ciasta

piątek, 13 listopada 2015

Co powiecie na tartę z jabłkami i żurawiną...? W kruchym maślanym cieście skrywa się delikatne nadzienie - słodycz jabłek przełamana jest kwaśną żurawiną. Polecam na chłodne jesienne popołudnia.


tarta_z_jabkami_6

 

Składniki na formę o średnicy 24 cm

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g (mały kubek) jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 6 średnich jabłek
  • ½ szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem, dodać pokrojone masło i razem posiekać.

Do ciasta dodać jogurt i szybko zagnieść jednolite cisto. Odłożyć je do lodówki na czas przygotowania jabłek

Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy 26 cm i wyłożyć nią dno i boki formy. 

Na cieście ułożyć jabłka, równomiernie rozłożyć żurawinę i posypać cynamonem.

tarta_z_jabkami_1

tarta_z_jabkami_2  Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 50-60 minut. W połowie pieczenia tartę można przykryć folia aluminiową, gdyby zaczynała zbytnio się rumienić.

tarta_z_jabkami_3

Po ostudzeniu tartę oprószyć cukrem pudrem.
tarta_z_jabkami_4

Smacznego.

.

 Moje wypieki. Wielki powrót   Jesienne słodkości!

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

 

wtorek, 13 października 2015

Szybka w wykonaniu, prosta i efektowna szarlotka. Czy w jesienne popołudnie trzeba czegoś więcej...?

Szarlotka_pod_pierzynk_2

Składniki:

biszkopt

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa

  • 1½ kg kwaśnych jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • łyżeczka cynamonu

masa

  • 300 ml zimnej śmietanki 30%-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascaropne

Szarlotka_pod_pierzynk_3

Przygotowanie :

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180oC (góra-dół).
  2. Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
  3. Małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec dolać olej ciągle delikatnie mieszając.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec 10-12 min. 
  5. Biszkopt wystudzić, wyjąć z tortownicy, pozbyć się papieru i ponownie zapiąć w tortownicy.
  6. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić ok. 10 minut na wolnym ogniu (jabłka nie powinny się rozgotować), w razie potrzeby dolać odrobinę wody.
  7. Do jabłek wsypać cukier, galaretkę i cynamon, wymieszać. Odstawić z ognia na 15 minut, a następnie wyłożyć na biszkopt. 
  8. Odstawić do lodówki, do momentu aż masa lekko zastygnie.
  9. Ser mascarpone miksować przez pół minuty na średnich obrotach miksera.
  10. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, i delikatnie zmiksować z mascaropne.
  11. Masę wyłożyć na jabłka, schłodzić.

Szralotka_pod_pierzynk_1

 Jabłko z cynamonem 2015     Jesienne słodkości!

czwartek, 22 maja 2014

Szybkie, smaczne i niezawodne - poniżej przepis na ciasto, które łączy te trzy cechy. Idealne na leniwe letnie dni.

Ciasto na kefirze z czekoladą, owocami i kruszonką

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 25 cm

  • 2 ½ szklanki mąki (430 g)
  • 1 szklanka kefiru (300 g)
  • ½ szklanki cukru (150 g)
  • ½ szklanki oleju (140 g)
  • 3 jajka
  • 100 g mlecznej czekolady startej na dużych oczkach tarki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 200 g wydrylowanych wiśni (jeśli mrożone należy je uprzednio rozmrozić) *

kruszonka:

  • 90 g cukru
  • 140 g mąki
  • 120 g zimnego masła

Przygotowanie:

Ciasto na kefirze z czekoladą, owocami i kruszonką


  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, tzn. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i  startą czekoladę.
  2. W drugiej misce połączyć kefir, olej i jajka.
  3. Suche składniki połączyć z mokrymi, mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera.
  4. Składniki kruszonki wcierać w siebie, aż utworzą się grudki.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Na cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką.
  6. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra-dół) i piec ok 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

 

* można użyć innych owoców, np. brzoskwiń z puszki, świeżych malin, itp.

 

 

Piknik majowy    

środa, 12 marca 2014

Nie jest to zwykły tort czekoladowy i smakuje też niezwykle...  Podstawę stanowi intensywnie czekoladowy spód brownie, a zamiast klasycznej masy - mus czekoladowy. Prawdziwą "wisienką na torcie" jest pieczony krem waniliowy. A to wszystko dla mojego wyjątkowego M.

Przepis z książki Rosalby Gioffre "Czekolada. Nowa harmonia smaku" ze zmianami zaproponowanymi przez Asię z KS.

Torcik czekoladowy

Składniki na tortownicę o średnicy 18cm

krem waniliowy

  • ½ szklanki mleka
  • ½ laski wanilii
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru

spód brownie

  • 70 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 2 małe jajka 
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki
  • 60 g solonych orzeszków ziemnych

mus czekoladowy

  • 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 4 g żelatyny
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 60 ml wody

Torcik czekoladowy

Przygotowanie:

Krem waniliowy

Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć jej dno i boki folią aluminiową (łatwiej będzie przełożyć masę) lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100C (termoobieg).

Mleko zagotować z wyłuskanymi ziarenkami wanilii. Dodać śmietankę, ponownie zagotować, a następnie zdjąć z ognia.

Żółtka wymieszać z cukrem. Dodać kilka łyżek gorącego mleka ze śmietanką, wymieszać, a następnie całość wymieszać z resztą mleka. Masę przecedzić przez sitko, dodając z powrotem ziarenka wanilii. 

Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez ok. 80 minut. Upieczony krem wyjąć z formy razem z folią/papierem i wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, aż zastygnie (jeśli wystarczająco nie stężeje można ją rozsmarować).

Spód brownie

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170º C (termoobieg).

Masło pokroić na kawałki i rozpuścić na małym ogniu z połamaną czekoladą, często mieszając. 

Masę lekko przestudzić i wymieszać z jajkami, cukrem oraz mąką. Na koniec dodać zmielone w blenderze orzeszki. 

Masę przelać do formy i piec przez ok. 10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić. 

Mus czekoladowy

Żelatynę wymieszać w 5 łyżkach zimnej wody i odstawić. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić. 

Żółtka ubić z cukrem na gęstą masę, a następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą. Masę podgrzewać w kąpieli wodnej przez ok. 3 minuty, czasem mieszając. 

Namoczoną żelatynę wymieszać z wodą i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Lekko wystudzić i połączyć z masą czekoladową.

Śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z masą czekoladową. 

Torcik

Na wystudzony spód wyłożyć połowę musu czekoladowego i schłodzić przez ok. 20  minut w lodówce (resztę musu pozostawiamy w temperaturze pokojowej).

Na mus wykładamy schłodzony krem waniliowy - można go zmrozić przez 5 minut w zamrażalce, albo ewentualnie rozsmarować (jeśli nie uda się go przełożyć w całości). 

Na krem waniliowy wyłożyć pozostały mus i całość schłodzić. 

Torcik ozdobić wiórkami czekolady. 

 Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Ciasta przekładańce  Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies  

piątek, 31 maja 2013

Z najlepszymi życzeniami z okazji Dnia Dziecka dla moich dwóch skarbów - Oleńki i Bartoszka.

Tort tęczowy - rainbow cake

Przepis na ten tort, to lekko zmodyfikowana kombinacja dwóch przepisów znalezionych u Dorotuś

Składniki tortownica 20 cm-23 cm

ciasto (6 blatów) (u mnie 22 cm)

  • 225 g miękkiego masła
  • 220 g drobnego cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 355 g mleka
  • barwniki spożywcze w proszku (ew. w zelu)

krem

  • 500 ml śmietany kremówki 30%/36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilosci gorącej wody)

ewentualnie poncz - można pominąć, bo ciasto jest wilgotne

  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

biszkopty 

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier.
  3. Następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym białku.
  4. Do masy dodawać na przemian suche składniki i mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym. Ciągle miksować do połączenia się składników.
  5. Masę podzielić na 6 równych części (po ok. 220 g ) i każdą wymieszać z odrobiną innego barwnika spożywczego - fioletowym, niebieskim, zielonym, czerwonym, pomarańczowym i żółtym.Ciasto przełożyć do jednorazowych foremek aluminiowych lub do zwykłej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką*. Każdy blat piec przez ok. 12-15 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Upieczony blat można wyjmować od razu z foremki (jeśli nie mamy jednorazowych foremek), aby móc upiec kolejne porcje.

masa

  1. Ubić schłodzoną śmietanę na koniec dodając cukier puder do smaku.
  2. Do śmietany wmiksować chłodny ser mascarpone, dodając go po jednej łyżce.
  3. Na koniec całość zmiksować z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną.

Na paterze ułożyć fioletowy blat (ew. delikatnie go naponczować) i rozsmarować na nim ok. 2 spore łyżki kremu. Układać kolejno blaty niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort schłodzić ok. 3 godziny w lodówce, a najlepiej, aby zmacerował się przez całą noc.

Tort tęczowy - rainbow cake

* Tortownicę każdorazowo smarować masłem i wysypywać na świeżo mąką. 

    Baby Shower 2013 - Chłopczyk!

wtorek, 23 kwietnia 2013

To już rok minął odkąd pojawił się tu pierwszy wpis i właśnie z tej okazji przygotowałam pyszny torcik.

Tort smakuje jak klasyczny deser tiramisu, jednak przygotowany jest na bazie upieczonych blatów biszkoptowych. Słodka masa z mascarpone, likier i kawa z likierem dopełniają się nawzajem tworząc niepowtarzalną całość. Polecam!

Tort tiramisu

Składniki 

biszkopt

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g stopionego masła
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka

krem

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
  • 500 g sera mascaropne

dodatkowo

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 80 ml gorącej wody
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Tort tiramisu

Tort tiramisu

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Jajka ubić z cukrem na parze (miskę ustawić na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli). Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować, aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając szpatułką wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. 
  3. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C (góra-dół) i piec w dolnej części piekarnika przez ok. 25-35 minut - do suchego patyczka.
  4. Biszkopt ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.

krem

  1. Żółtka ubić z cukrem najpierw przez 2 minuty na parze, a potem zdjąć miskę z ognia i miksować, aż masa się ostudzi.
  2. Do żółtek dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z kremem.

tort

  1. Przygotować poncz: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Kawę wymieszać z gorącą wodą, dodać żelatynę i podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kawę lekko ostudzić i dodać likier.
  2. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go ponczem kawowym i rozsmarować na nim ⅓ kremu. Przykryć drugim blatem i czynności powtórzyć. Ostatni krążek biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować pozostałym kremem i oprószyć przez sitko kakao wymieszanym z cukrem pudrem.
  3. Zapiąć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na min. 3 godziny. Na godzinę przed podaniem można schłodzić dodatkowo w zamrażarce. 

Tort tiramisu

 

Źródło inspiracji: Kwestia smaku

poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Podkuszona przedświąteczną promocją kupiłam duży słoik majonezu, a w szale świątecznego pichcenia wykorzystałam z niego 2 łyżki. Za każdym razem kiedy otwierałam lodówkę myślałam jak go wykorzystać, aż przypomniałam sobie przepis na babkę majonezową. W końcu miałam okazję ją przygotować i co więcej, od tej pory już zawsze będę kupowała duży słoik majonezu :)

Babka majonezowa

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej (ew. skrobi ziemniaczanej)
  • ok. 200 g majonezu (ok. ¾ szklanki)
  • ½-¾ szklanki cukru
  • 4-5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo cukier puder do oprószenia lub lukier cytrynowy( szklankę cukru pudru energicznie utrzeć z 2-3 łyżkami soku z cytryny)

Babka majonezowa

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijać  cukrem ok. 1 minuty. Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. 
  2. Do masy jajecznej dodać pozostałe składniki i zmiksować jeszcze ok. 2-3 minuty, aż kryształki cukru se rozpuszczą. 
  3. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 160-175°C (góra-dół) i piec do suchego patyczka (w zależności od formy 45-60 minut).
  4. Babkę ostudzić, wyjąć z formy i oprószyć cukrem lub oblać lukrem.

Babka majonezowa

Babki i babeczki  Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013  

Tagi: majonez
07:53, elkaa13 , ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 25 marca 2013

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc najwyższy czas pomyśleć o mazurkach. Poniżej przepis na pyszny mazurek z kajmakową masą, której słodycz przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Mazurek jest prosty w przygotowaniu, z pewnością uda się nawet początkującej pani domu.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

spód mazurka

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

nadzienie mazurka

  • puszka masy kajmakowej (ew. puszka mleka skondensowanego, gotowanego 3 godziny)
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • płatki migdałowe, skórka pomarańczowa i inne dodatki

Przygotowanie:

  1. Składniki kruchego ciasta (oprócz jajka) posiekać nożem, aż masło będzie drobne i oblepione mąką. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść składniki.
  2. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, a następni przyciąć do wielkości blaszki. Z resztek ciasta uformować rant. Ciasto przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzić.
  3. Dżem rozprowadzić na kruchym spodzie, następnie rozsmarować masę kajmakową (można wcześniej włożyć puszkę na 5 minut do wrzątku i dokładnie wymieszać zawartość łyżką, będzie łatwiej się rozprowadzała).
  4. Mazurek dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

    Mazurek kajmoakowy

Wielkanocne Smaki III      

niedziela, 17 marca 2013

Ta bardzo wilgotna i aromatyczna babka idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Babka cytrynowa

Składniki duża foremka z kominem

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

lukier

  • szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Babka cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić i wystudzić masło.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Żółtka zmiksować z cukrem do białości, a następnie, nie przerywając miksowania, dodać wystudzone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować do połączenia się składników.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do masy.
  5. Foremkę wysmarować masłem i przelać do niej ciasto.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
  7. Ciasto wystudzić w foremce.
  8. Składniki lukru wymieszać na gładką masę i ozdobić nim babkę po wyjęciu z foremki.

Babka cytrynowa

Babki i babeczki  Wielkanocne Smaki III  Cytrynowe wypieki    

Tagi: cytryna
10:50, elkaa13 , ciasta
Link Komentarze (8) »
wtorek, 26 lutego 2013

Mój urodzinowy tort dla moich miłych gości :). Dlaczego akurat marchewkowy...? Chyba po to, aby przygasić trochę wyrzuty sumienia kiedy sięgam po kolejny kawałek tortu.

Tort marchewkowy z pomarańczową nutą

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm-26 cm

  • 300 g marchewki startej na drobnych oczkach tarki
  • 80 g ananasa z puszki
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g pokruszonych płatków migdałowych
  • 30 g otrębów pszennych
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 220 ml oleju

masa

  • 200 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (ew. może być woda, wtedy masa nie będzie miała karmelowego posmaku)
  • 200 ml wody
  • ok. 375 g kremowego serka kanapkowego (np. Twój Smak)
  • 250 g serka Mascarpone

dodatkowo

  • 200 g konfitury pomarańczowej
  • sok z pomarańczy (do nasączenia, można użyć też likieru lub rumu)
  • uprażone migdały do ozdobienia boków
  • połówki orzechów włoskich
  • długie wstążki z marchewki

Tort marchewkowy z pomarańczową nutą

Przygotowanie:

masa

  1. Śmietankę i wodę wlać do rondelka, wymieszać z cukrem i gotować  na średnim ogniu, aż masa się zredukuje (do ok. ¾ szklanki) i stanie się gęsta, a kolor zmieni się na delikatnie karmelowy.
  2. Serki włożyć do miski, zmiksować na niskich obrotach miksera i nadal delikatnie miksując wlewać po łyżce lekko ciepłego syropu.
  3. Krem odstawić do lodówki, aby zgęstniał.

ciasto

  1. Jajka ubić na wysokich obrotach miksera do podwojenia objętości, a następnie stopniowo dodawać cukier ubijając, aż masa będzie gładka. Wciąż ubijając masę wlewać ciągłym strumieniem olej.
  2. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodawać startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, migdały oraz otręby.
  3. Nadal wolno miksując dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami (tj. solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i cukrem). Zmiksować do połączenia składników.
  4. Tortownicę grubo wysmarować masłem i przełożyć do niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C (termoobieg) na ok. 50-60 minut (do suchego patyczka).

tortTort marchewkowy z pomarańczową nutą

  1. Wystudzone ciasto pokroić na trzy blaty. Spodni krążek ułożyć na paterze, skropić sokiem z pomarańczy i posmarować ⅓ konfitury. Wyłożyć ⅓ masy i przykryć drugim krążkiem. Czynność powtórzyć dwukrotnie, na końcu należy posmarować kremem także boki ciasta.
  2. Tort udekorować migdałami, orzechami i marchewką. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
  3. Przed podaniem tort ocieplić w temperaturze pokojowej.

 

 

 

Tort marchewkowy z pomarańczową nutą

Tort marchewkowy z pomarańczową nutą

Źródło inspiracji: Kwestia smaku

Tagi: marchewka
23:33, elkaa13 , ciasta
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne