sałatki

piątek, 08 marca 2013

Sałatka makaronowa

Składniki:

  • 400 g makaronu kokardki (może być inny, ale kokardki sprawdzają się tu znakomicie)
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 6 filetów z udźca kurczaka (lub 3 pojedyncze piersi kurczaka)
  • ok. 10 łyżek ziaren słonecznika
  • przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka

sos:

  • 30 ml wody
  • 1 łyżka musztardy (nie polecam chrzanowej do tej sałatki)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 5 łyżek oleju z pomidorów
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente i przelać go zimną wodą.
  • Słonecznik uprażyć na suchej patelni (uważając, aby się nie przypalił) i dodać go do ugotowanego makaronu.
  • Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju z pomidorów.
  • Pomidory pokroić w paski i dodać do mięsa, chwilę razem podsmażając.
  • Połączyć makaron ze słonecznikiem, mięso i pomidory, a następnie wymieszać wszystko z sosem.
  • Sałatkę włożyć do lodówki - najlepiej podawać kolejnego dnia.

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i kurczakiem

     Kulinarne inspiracje i nagrody  Kulinarny Dzień Kobiet  Zimowe szaleństwa

poniedziałek, 26 listopada 2012

Pyszna, a przede wszystkim zdrowa i lekka sałatka z mojej ulubionej kaszy. Przygotowanie tej sałatki zajmuje dosłownie 10 minut, a sprawdzi się zarówno na przyjęciu jak i w pracy.

Sałatka z kuskusem

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu
  • ½ szklanki rodzynek
  • ⅓ szklanki suszonej żurawiny
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli lub ciecierzycy
  • posiekana natka pietruszki

Sos

  • 6 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka startego na tarce korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Składniki sosu dokładnie wymieszać w słoiczku i odstawić.
  2. Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut (przygotować wg instrukcji na opakowaniu).
  3. Rodzynki i żurawinę również zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty
  4. Paprykę i cebulę pokroić w drobną w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej.
  5. Kaszę rozdrobnić widelcem i wymieszać z papryką, cebulą, odsączoną fasolą, rodzynkami, żurawiną i natką pietruszki.
  6. Sałatkę polać gotowym sosem, wymieszać i podawać.

Sałatka z kuskusem

   Wielkie Święto Żurawiny 2012

środa, 16 maja 2012

Sałatka meksykańska z ryżem

Składniki:

  • woreczek ugotowanego ryżu (można dać dwa)
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • średnia czerwona cebula
  • ok. 15 dag szynki
  • mała czerwona papryka
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • sos sałatkowy (do przygotowania z wodą i olejem)
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra czerwona papryka w proszku - ilość wg. uznania

Przygotowanie:

  • Kukurydzę, fasolę i groszek odsączyć z zalewy i włożyć do miski.
  • Cebulę, korniszony, kukurydzę i szynkę pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
  • Przygotować sos sałatkowy (u mnie czosnkowy) mieszając gotowy proszek z wodą i olejem.
  • Majonez wymieszać z sosem i papryką w proszku.
  • Do miski z warzywami wsypać ugotowany i ostudzony ryż, dodać majonezowy sos i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku.



O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne