przekąski

piątek, 21 lutego 2014

Pierwszy przepis na cebularze, który wypróbowałam i chyba już ostatni. Te cebularze są najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, zapewniam, że po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie sięgniecie po kupne cebularze. 

Cebularze

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajo
  • 180 ml letniego mleka
  • płaska łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

nadzienie

  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ok. ½ szklanki startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki suchego maku
  • 3 łyżki mleka

Cebularze

Przygotowanie: 

  1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, aż staną się płynne. Dodać 90 ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Mąkę wymieszać z solą, jakiem, mlekiem i rozczynem. Wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, a wtedy dodać olej i wyrabiać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  3. Gotowe ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  4. Przygotować nadzienie: Cebule pokroić w piórka, wymieszać z cukrem i zeszklić na gorącym oleju. Dodać ok. ¼ szklanki wody i dusić, aż cebula zmięknie, a woda odparuje. Doprawić do smaku, a gdy przestygnie wymieszać ze śmietaną.
  5. Z wyrośniętego ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę  spłaszczyć w środku - ja używam do to szklanki - i przykryć ściereczką i  odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. 
  6. Wgłębienia poprawić i wypełnić farszem. Posypać żółtym serem i każdego cebularza posmarować mlekiem, a następnie posypać makiem.
  7. Piec w temp. 170°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.

Cebularze

Cebularze

 Drugie śniadanie w pracy  Śniadanie mistrzów 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pyszna i sycąca przekąska, która najlepiej smakuje mi w wykonaniu mojego męża :) Szkoda, że tak rzadko zagląda do kuchni...

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką

Składniki na 6 sztuk

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mała pierś z kurczaka
  • 1 gruszka
  • opakowanie sera pleśniowego
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Obraną gruszkę i ser pleśniowy pokroić w niewielką kostkę.
  3. Wymieszać ser i gruszkę z ostudzonym mięsem i orzechami włoskimi - doprawić pieprzem. 
  4. Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów i wyłożyć nimi wgłębienia w formie na muffiny (ewentualnie można użyć żaroodpornych miseczek).
  5. Na ciasto nakładać farsz i zlepiać rogi, aby powstały sakiewki. Piec w 200°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut (do zrumienienia).

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką

      Czas na ciasto francuskie  Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013  

czwartek, 28 marca 2013

Jajko w bułce, to idealny pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Jajka podanego w takich kokilkach nie powstydzimy się też na Wielkanocnym stole.

Jajko zapiekane w bułce

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kajzerki (lub inne małe bułki)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki wędzonej makreli (rozdrobnionej, bez ości)
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypiorek
  • pomidor

* zamiast makreli można dać: wędzony boczek, tuńczyka, szynkę, ser pleśniowy, warzywa
Jajko zapiekane w bułce
Przygotowanie:

  1. Odkroić wierz bułek i wydrążyć środek (uważając, aby nie uszkodzić bułki od spodu).
  2. W każdej bułce umieść makrelę (lub inne dodatki), rozbić do środka jajko, posypać je solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu ułożyć kawałki pomidora, pospać posiekanym szczypiorkiem.
  3. Dodać odrobinę masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 5-10 minut (w zależności od tego jaką konsystencję jajka lubimy).
  4. Podawać na ciepło.

Jajko zapiekane w bułce

Dania Postne  Wielkanocne Smaki III   Kolorowe śniadanie wielkanocne  Kanapki, kanapeczki!          

” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl ”

Tagi: jajko
07:15, elkaa13 , przekąski
Link Komentarze (3) »
wtorek, 12 marca 2013

Doskonała alternatywa dla tradycyjnego, kalorycznego pasztetu, który gości na wielu świątecznych stołach. Ta dietetyczna wersja tego przysmaku jest nie dość, że zdrowa, to i smaczna.

Pasztet drobiowy

Składniki:

  • 1,4 kg kurczaka w całości lub ok. 700 g mięsa drobiowego bez kości *
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 kulki jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sos sojowy do smaku / ewentualnie sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 jajka

dodatki wg uznania: kapary, śliwki suszone, żurawina, morele suszone, oliwki

* Z serii Reszty bez resztki:  Domowa kostka rosołowa - bulionetka

Pasztet drobiowy

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.Pasztet drobiowy
  2. Mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy (pieprz cały, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy) i ugotować do miękkości (patrz Domowa kostka rosołowa - bulionetka)
  3. Mięso oddzielić od kości (jeśli trzeba) i zmielić wraz z warzywami dwa razy.
  4. Dodać jajka, doprawić do smaku (gałką muszkatołową, mielonym pieprzem, sosem sojowym lub solą) i wszystko wymieszać. 
  5. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką tartą. Wyłożyć masę do środka powkładać ewentualnie dodatki i całość dokładnie uklepać.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180°C i piec ok. 1 godziny. Upieczony pasztet wystudzić.

 

        Wielkanocne Smaki III  Kulinarne inspiracje i nagrody

Tagi: drób
23:03, elkaa13 , przekąski
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 lutego 2013

Jeśli macie ochotę na coś pysznego i aromatycznie, to bruschetta będzie dla Was idealna. Moja wersja jest z tuńczykiem pomidorami i mozzarellą, ale równie dobrze możecie użyć innych ulubionych dodatków, warto eksperymentować. Zapewniam, że po takim śniadaniu poziom endorfin w waszym organizmie znacząco wzrośnie. Polecam ten przepis w cyklu Reszty bez resztki - doskonały sposób na przywrócenie życia pieczywu.

Bruschetta

Składniki ilość wg. uznania

  • pomidory
  • tuńczyk w oleju
  • mozzarella
  • kilka łyżek oliwy
  • ulubione suszone zioła (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
  • świeże zioła np. bazylia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • świeżo zmielona sól morska
  • kilka kromek dobrego chleba (niekoniecznie świeżego)
  • kilka łyżek oliwy

polecam chleby: Chleb bez wyrabiania, Chleb na sodzie

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą (szczypta) i suszonymi ziołami (ok. 2 łyżeczki). Dodać oliwę i wymieszać.
  2. Pomidory pokroić w kostkę lub w plasterki. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  3. Kromki chleba ułożyć na blaszce i posmarować aromatyczną oliwą, ułożyć na nich tuńczyka, pomidory i mozzarellę.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut (ser ma się rozpuścić, a chleb ma być złocisty).
  5. Ozdobić bazylią i przyprawić pieprzem.

Bruschetta

 

        Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)  Zimowe szaleństwa Kanapki, kanapeczki!

środa, 20 lutego 2013

Może i tłuste, ale co zrobić, kiedy nie można się oprzeć? ;) Golono, chrzan i pieczone ziemniaczki - polecam na zimowe, chłodne dni.

Pieczone golonko

Składniki:

  • golonko (u mnie 2 sztuki)
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ½ dużej papryczki chilli
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 20 goździków
  • 1 szklanka piwa lub wody

dodatkowo ziemniaki wymieszane z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami

Przygotowanie:

  1. Golonko umyć i oczyścić z ewentualnych resztek szczeciny (można opalić je nad palnikiem i zeskrobać nożem).
  2. Golonka ułożyć w garnku, dodać sól, liście laurowe, cały pieprz i ziele angielskie. Całość zalać wodą (woda musi cały czas zakrywać golonka), doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny (zależnie od wielkości golonek).
  3. Ugotowane golonka wyjąć z wody i ostudzić.
  4. Przygotować marynatę: Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i rozetrzeć ze szczyptą soli. Dodać sos sojowy, miód, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chilli i poPieczone golonkosiekany imbir. Całość dokładnie wymieszać. 
  5. Przestudzone (lekko ciepłe) golonka ponacinać ukośnie tworząc kratkę.
  6. Marynatę wetrzeć w golonka, a następnie w każde pole włożyć po jednym goździku.
  7. Golonka ułożyć na brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec w termoobiegu przez ok. 1 godzinę. Gdy marynata zacznie się brązowić dolać do brytfanki szklankę piwa lub wody.
  8. Po 30 minutach pieczenia dołożyć do golonki pokrojone w kawałki ziemniaki i piec dalej.

Pieczone golonko

Zimowe szaleństwa  Kulinarne inspiracje i nagrody            Awangarda Smaku

poniedziałek, 29 października 2012

Placuszki dyniowo - serowe

Składniki:

  • 200 g dyni startej na drobnych oczkach tarki (waga bez skóry)
  • 200 g białego sera (najlepiej niemielonego)
  • 3 łyżki płynnego miodu lub ok. 4 łyżki brązowego cukru
  • 30 g rodzynek
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek mąki (ilość zależy o gęstości masy)
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać masło, dodać dynię i imbir i smażyć ok 5 minut, aż dynia zmięknie.
  2. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód (lub cukier) cukier oraz żółtka i dokładnie połączyć. Następnie dodać rodzynki oraz ostudzoną dynię i wymieszać.
  3. Do masy dodać przesianą mąkę i cynamon.
  4. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
  5. Placuszki smażyć na rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem patelni (można użyć patelni do jajek sadzonych) przez ok. ½ minuty z każdej strony (na złoto).

Placuszki dyniowo - serowe

 

 Dyniowe przysmaki

niedziela, 14 października 2012

Pyszna i zdrowa przekąska. Sprawdzi się na przyjęciu, w pracy, a nawet w szkole. Ekspresowa w przygotowaniu, ale niestety równie szybko znika ze stołu.

Francuskie rożki ze szpinakiem

Składniki na 15 sztuk

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • ½ opakowania sera feta
  • oliwa do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • jajko do smarowania

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i  podsmażamy na oliwie
  2. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i szpinak, smażymy do miękkości.
  3. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  4. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (wszerz ma być 5 części, a wzdłuż 3).
  5. Na każdy kwadrat nałożyć farsz, złożyć na pół (wzdłuż przekątnej) i dokładnie zlepić brzegi (można pomóc sobie przyciskając je widelcem).
  6. Każdy rożek posmarować rozbełtanym jajkiem.
  7. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (termoobieg) i piec ok. 20 minut (do zrumienienia).

      rogate wypieki

środa, 22 sierpnia 2012

Zapraszam na budyń z brokułów - tak, tak z brokułów. Przepis z wykorzystaniem podstawowych składników, pochodzi z książki Julii Child, która poleca serwowanie budyniu z sosem pomidorowym, beszamelowym lub zrumienioną na maśle bułką tartą. U mnie występują bez dodatków. 

Budyń z brokułów

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • pół cebuli
  • 2 kromki chleba (może być czerstwy)
  • ½ szklanki twardego żółtego sera
  • ½ szklanki mleka lub śmietany
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki posiekanej natki

Budyń z brokułów

Przygotowanie:

  1. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Następnie przelać je zimną wodą i podzielić na mniejsze cząstki.
  2. Miąższ chleba rozdrobnić (pokruszyć w rękach lub blenderem).
  3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a  ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Do miski wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Dodać pozostałe składniki, przyprawiać solą, pieprzem i ziołami.
  5. Kokilki wysmarować masłem. Masę nalać do 2/3 wysokości foremek.
  6. Piekarnik nagrzać do 180oC. Foremki ułożyć w wysokiej blaszce i wypełnić ją gorącą wodą tak, by woda sięgała połowy wysokości kokilek.
  7. Piec 5 minut w 180oC (termoobieg), a następnie obniżyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 20-25 minut.
  8. Po upieczeniu wyjąć foremki z wody i odstawić na 10 minut do przestudzenia.
  9. Podawać w foremkach lub wyjąć i ułożyć na talerzu.

Budyń z brokułów

Źródło inspiracji: Julii Child, Gotuj z Julią

       

piątek, 08 czerwca 2012

Kapuśniaczki w cieście drożdżowym z wierzchu lekko chrupiące z miękkim ciastem w środku. Można podawać jako dodatek do barszczu czerwonego, ale ja najbardziej lubię zjadać je z sosem czosnkowym. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kapuśniaczki

Składniki na ok. 9 sztuk

ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 40 g oleju lub 50 g roztopionego masła
  • 8 g drożdży świeżych lub 4 g suchych
  • 1 jajko (ewentualnie można pominąć)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty (w razie potrzeby trzeba ją posiekać,a gdy jest bardzo kwaśna wcześniej ją przepłukać)
  • średnia cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku.
  2. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i mleko. Wymieszać i lekko zagnieść, dodać olej (lub masło) i dokładnie wyrobić, aby ciasto było elastyczne.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę wyrastania.
  4. W tym czasie przygotować farsz. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę i chwilę razem podsmażać. Całość przyprawić, zalać wodą (tak aby woda zakryła kapustę) i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż woda odparuje.
  5. Gdy ciasto wyrośnie zwinąć je w rulon i podzielić na części (ok. 6 dużych lub 9 mniejszych). Każdy kawałek rozpłaszczyć na prostokąt i nakładać przestudzony farsz.
  6. Zlepić dwa przeciwległe końce, kapuśniaczki ułożyć łączeniem na spód i z wierzchu zrobić trzy nacięcia. 
  7. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200oC (termoobieg) przez ok. 15 minut, do momentu aż kapuśniaczki się przyrumienią.
  8. Podawać z barszczem lub sosem czosnkowym, na ciepło lub na zimno.

Kapuśniaczki

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne