dodatki

niedziela, 03 marca 2013

Myślę, że nie tylko mnie przeszły ciarki po plecach, gdy dowiedziałam się, że tak często używany przeze mnie biały proszek o zapachu wanilii udawał tylko cukier waniliowy, a w istocie, to cukier wanilinowy. Jedna literka, a tak wiele zmienia!!! Jeśli myślicie, że przesadzam z tymi ciarkami, to pozwolę sobie zacytować: "Wanilina u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych." /Wikipedia/. Chyba nie trzeba nikogo już przekonywać, aby przed świętami zafundował sobie domowy, naturalny waniliowy aromat do słodkich, świątecznych wypieków.

Cukier waniliowy

Składniki:

  • ok. 400g drobnego cukru
  • 2 duże laski wanilii (co najmniej)

Przygotowanie:

Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka, wymieszać je z cukrem i włożyć do szczelnego słoika. . Puste laski podzielić na mniejsze części i także włożyć je do słoika.

Słoik zamknąć i odstawić na tydzień w suche miejsce. Po tygodniu delektować się prawdziwym aromatem wanilii.

 

* Do słoika dokładam wszystkie puste laski wanilii, które zużywam do innych celów

    Domowy Wyrób

niedziela, 09 grudnia 2012

Biały lukier idealnie nadaje się do dekoracji świątecznych wypieków, jest gęsty i ładnie się barwi. Przyrządzam go na dwa sposoby w zależności od potrzeb. Do domku z piernika na pewno lepszy będzie lukier z białek, natomiast przy strucli, pierniczkach i innych słodkościach nie ma większego znaczenia, który lukier wybierzemy. W obu przypadkach można regulować konsystencję lukru dodając mniej lub więcej cukru pudru - gęstszy lukier idealnie sprawdza się na pierniczkach.

 

Biały lukier z białek

Składniki:

  • 1 białko jaja (jajo należy koniecznie wyparzyć przed użyciem)
  • 1 szklanka cukru pudru (na jajko w rozmiarze M)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub aromat do ciast (można pominąć)
  • barwnik spożywczy (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Białko jaja miksować przez ok. 10 sekund, a następnie, nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo cukier puder i ewentualne dodatki.

  2. Miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (będzie bardzo gęsty)

* Dodając aromat należy dodać trochę więcej cukru pudru.

** Aby rozpuścić lukier, który zastygł w naczyniu wystarczy dodać odrobinę wody albo soku z cytryny i energicznie wymieszać łyżką.

 

 

Biały lukier z mlekiem

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Cukier dokładnie rozmieszać (rozetrzeć) z mlekiem.

* Można dodać ewentualnie 1 łyżkę roztopionego masła (wtedy dajemy mniej mleka).

piątek, 30 listopada 2012

Rezygnując z dodatku musu malinowego otrzymamy klasyczny krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jednak jakikolwiek owocowy dodatek sprawi, że krem nie będzie aż tak słodki, zyska orzeźwiający smak i kolor. Tak więc zdecydowanie polecam krem w wersji owocowej. Krem ładnie trzyma formę i wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.

Malinowy krem maślany na bezie szwajcarskiej

Składniki  na duży tort lub 24 babeczki

  • 6 białek
  • 1½ szklanki białego cukru
  • szczypta soli
  • 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
  • ½ szklanki musu z malin
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Białka wbić do dużej metalowej miski, dodać do nich szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić nad kąpielą wodną.
  2. Białka ubijać trzepaczką lub widelcem (ja chwilę pomogłam sobie mikserem) cały czas podgrzewając, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (między palcami nie mogą być wyczuwalne kryształki cukru).
  3. Miskę odstawić do lekkiego przestudzenia.
  4. Przestudzone białka ubić dokładnie mikserem (trwa to ok. 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta.
  5. Do masy dodawać stopniowo po kawałku masła cały czas miksując (można zmienić końcówkę miksera na mieszającą lub zmniejszyć obroty). Nie należy przejmować się, że masa po pewnym czasie będzie wyglądała na zważoną, dodać mus malinowy wymieszany z sokiem z cytryny i miksować, aż masa stanie się gładka i zacznie "mlaskać" o ścianki miski.

 

* Tort lub babeczki ozdobione kremem należy wyjąć z lodówki na ok. 30 minut przed podaniem.

** Krem przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni. Przed kolejnym użyciem krem należy wcześniej wyjąć z lodówki i ponownie zmiksować.



Bardzo prosta w wykonaniu masa do ozdabiania tortów. Praca z nią przypomina lepienie z plasteliny, a przy odrobinie zdolności plastycznych można pokusić się o naprawdę finezyjne ozdoby (mniej zdolnym pozostają róże).

Masa marshmallows

Składniki starczy nawet na duży tort ø 28cm

  • 270 g pianek marshmallows (najlepiej białych)
  • ok. 600 g cukru pudru 
  • ok. 3-4 łyżek ciepłej wody
  • ewentualnie barwnik spożywczy

Masa marshmallows

Przygotowanie:

  1. Pianki włożyć do miski dodać do nich wodę i rozpuścić je w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. NA koniec dodać ewentualnie barwnik spożywczy.
  2. Gdy pianki się rozpuszczą zdjąć miskę z garnka i stopniowo dodawać cukier puder ciągle mieszając masę łyżką - należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo masa będzie twarda. Gdy masa będzie już trudna do mieszania przełożyć ją na blat i zagniatać dodając ewentualnie jeszcze cukru. Masa nie powinna być klejąca tylko odrobinę lepka.
  3. Masę wałkować na blacie (wysmarowanym olejem) na grubość ok 3 mm i ozdabiać tort - masę nakładamy na tort wysmarowany kremem, aby masa się do niego przykleiła.

* Nieużywaną masę przechowywać owiniętą w folię spożywczą, aby się nie wysuszyła.

Masa marshmallows

 



czwartek, 08 listopada 2012

Pyszna polewa potrafi zmienić zwykłe danie w dzieło sztuki, dlatego wato zadać sobie czasem trochę trudu, by potem cieszyć oko i podniebienie. Polewa toffee z tego przepisu w smaku przypomina nieco polewę karmelową, aczkolwiek jest nieco szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu. W porównaniu: smak, konsystencja, wydajność jednak bezapelacyjnie 3:0 wygrywa polewa karmelowa. Ne zmienia to  faktu, że polecam także i ten przepis...

Polewa toffee

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) lub 220 ml mleka 3,2%
  • 60 g brązowego cukru
  • 30 g masła
  • 2 pełne łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniku umieścić w rondelku i zagotować na średnim ogniu mieszając.
  2. Gdy składniki dokładnie się połączą gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu czasem mieszając (sos zmniejszy swoją objętość o połowę).

* Po ostudzeniu sos gęstnieje, można go podgrzać przed podaniem.

Domowy Wyrób

piątek, 06 lipca 2012

Pyszny, gęsty, mocno cytrynowy krem. Idealnie sprawdza się jako przełożenie ciast, ciasteczek i dodatek do deserów. Szybki w przygotowaniu, a w lodówce może stać około tygodnia - jeśli wcześniej nie wyjemy go ze słoika ;)

Lemon curdSkładniki:

  • 3 duże cytryny
  • 150 g miałkiego cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

  1. Cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą) i wycisnąć sok (uważać, aby nie dostały się pestki).
  2. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać jajka na parze razem z cukrem przez ok. 3 minuty. Dodać sok i skórkę z cytryn i dalej ubijać trzepaczką, aż masa stanie się gęsta (ok. 7 minut).
  3. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka, ostudzić krem i mocno go schłodzić w lodówce.

Lemon curd

wtorek, 22 maja 2012

Polewa karmelowa

Składniki:

  • 300 g słodkiej śmietany (ja użyłam 30% z Biedronki)
  • 220g białego cukru
  • 1/2 szklanki gorącej wody (125 ml)

Przygotowanie:

  • Cukier rozpuścić w wodzie.
  • Syrop cukrowy umieścić w garnku lub patelni z grubym dnem (ja użyłam patelni teflonowej) i wstawić na średni ogień. Doprowadzić do wrzenia i gotować mieszaninę ok. 15 minut, aż zmieni kolor na karmelowy (nie mieszać).
  • W tym czasie podgrzać kremówkę, uważając by nie doprowadzić do wrzenia (ma być ciepła, a nie gorąca).
  • Syrop zdjąć z ognia i cienkim strumieniem wlać ciepłą kremówkę - ciągle mieszając.
  • Mieszać sos, aż ewentualne grudki się rozpuszczą, wystudzić i przelać do słoiczków.
  • Polewę przechowywać w lodówce (do ok. 5 dni).

Zastępując 100 ml kremówki pełnym mlekiem otrzymamy sos o bardziej płynnej konsystencji.

Polewa karmelowa

Tagi: karmel sos
14:04, elkaa13 , dodatki
Link Dodaj komentarz »
Idealnie nadaje się do pancakes, którymi mąż zapycha się na niedzielne śniadanie :) 

Domowy golden syrup

Składniki:

  • 1,2 kg cukru
  • 65 dag wrzącej wody
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
  • W garnku z  grubym dnem zagotować 200 g cukru z 50 g wody. Gotować do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru.
  • Garnek zdjąć z ognia i ostrożnie dolać resztę wody, dosypać cukier i wlać sok z cytryny. Całość wymieszać.
  • Garnek wstawić na mały płomień i gotować ok. 45-60 minut, starając się nie mieszać. Syrop powinien po tym czasie zgęstnieć.
  • Wystudzony golden syrup przelać do słoiczków i używać, gdy zajdzie potrzeba :)

Domowy golden syrup

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne