serniki

niedziela, 26 stycznia 2014

Ten sernik jest niczym nabrzmiałe słońce, oddaje kolor letnich miesięcy, więc na zimową chandrę jest jak znalazł. Zastrzyk energii gwarantowany :)

Sernik brzoskwiniowy

Składniki tortownica o średnicy 26 cm

spód brownies*

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • niepełna szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 115 g mąki 

warstwa serowa

  • ½ kg białego sera (z wiaderka, ew.  serki waniliowe)
  • 350 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 czubate łyżki żelatyny

warstwa brzoskwiniowa

  • puszka brzoskwiń w syropie (ok. 800 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

ewentualnie bita śmietana do dekoracji

Sernik brzoskwiniowy

Przygotowanie:

spód brownies:

  1. Masło rozpuścić z połamaną czekoladą na wolnym ogniu, często mieszając - wystudzić.
  2. Jajka ubić z cukrem, a następnie połączyć z przestudzoną masą czekoladową (może być lekko ciepła).
  3. Dodać mąkę i całość zmiksować do połączenia składników.
  4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temp. 180oC przez ok. 15-20 minut.  
  5. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzi, a następnie usunąć papier dom pieczenia.

Masa serowa

  1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
  3. Do ubitej śmietany dodać ser, wanilię i chwile zmiksować.
  4. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy (aby wyrównać temperaturę), a następnie dodać ją do masy serowej i zmiksować do połączenia.
  5. Masę serową przełożyć na wystudzony spód brownies (w zapiętej tortownicy) i odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. 

warstwa brzoskwiniowa

  1. Brzoskwinie odcedzić z zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Syrop uzupełnić wodą, aby uzyskać 500 ml płynu. Całość zagotować. 
  3. W gorącym syropie rozpuścić obie galaretki, a następnie wymieszać z musem brzoskwiniowym.
  4. Gdy masa będzie całkowicie wystudzona delikatnie przelać ją na masę serową. 
  5. Całość odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Smacznego!

 

* Spód brownies można zastąpić spodem z sucharków i nutelli

½ opakowania sucharów (150g) zmiksować blenderem na pył, a następnie wymieszać z 300 g nutelli. Masę rozprowadzić na dnie tortownicy i schłodzić. 

Sernik brzoskwiniowy

Niskokaloryczny styczeń  

 

czwartek, 07 marca 2013

Gdybym miała podziękować mojemu mężczyźnie za bukiet kwiatów na Dzień Kobiet z pewnością upiekłabym ten sernik. W tym roku mój mężczyzna zastąpił kwiaty innym upominkiem, więc i słodkość będzie jutro inna ;*

Sernik nowojorski jest delikatny i kremowy w smaku. Wierzch sernika pozostaje idealnie gładki - mój tym razem popękał, ale to moja wina, na szczęście polewa śmietanowa i czekolada zakryła ubytki :)

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Składniki tortownica o średnicy 22 cm

spód

  • 140 g herbatników (Petit Bauer)
  • 80 g stopionego masła

masa serowa

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (w wiaderku)
  • 4 jajka
  • 140 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 180 g cukru
  • 50 g mąki pszennej

polewa

  • 240 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Przygotowanie:

  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
  2. Przygotować spód: Herbatniki rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki zmiksować na średnich obrotach miksera, starając się nie napowietrzać masy. Miksować w miarę krótko, tylko do momentu dokładnego połączenia się składników.
  4. Zagotować dużą ilość wody. Piekarnik rozgrzać do 160°C.
  5. Masę serową wylać na spód. Na dno piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną gorącą wodą.
  6. Tortownicę ustawić na kratce nad naczyniem z wodą. Piec przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 110°C i piec od 75 minut do 2 godzin, aż powierzchnia sernika będzie ścięta.
  7. Podczas pieczenia można przykryć sernik z góry folią aluminiową, aby pozostał biały. 
  8. Sernik pozostawić na 1 godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć sernik i całkowicie wystudzić w formie.
  9. Składniki polewy wymieszać na gładką masę i posmarować nią sernik.
  10. Sernik wstawić na noc do lodówki.

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Kulinarny Dzień Kobiet  Wielkanocne Smaki III      

Tagi: ser
07:16, elkaa13 , serniki
Link Komentarze (3) »
piątek, 22 lutego 2013

Pyszny, orzeźwiający sernik w sam raz na krótkie zimowe dni. Kolor lemon curd zrekompensuje brak słońca, a smak przybliży nas do wiosny. Pycha!

Sernik z lemon curd

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23 cm

spod

  • 250 g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych
  • 120 g roztopionego masła

masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (w wiaderku)
  • 140 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • ziarenka z jednej laski wanilii

lemon curd

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 65 g cukru
  • 65 g zimnego masła

Sernik z lemon curd

Przygotowanie:

  1. Ciastka pokruszyć na pył i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć na 20 minut do lodówki.
  2. Ser zmiksować z cukrem, a następnie dodać skórkę z cytryny i wanilię. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu odczekać 1 minutę.
  3. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  4. Przygotować lemon curd: Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić widelcem w misce i wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Miskę umieścić nad garnkiem z wolno gotującą się woda i mieszać, aż masa lekko się ociepli. Wtedy zacząć dodawać po kawałku zimnego masła - ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (kolejny kawałek masła dajemy, gdy poprzedni się rozpuści, nie należy zwiększać ognia).
  5. Wystudzony lemon curd wyłożyć na wystudzony sernik. Całość schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.

Sernik z lemon curd

Cytrynowe wypieki  Zimowe szaleństwa

Tagi: cytryna ser
00:01, elkaa13 , serniki
Link Komentarze (8) »
piątek, 01 lutego 2013

Idealnie wilgotny, a zarazem lekki sernik przygotowany w tradycyjny sposób. Jeden z moich sernikowych faworytów - łatwy w przygotowaniu i smaczny.

Sernik tradycyjny

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • bakalie wg uznania

polewa

  • 100 g czekolady
  • 60 g roztopionego masła

Sernik tradycyjny

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodać żółtka i ziarenka wanilii.
  2. Kaszę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i nie przerywając ucierania dodać do masy maślanej.
  3. Do masy partiami dodawać twaróg - ucierając na średnich obrotach.
  4. Dodać bakalie i delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
  5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temperaturze 170°C przez ok. 60 minut.
  6. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  7. Czekoladę roztopić w gorącym maśle i dowolnie udekorować wierzch sernika - polewa zakryje ewentualne pęknięcia.

 Sernik tradycyjny



Tagi: ser
13:10, elkaa13 , serniki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sernik z masą orzechową

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
spód

  • 1¾ szklanki pokruszonych herbatników
  • ⅓ szklanki roztopionego masła

masa orzechowa:

  • 1½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ⅓ szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanki golden syrupu
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

masa serowa

  • 750 g sera śmietankowego (w wiaderku)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ⅔ szklanka kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

     
Przygotowanie:
spód

  • Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  • Powstałą masą starannie wylepić spód tortownicy.
  • Podpiec przez ok.5 minut w temperaturze175ºC.

masa orzechowa

  • Jajka roztrzepać trzepaczką, wszystkie składniki wymieszać . Następnie gotować je na wolnym ogniu ok.10 minut ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i odstawić na bok.

masa serowa

  • Ser ubić i w trakcie ubijania dodawać partiami cukier i mąkę, a następnie wbijać pojedynczo jaja (nie przerywając ubijania i po każdym jaju odczekuję minutę). Na końcu dodać kremówkę i ekstrakt z wanilii - miksować jeszcze chwilę.
  • Przygotowaną masę delikatnie wylać na masę orzechową.
  • Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC (termoobieg).
  • Po wystudzeniu włożyć do lodówki na ok. 6 godzin.

Sernik z masą orzechową





czwartek, 17 stycznia 2013

Pyszny, kremowy sernik dla smakoszy czekolady i nie tylko ...

Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 26 cm

spód Brownie

  • 65 g ciemnej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki

masa serowa

  • 1 kg twarogu śmietankowego (w wiaderku)
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml mleka
  • 300 g - 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
  • 5 dużych jajek, osobno białka i żółtka

Przygotowanie:

spód Brownie

  1. Piekarnik nagrzać do 175°C. Czekoladę połamać na kostki, roztopić i ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko.
  2. Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem.
  3. Gładką masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.

masa serowa

  1. Ser ubić z cukrem i ekstraktem na kremową masę. Dodać mleko, czekoladę i nadal  ubijać.
  2. Sernik z białą czekoladą na spodzie brownieBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając żółtka, a następnie pianę delikatnie wmieszać do masy serowej.
  3. Całość wylać na podpieczony wcześniej spód.
  4. Piec w temperaturze 160ºC przez 50 - 60 minut na kratce pod którą należy ustawić blachę z gorąca wodą. (Gdyby zbytnio się rumienił można przykryć go folią aluminiową.)
  5. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny, najlepiej przez całą noc. Dowolnie udekorować.
 
Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie




czwartek, 11 października 2012

Delikatna masa serowa o subtelnym posmaku dyni i cynamonu oraz intensywnie czekoladowy spód... Dopełnieniem całości jest glazura pomarańczowa i karmelowa polewa. A do tego prawdziwie jesienny kolor. Poleam!

Sernik dyniowy z glazurą pomarańczową i polewą karmelową

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm

masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 320 g purée z dyni
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 530 g mleka skondensowanego słodzonego (duża puszka)
  • ½ szklanki śmietany kremówki 36% (gęsta)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

spód brownie:

  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • 200 g śmietany 18% (kwaśna i gęsta)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • polewa karmelowa

Sernik dyniowy z glazurą pomarańczową i polewą karmelową

Przygotowanie:

  1. Zmiksować* (na najniższych obrotach miksera) składniki masy serowej, dodając do sera kolejno: dynię, jajka, żółtka, mleko, śmietanę, mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Następnie odstawić na czas przygotowania brownie.
  2. Przygotować spód. Najpierw w rondelku roztopić czekoladę i ostudzić, tak aby pozostała lekko ciepła. Masło ucierać z cukrem, aż będzie puszyste, przez ok. 7 minut. Jajko ubić na pianę. Wszystkie składniki delikatnie połączyć mieszając szpatułką- najpierw masło z ostudzoną czekoladą, a następnie z przesianą mąką i ubitym jajkiem. Gdy masa będzie gładka przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC (grzanie góra-dół) i piec 6 minut, aż na powierzchni pojawi się skorupka.
  3. Na podpieczony spód przełożyć masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec 15 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez 90 minut.
  4. Gdy czas pieczenia się skończy wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15 minut, po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  5. Gdy sernik będzie już delikatnie ostudzony, w rondelku zagotować wodę wraz z dżemem pomarańczowym. Gorący dżem delikatnie rozsmarować na powierzchni sernika.
  6. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (zdjąć obręcz tortownicy) bez przykrycia na minimum 12 godzin (najlepiej na 24 h).
  7. Sernik podawać z polewą karmelową.

* Wystarczy wymieszać składniki łyżką

Sernik dyniowy z glazurą pomarańczową i polewą karmelową

Źródło inspiracji: Kwestia smaku

      Dyniowe przysmaki

Tagi: dynia ser
11:58, elkaa13 , serniki
Link Komentarze (8) »
niedziela, 09 września 2012

Sernik malinowy na spodzie brownie

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm

spód Brownie

  • 65 g białej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki

masa serowa

  • 800 g sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka)
  • 400 g malin
  • 150 g cukru
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)
  • ok. 1/3 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:

spód Brownie

  1. Czekoladę połamać na kostki, roztopić na parze, a następnie lekko wystudzić.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puch przez ok. 7 minut. W drugiej misce ubić jajka na pianę.
  3. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać łyżką – najpierw masło z czekoladą, później z mąką, a następnie z ubitymi jajkami.
  4. Gdy uzyskamy gładką masę przełożyć ją do wysmarowanej masłem tortownicy i wyrównać wierzch.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do170oC i piec  przez ok. 10-15 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka).
  6. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

masa serowa

  1. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.
  2. Ser utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę (może być letnia).
  3. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na upieczony i wystudzony spód i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
  4. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Masę  dokładnie połączyć z drugą częścią masy serowej.
  5. Masę malinową delikatnie przelać na pierwszą warstwę sera i ponownie odstawić do lodówki.
  6. Sernik chłodzić w lodówce min. 12 godzin. Dowolnie dekorować.

Sernik malinowy na spodzie brownie



niedziela, 26 sierpnia 2012

Sernik jeżynowy na zimno

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm-28cm

  • 900 g sera (z wiaderka)
  • 2 pełne łyżki żelatyny
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • ok. 150 g cukru
  • 400 g jeżyn
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozdrobnić blenderem lub wałkiem do ciasta, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, dokładnie ją dociskając. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i ostudzić (często mieszając)- może pozostać lekko ciepła.
  3. Jeżyny rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek - można pestki pozostawić.
  4. Ser ubić z cukrem i śmietanką, a następnie dodać połowę ostudzonej żelatyny i całość ponownie zmiksować.
  5. Połowę masy serowej przełożyć do tortownicy i wstawić ją do lodówki na ok. 10 minut. 
  6. Pozostałą część masy zmiksować z resztą żelatyny i rozdrobnionymi jeżynami.
  7. Masę jeżynową przelać do tortownicy, gdy masa serowa lekko stężeje (aby masy się nie wymieszały).
  8. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin - do całkowitego stężenia.



środa, 30 maja 2012

Pyszny, lekko kremowy sernik. Zamiast truskawek można użyć innych owoców, ale truskawki i spód brownie z białej czekolady to połączenie idealne.

Sernik z truskawkami

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

spód z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki

masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii lub ekstrakt z wanilii

dodatkowo:

  • 500 g truskawek*

Sernik z truskawkami

Przygotowanie:

Spód brownie:

  1. Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Masło ucierać z cukrem przez ok. 5 minut, aż stanie się puszyste, a jajka ubić na pianę.
  3. Wystudzoną, lekko ciepłą czekoladę delikatnie wmieszać szpatułką do utartego masła , dodawać mąkę i delikatnie połączyć całość z ubitym jajkami.
  4. Masę przełożyć do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC.
  5. Spód piec ok. 6 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.

Masa serowa**:

  1. Ser ucierać z mąką przez ok. 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
  2. Do masy stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ucierania.
  3. Kolejno wbijamy po jednym jajku, po każdym wolno miksując masę przez ok. 30 sekund. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
  4. Masę serową wykładać na podpieczony spód, a następnie na masie układać truskawki (większe przepołowić) i lekko je dociskać.
  5. Do piekarnika na najniższym poziomie wstawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą, a tortownicę ustawić na kratce (środkowy poziom).
  6. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175oC, a następnie ok. 60-75 minut w 120oC.
  7. Po upieczeniu studzić sernik przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, a przez następne 15 minut lekko uchylać drzwiczki. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i studzić go na kratce.
  8. Z wystudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Sernik kroić nożem zanurzanym we wrzątku.

* można użyć mrożonych owoców, wtedy ich nie rozmrażamy

**wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; masę należy zacząć robić, gdy podpieka się spód; staramy się nie napowietrzać masy

Źródło inspiracji: pomysł własny

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne