Desery

niedziela, 12 lutego 2017

CROQUEMBOUCHE to francuski "tort" weselny. U nas piramida zagościła z okazji zbliżających się Walentynek  :)

Składniki:

ptysie

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jaja

 

masa budyniowa

  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • 75 g masła

 

karmel

  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka wody

 

Przygotowanie

PTYSIE

  1. Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę i energicznie wymieszać.
  2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie o średnicy ok. 2 cm.
  4. Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut (termoobieg).

MASA

  1. Budyń ugotować w mleku z dodatkiem cukru, ostudzić (ugotowany budyń nleży przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch).
  2. Masło utrzeć mikserem, a nastepnie nie przerywając ucierania dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

Masę budyniową pzrełozyć do rękawa cukierniczego i nadziewać nią ptysie.

KARMEL

  1. Cukier wymieszać z wodą i podgrzewać, aż się skarmelizuje.

CROQUEMBOUCHE

Z pergaminu utworzyć stożek. Ptysie maczać w karmelu i ukłaać je obok siebie wokół pergaminowego stożka. Gdy powstanie piramida ozdobić ją pozostałym karemelem.

 

Walentynki 2017 - Czym To się je?

środa, 02 stycznia 2013

Korzenny aromat z orzeźwiającym posmakiem pomarańczy - to zestawienie rozgrzeje nas w najzimniejszy dzień. Polecam jako szybki i smaczny podwieczorek.

Dynia w pomarańczowo-korzennej glazurze

Składniki:

  • 400 g dyni (waga po obraniu, bez miąższu)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok i miąższ z ½ pomarańczy
  • ok. 100 ml wody
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ mielonego kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 goździki
  • płatki migdałów do podania

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić w niewielką kostkę (bok. ok 1,5 cm) i podsmażyć na maśle. Gdy dynia zacznie robić się miękka (po ok. 5 minutach) zalać ją wodą, sokiem z pomarańczy i śmietanką, dodać również miąższ pomarańczy i wszystkie przyprawy.
  2. Gdy dynia będzie szklista dodać miód, cukier i podgrzewać jeszcze ok. 1 minutę (gdyby sos był zbyt rzadki należy wyjąć dynię i go odparować, a następnie ponownie podgrzać dynię w sosie).
  3. Podawać na gorąco z płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Dynia w pomarańczowo-korzennej glazurze

Awangarda Smaku  

środa, 06 czerwca 2012

Gdy z nieba leje się żar nie ma nic cenniejszego niż pucharek chłodzącego sorbetu, który robi się błyskawicznie - wystarczy nacisnąć guziczek blendera :)

Sorbet truskawkowo-bananowy

Składniki na 2-3 porcje

  • 250 g mrożonych truskawek lub zamrożonego musu z truskawek
  • dwa duże pokrojone i zamrożone banany (ok. 240 g bez skórki)

Przygotowanie:

Truskawki i banany umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do pucharków lub szklanek i od razu podawać.

Sorbet truskawkowo-bananowy

 



środa, 30 maja 2012

Pod tą nazwą kryje się bajecznie prosty, pyszny i zdrowy deser. Świeże truskawki, migdały i kruszonka - czego można chcieć więcej...

Truskawkowe crumble

Składniki na trzy kokilki

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka*:

  • 25 g zimnego masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g cukru trzcinowego

dodatkowo:

  • 3 łyżki płatków migdałowych

Truskawkowe crumble

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Następnie obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
  2. Składniki kruszonki szybko zagnieść. 
  3. Do kokilek rozłożyć truskawki, posypać je kruszonką.
  4. Kokilki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC (termoobieg lub góra-dół) przez ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia na każdej porcji rozłożyć płatki migdałowe i zapiekać, aż się zrumienią.

* Można zrobić więcej kruszonki i ją zamrozić na kolejny raz.

 

czwartek, 24 maja 2012

Jest to klasyczny brytyjski deser, moim zdaniem idealne połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiej śmietanki. 

Rabarbarowy fool

Składniki na dwie spore porcje:

  • ok. 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • ok. 250 g rabarbaru (najlepiej różowego*)
  • 70 g cukru
  • laska wanilii lub cynamon

Przygotowanie:

  1. W naczyniu żaroodpornym umieścić pokrojony i wymieszany z cukrem i wanilią (lub cynamonem) rabarbar. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190oC (termoobieg). Piec ok. 45  minut, do miękkości.

  2. Po wyjęciu rabarbar odcedzić, a powstały sok w razie potrzeby zredukować na małym ogniu, aby uzyskać gęsty syrop. Rabarbar rozgnieść widelcem na puree. Wystudzić  syrop (syropu nie studzimy w lodówce, bo może się skrystalizować) i  schłodzić mus w lodówce.

  3. Śmietanę ubić, a następnie wlewać do niej syrop delikatnie mieszając.

  4. W pucharkach lub szklankach układać warstwowo śmietanę i mus, do wyczerpania składników.

Rabarbarowy fool   Rabarbarowy fool

* Jeśli nie mamy różowego rabarbaru można dodać kilka truskawek

Źródło inspiracji: Nigella Lawson, Lato w kuchni przez okrągły rok



O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne