ciasta bez pieczenia

środa, 19 czerwca 2013

Zgadzam się w 100% z Asią z KS, że jest to idealny deser dla zapracowanych mam, mających ochotę na odrobinę luksusu do popołudniowej kawy. 

Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki forma o średnicy 27 cm

spód

  • 250 g pełnoziarnistych herbatników maślanych (lub ciasteczek digestive)
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 120 g roztopionego masła

masa

  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 250 g białej czekolady

Dekoracja: bita śmietana, ziarenka kawy (najlepiej w czekoladzie), 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Tarta kawowa z białą czekoladą

Przygotowanie:

  1. Spód: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki pokruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą. Masą wyłożyć dno i boki formy, dokładnie dociskając. Odstawić do lodówki.
  2. Masa: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie krótko zmiksować z ostudzoną czekoladą i kawą. 
  3. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, wyjąć ok. 10 minut przed podaniem.
  4. Udekorować bitą śmietaną i kawą.

Tarta kawowa z białą czekoladą

Tarta kawowa z białą czekoladą

Tarta kawowa z białą czekoladą

        Desery z Kremówką  Ostatnie kuszenie  Kawa...i co dalej?

piątek, 21 grudnia 2012

Połączenie słonych krakersów i kremu budyniowego może wydawać się dziwne, ale zapewniam, że ciasto smakuje wybornie. Najlepiej przygotować je dwa dni przed podaniem, wtedy krakersy zmiękną i ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

Rafaello na krakersach

Składniki na blaszkę 30x25cm

krem kokosowy

  • 450 ml mleka
  • 450 ml mleczka kokosowego (ew. zwykłe mleko*)
  • 250 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • ewentualnie 100 g wiórków kokosowych

krem z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 450 ml mleka
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka w proszku (można pominąć)

dodatkowo

  • 2½ op. słonych krakersów
  • ½ szklanki płatków migdałowych (lub wiórki kokosowe)

Przygotowanie

krem kokosowy

  1. Żółtka utrzeć mikserem z ½  szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i ½  szklanki mleka -  razem zmiksować.
  2. Resztę mleka i mleczko kokosowe zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.
  3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  4. Masę wymieszać z wiórkami kokosowymi.

krem z białej czekolady

  1. Żółtko utrzeć mikserem z 1 łyżką cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i ½  szklanki mleka -  razem zmiksować.
  2. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Ostudzić.
  3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  4. Masę wymieszać z białą czekoladą utartą na grubych oczkach i mlekiem w proszku.

Rafaello na krakersach

Na dnie blachy rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć ½  masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, masę czekoladową, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub przyrumienionymi na patelni wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

* Jeśli nie użyjemy mleka kokosowego, to krem kokosowy i krem z białej czekolady można przygotować razem, a na koniec bazę podzielić na 3 części - dwie użyć do kremu kokosowego, a jedną do kremu z białej czekolady.

 Wonderful dream!  Migdały na słodko i wytrawnie!  Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę  




czwartek, 14 czerwca 2012

Kremowy, a zarazem lekki jak piórko o intensywnie truskawkowym smaku.

Sernik truskawkowy na zimno

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm

  • 800 g sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka)
  • 500 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 1/2 litra wrzącej wody
  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Sernik truskawkowy na zimno

Przygotowanie:

  1. Ciastka drobno pokruszyć (przy pomocy blendera lub wałka) i połączyć z roztopionym masłem.
  2. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a galaretkę w 350 ml wrzątku.
  4. Ser utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę (może być letnia).
  5. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
  6. 400 g truskawek zmiksować blenderem - tak, aby pozostały widoczne kawałki owoców i dokładnie połączyć je z drugą częścią masy serowej. Masę truskawkową delikatnie przelać na pierwszą warstwę sera i ponownie odstawić do lodówki.
  7. Gdy masa serowa lekko stężeje poukładać na niej pozostałe truskawki i wstawić znów do lodówki na ok. 30 minut (aby masa serowa stężała i nie wymieszała się z galaretką). Po tym czasie delikatnie zalać truskawki zimną galaretką.
  8. Sernik chłodzić w lodówce min. 12 godzin.

                Sernik truskawkowy na zimno   Sernik truskawkowy na zimno

poniedziałek, 21 maja 2012

Niebo w gębie...

3 bit
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30 cm

  • 350 g ciastek petit beurre
  • puszka masy kajmakowej
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 0,5 l mleka
  • 150 g masła
  • 300 ml śmietany 30%
  • śnieżka
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie:

  • Zamkniętą puszkę z masą kajmakową włożyć do gorącej wody na ok. 5 minut ( masę będzie łatwiej rozsmarować), a następnie energicznie wymieszać ją łyżką.
  • Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałe zagotować. Budynie rozpuścić w odlanym mleku (dodać ewentualnie cukier jeśli były niesłodzone) i wlać na gotujące się mleko.
  • Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Miękkie masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas ucierając.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno razem ze śnieżką.
  • Dno foremki wyłożyć herbatnikami.
  • Na warstwę herbatników wyłożyć masę kajmakową i rozsmarować.
  • Na masę kajmakową wyłożyć warstwę herbatników, a następnie masę budyniową.
  • Na masę budyniową położyć warstwę herbatników i przykryć ją bitą śmietaną.
  • Wierzch posypać tartą czekoladą.

P.S. Ciasto jest lepsze jak się przeleży przynajmniej jeden dzień w lodówce. 

3 bit

środa, 25 kwietnia 2012

Sernik Tiramisu

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Spód ciasteczkowy:

  • 1,5 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 100 g stopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g Mascarpone
  • 500 ml kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 op. biszkoptów Lady Fingers
  • 0,5 szklanki mocnej, słodkiej kawy
  • 0,5 szklanki amaretto
  • kakao

Przygotowanie

  1. Herbatniki wymieszać z cukrem pudrem i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować masę serową.  Żelatynę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać - odstawić, aby ostygła. Kremówkę ubić na sztywno. Ser zmiksować z cukrem ok. 3 minuty (na średnich obrotach) i dodać przestudzoną żelatynę - miksować jeszcze chwilę. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę i miksować całość na najniższych obrotach - do chwili dokładnego połączenia się składników. Powstałą masę serową podzielić na 2 części.
  3. Kawę wymieszać z likierem i przelać do miseczki. Na ciasteczkowy spód wyłożyć połowę masy serowej, a następnie ułożyć na niej zamoczone w kawie biszkopty (biszkopty powinny być dobrze nasączone, tak jak do tiramisu - ale nie powinny się rozpadać). Biszkopty układać blisko siebie,  a następnie obficie posypać je kakao. Na biszkopty delikatnie wyłożyć drugą część sera i uderzyć kilka razy tortownicą w stół by masa weszła w szczeliny między biszkoptami. 
  4. Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sernik posypać kakao.

 

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne