ciasteczka

niedziela, 02 lutego 2014

Jeśli ktoś ma ochotę na mniej kaloryczną przyjemność w tłusty czwartek, polecam ten przepis. Te rureczki nie mogą się nie udać! 

Rurki z marmoladą

Składniki ok. 70 sztuk

  • ½ kg mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml kefiru
  • 300 g smalcu (1,5 kostki)
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • marmolada (ok. 350 g)
  • cukier puder do posypania

Rurki z marmoladą

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem, aż zaczną robić się płynne. Dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 
  2. Do mąki dodać miękki smalec, wrośnięty rozczyn i kefir - zagnieść ciasto.
  3. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty o bokach ok. 6 cm.
  4. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę marmolady i zwijać je w rurki, zlepiać brzegi.
  5. Rurki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C (termoobieg) do zrumienienia, ok. 15 minut.
  6. Wystudzone rurki oprószyć cukrem pudrem.

Rurki z marmoladą

 

Tłusty czwartek 2014

sobota, 13 kwietnia 2013

 Szybkie i niezawodne, a przy tym smaczne -  w sam raz na wiosenny weekend :)

Kruche ciasteczka z lemon curd

Składniki:

  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajo
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka lemon curd - przepis tutaj

Kruche ciasteczka z lemon curd

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć na biały puch, ciągle ucierając dodawać cukier, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajko.
  3. Do masy maślanej dodać mąkę i dokładnie zmiksować.
  4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
  5. Z ciasta formować kulki i układać je, w sporych odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć i zrobić w niej spore wgłębienie (aby krem nie wypłynął). Dołki wypełniać lemon curd (ok. 1 łyżeczka na ciastko).
  7. Piec przez ok 15 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół).

Kruche ciasteczka z lemon curd

  Cytrynowe wypieki  Przywołujemy wiosnę!!!

wtorek, 11 grudnia 2012

Te intensywnie imbirowe, chrupiące ciasteczka są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych pierniczków. Można upiec je 2 tygodnie przed Bożym Narodzeniem i przetrzymywać w szczelnych pojemnikach.

Ciasteczka imbiroweSkładniki na ok. 4 duże blaszki ciasteczek

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
  • 150 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki płynnego miodu

Ciasteczka imbirowe

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, a następnie nie przerywając ucierania dodać miód, jajko i świeży imbir.
  2. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i dosypać do ucieranej masy.
  3. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 h w lodówce.
  4. Ciasto cienko rozwałkować, w razie potrzeby podsypywać mąką, i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170°C (termoobieg) przez ok. 10 minut.
  6. Ciasteczka wyjmować z pieca i wystudzić.

Ciasteczka imbirowe

* Wystudzone ciastka nabierają chrupkości.

  Potrawy rozgrzewające Ciastka na jeden kęs - NAGRODA  

niedziela, 02 grudnia 2012

Na pieczenie pierniczków czekam cały rok i w końcu się doczekałam - w przyszłym tygodniu ruszam z masową produkcją. Nie wiem jednak ile pierniczków w tym roku trafi do piekarnika, bo grasuje u mnie w domu mały pożeracz surowego ciasta :). Ja zdecydowanie preferuję upieczone ciasteczka, które są chrupiące - ale nie twarde, słodkie - ale nie zapychające. Zapowiadają Magiczne Święta...

Pierniczki świąteczne

Składniki:

  • ok. 500g - 700g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Pierniczki świąteczne

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Do utartego masła dodać kolejno jajka, miód, wanilię i skórkę cytrynową.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem.
  4. Mąkę dodać do masy maślanej i energicznie wymieszać - do połączenia się składników.
  5. Ciasto piernikowe schować do lodówki na ok. 1,5 godziny.
  6. Kiedy ciasto już stwardnieje podzielić je na cztery części i każdą wałkować na grubość ok. 3 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać pierniczki.
  7. Pierniczki układać na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 15 minut.
  8. Pierniczki dekorować lukrem, kolorowym cukrem i kolorowymi perełkami.

Cud, miód i cynamon  Ciastka na jeden kęs - NAGRODA   [KONKURS] Pora coś zjeść... na słodko i świątecznie!

 

 

wtorek, 22 maja 2012

Popękane ciasteczka mocno orzechowe

Składniki:

  • ok. 270 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 1  łyżeczka miękkiego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny lub wody
  • cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść.
  • Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 2 h do lodówki.
  • Z zimnego ciasta uformować małe kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i obtoczyć je w cukrze pudrze.
  • Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do ok. 175oC, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut.

Popękane ciasteczka mocno orzechowe

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne