniedziałek, 03 listopada 2014

Niezwykle apetyczne, a przy tym wartościowe ciasteczka - idealne na każdą okazję - jesienny spacer, wizyta niezapowiedzianych gości, a spakowane na drugie śniadanie dostarczą energii do dalszej pracy.

Owsiane ciasteczka z bananami 

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 g suszonych żurawin
  • 20 g suszonych moreli
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieść widelcem, morele pokroić w kostkę lub paseczki.
  2. Wszystkie składniki wymieszać.
  3. Z masy formować okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 8 cm i grubości ok. 1 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C - termoobieg przez ok. 15-20 minut. Ciasteczka powinny po upieczeniu zachowywać kształt i być miękkie.

Owsiane ciasteczka z bananami

Smaczna Jesień Moje wypieki i desery na każdą okazję http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

czwartek, 29 maja 2014

Pycha!

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Składniki:

  • ½ szklanki mleka/maślanki
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 niewielkich truskawek (umytych i pozbawionych szypułek) 

kruszonka

  • 80 g mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 40 g cukru

Przygotowanie

  1. Składniki kruszonki rozcierać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Osobno połączyć składniki suche i mokre. 
  3. Składniki mokre przelać do suchych i niedbale wymieszać.
  4. Masą wypełniać papilotki, a następnie do każdej wypełnionej papilotki włożyć truskawkę.
  5. Kruszonką posypać babeczki i całość piec w temperaturze ok. 170°C (termoobieg) przez 25 minut.

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Piknik majowy    Milion smaków truskawek   

piątek, 28 marca 2014

Brioche - pyszne, śniadaniowe, francuskie pieczywo - mocno maślane, delikatnie słodkie - poezja. Tym razem prezentuję je w postaci babeczek z dodatkiem szafranu - brioszek idealnych do wielkanocnego koszyczka.

Gorąco polecam!

Brioche z szafranem

Zmodyfikowany przepis, który znajdował się na stronie BBC GoodFood.

Składniki:

  • 370 g mąki tortowej
  • 100 ml mleka - letniego
  • kilkanaście nitek szafranu
  • 50 g cukru
  • 170 g miękkiego masła
  • 7 g suszonych drożdży lub 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Brioche z szafranem

Przygotowanie:

  1. Szafran rozetrzeć w moździerzu i wymieszać z mlekiem. Jeśli używamy świeżych drożdży sporządzić rozczyn - rozkruszyć drożdże, wymieszać z łyżka cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut do spienienia.
  2. W misce wymieszać mąkę, suche drożdże i mleko lub rozczyn ze świeżych drożdży, cukier, sól i roztrzepane jajka. Całość wymieszać mieszadłem miksera, a następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut lub mikserem z hakami przez 5 minut.
  3. Stopniowo dodawać miękkie masło, ciągle wyrabiając (ok. 5-10 minut).
  4. Gdy otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Każde wgłębienie w formie na muffiny wysmarować masłem i wyłożyć przygotowanym papierem.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Od każdej porcji oderwać kawałek ciasta i ulepić z niego kulkę wielkości dużego orzecha laskowego. Z reszty porcji kulkę, zrobić w niej dziurkę, w którą należy włożyć małą kulkę. 
  7. Przygotowane babeczki wkładać do formy i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.  Brioche z szafranem
  8. Podrośnięte ciasto smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 minut (gdyby babeczki zbytnio się rumieniły przykryć je folią aluminiową - w miarę szybko, aby nie powodować przeciągów).

Brioche z szafranem

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 19 marca 2014

Niewiarygodnie prosty przepis na pyszny, aksamitny krem cytrynowy. To takie słońce w słoiku - idealny na rozwianie wiosennych chmur. 

Krem z tego przepisu jest równie pyszny jak z tego wcześniejszego: http://chochelka.blox.pl/2012/07/Lemon-curd.html , ale wykonanie jest maksymalnie uproszczone. Polecam!

Lemon curd

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny

lemon curd

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztrzepać jajka z żółtkami i wymieszać je z sokiem z cytryn, skórką cytrynową oraz cukrem.
  2. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zacznie się ocieplać dodać pokrojone w kawałki masło. Całość podgrzewać mieszając, aż do zagotowania i uzyskania gładkiego kremu.
  3. Krem przecedzić przez sitko i przelać do słoiczka.

lemon curd

Krem w lodówce wytrzyma ok. 1 tydzień.

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

niedziela, 09 marca 2014

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, który wyjątkowo pochodził ze sklepu, a nie z kuchni mojej mamy. Teraz niestety trudno znaleźć dobre ciepłe lody, więc pokusiłam się o ich przygotowanie w domu, efekt przewyższył moje oczekiwania, a Ola była wniebowzięta, gdy mogła sama je udekorować. Dla mojej małej Kobietki... 

Ciepłe lody

Składniki:

  • 4 białka (z jajek M - wcześniej sparzonych)
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • ew. barwnik spożywczy
  • ew. polewa czekoladowa
  • wafelki do lodów (8-12)

Ciepłe lody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i ubijać je przez minutę mikserem.
  2. Umieścić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, aby miska nie dotykała powierzchni wody) i ubijać zawartość miski na najwyższych obrotach miksera przez 12 minut (lub do osiągnięcia temperatury 70°C) - masa ma być gęsta.
  3. Na koniec wmiksować ewentualnie ekstrakt z wanilii i barwnik spożywczy.
  4. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić pianką wafelki do lodów i odstawić je do lodówki.
  5. Lody można maczać w polewie czekoladowej lub dowolnie udekorować.

Ciepłe lody Czego można chcieć więcej .... niż uśmiech dziecka.

 

Lekkie desery bez piekarnika

środa, 19 lutego 2014

Do dzisiejszego poranka myślałam, że jutro jest Tłusty Czwartek. Wiadomość, że to dopiero za tydzień zniosłam tak źle, że postanowiłam pocieszyć się oponkami... Teraz mam tydzień na pozbycie się tych zbędnych kalorii i wypróbowanie kolejnego mało dietetycznego przepisu :)

 Pychota!

Oponki drożdżowe

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g stopionego i ostudzonego masła

dodatkowo

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • lukier cytrynowy lub pomarańczowy
  • cukier puder

Oponki drożdżowe

Przygotowanie: 

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, aż staną się płynne. Dodać pół szklanki ciepłego mleka oraz dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli używamy suchych drożdży pomijamy ten etap i mieszamy je bezpośrednio z mąką.
  2. Do mąki dodać żółtka, sól, mleko, cukier i rozczyn. Całość wyrabiać za pomocą miksera, z odpowiednimi hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski (wystarczy ok. 3 minuty). Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze ok. 2 minuty, aż składniki całkowicie się połączą. 
  3. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (45-60 min.)
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach wycinać koła tworząc oponki. 
  5. Oponki ułożyć na omączonym blacie, przykryć ściereczką i odstawić, aż podwoją objętość (ok. 30 minut).
  6. Olej rozgrzać do 180°C i partiami smażyć oponki, aż się przyrumienią z obu stron (należy kontrolować temperaturę, aby nie rumieniły się zbyt szybko).
  7. Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  8. Jeśli chcemy polukrować oponki należy zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe, natomiast posypywać cukrem pudrem należy dopiero po wystudzeniu.

*Warto użyć specjalnego termometru, ale można też sprawdzić temperaturę wrzucając do oleju odrobinę ciasta - jeśli olej będzie skwierczał, a ciasto szybko wypłynie - temperatura jest odpowiednia. Inna metoda, to włożenie końca drewnianej łyżki do oleju - jeśli od spodu będą wydobywają się bąbelki - można smażyć pączki.

Oponki drożdżowe

 

Karnawałowe smażenie  Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Tłusty czwartek 2014

środa, 12 lutego 2014

Mój zdecydowany faworyt wśród pralin. Pistacjowe nadzienie zachwyca nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem!

Praliny pistacjowe

Składniki na 30 sztuk

  • 150 g pistacji
  • 60 ml śmietany 36%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii

dodatkowo 100 g dowolnej czekolady

Przygotowanie:

  1. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, a następnie dwukrotnie posmarować nią foremki silikonowe (część czekolady zostawić na spód czekoladek).
  2. Śmietankę wraz z ekstraktem doprowadzić do wrzenia. Do śmietany dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Całość wystudzić.
  3. Pistacje zmielić blenderem na pył, a następnie zmiksować ze śmietanką z czekoladą i cukrem pudrem. 
  4. Masą wypełniać pokryte czekoladą foremki i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie uzupełnić spody pralinek pozostałą czekoladą (ponownie rozpuszczona).
  5. Odstawić do lodówki na ok. godzinę, a następnie wyjąć z foremek.
  6. Przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać w temperaturze pokojowej.

 

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3  Walentynki - czym TO się je?   Słodkie Walentynki 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki...  

 

Przepis podpatrzony u Dorotuś.

niedziela, 09 lutego 2014

Kolejny dowód na to, że proste przepisy są najlepsze. Minimalna ilość podstawowych składników daje nieskończone pole do popisu w doborze dodatków. Ilość kombinacji jest ograniczona jedynie naszą wyobraźnią. Ja tym razem przygotowałam pralinki w białej czekoladzie z nadzieniem z mlecznej czekolady oraz pralinki z gorzkiej czekolady (koniecznie 70% kakao) z suszoną śliwką, otoczone kokosem. Polecam!

Składniki:

nadzienie

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady dobrej jakości- dowolnej

dodatkowo

200 g czekolady dobrej jakości na polewę lub wiórki kokosowe

opcjonalnie dodatki: suszone śliwki, kokos, migdały, mielony mak, kawa, rum...

Przygotowanie:

  1. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować nią foremki czekoladowe (dwukrotnie, za każdym razem odstawić formę do zastygnięcia warstwy czekolady)
  2. Czekoladę na masę rozpuścić w rondelku o grubym dnie (na małym ogniu, ciągle mieszając).
  3. Ser zmiksować i połączyć z ostudzoną czekoladą. 
  4. Do masy dodać ewentualne dodatki.
  5. Masą wypełnić foremki silikonowe (zostawiając miejsce na spód czekoladki) i odstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie pozostałą czekoladą wypełnić foremki, tworząc w ten sposób spód czekoladki. 
  6. Jeśli nie mamy foremek, masę wstawiamy do lodówki, a gdy będzie twarda toczymy z niej kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych, zmielonych migdałach lub kakao.
  7. Przechowujemy w lodówce do ok. 2 tygodni. 

Pralinki w białej czekoladzie z mlecznym nadzieniem:

Pralinki

Pralinki z ciemnej czekolady z suszoną śliwką:

Pralinki

 

 

Słodkie Walentynki 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki...    Mascarpone Karnawał 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

sobota, 01 lutego 2014

Podobno w tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, zatem proporcje w tym przepisie są idealne dla typowej czteroosobowej rodziny. Moja rodzina nie mieści się w statystykach (za co kocham moich trzech łakomczuszków), więc w tym roku zdecydowanie podwoję porcję :* 

Pączki z różą

Składniki ok. 10 sztuk - składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc warto wyjąć je kilka godzin wcześniej z lodówki

  • 250 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 małe jajko (podwajając składniki wystarczy dać duże jajko)
  • 2 żółtka
  • 30 g stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

dodatkowo

  • ok. 1 litr oleju rzepakowego lub smalcu do głębokiego smażenia
  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklanka cukru pudru wymieszana z ok. 3 łyżkami ciepłej wody) - lukrujemy ciepłe pączki lub ostudzone posypujemy cukrem pudrem

Pączki z różą

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć do ciepłego (lekko podgrzanego, a nie gorącego!) mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszać. Naczynie z rozczynem włożyć do gorącej wody i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut (rozczyn powinien być porządnie spieniony).
  2. Jajko i żółtka utrzeć do białości z łyżką cukru.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem oraz ubitymi jajkami. Całość wymieszać i wyrabiać ok. 15 minut (lub 10 minut robotem kuchennym), dodać masło i spirytus i nadal wyrabiać ok. 5 minut aż składniki się połączą i ciasto będzie odstawało od ręki.
  4. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i powygniatać je, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  6. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 2 cm* i szklanką z ostrymi brzegami (średnica ok. 7 cm) wykrawać krążki. Rozłożyć je w odstępach na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką i czekać ok. 30-60 minut, aż wyrosną.
  7. W szerokim garnku rozgrzać olej (powinien podgrzewać się powoli, wiec warto postawić go 10 minut wcześniej niż krążki wyrosną). Gdy olej będzie miał temperaturę 180°C ** wrzucać partiami (max. 5 pączków, by temp. oleju się nie obniżyła) wyrośnięte pączki - smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.***
  8. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach. 
  9. Marmoladę przełożyć do szprycy z ostrą końcówką i nadziewać pączki.
  10. Jeśli chcemy polukrować pączki należy zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe - wtedy lukier ładnie się rozprowadzi, natomiast posypujemy pączki cukrem pudrem dopiero po wystudzeniu.

 

SMACZNEGO!Pączki z różą

* Aby nadziać pączki przed smażeniem należy ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać szklanką kółka na środek kłaść po łyżeczce konfitury, przykryć drugim krążkiem i zlepiać brzegi, formując w dłoni kulkę.

** Warto użyć specjalnego termometru, ale można też sprawdzić temperaturę wrzucając do oleju odrobinę ciasta - jeśli olej będzie skwierczał, a ciasto szybko wypłynie - temperatura jest odpowiednia. Inna metoda, to włożenie końca drewnianej łyżki do oleju - jeśli od spodu będą wydobywają się bąbelki - można smażyć pączki.

*** W trakcie smażenia należy regulować temperaturę oleju, aby pączki zbyt szybko się nie zrumieniły.

 

Tłusty czwartek 2014

 
1 , 2 , 3
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne