wtorek, 12 marca 2013

Doskonała alternatywa dla tradycyjnego, kalorycznego pasztetu, który gości na wielu świątecznych stołach. Ta dietetyczna wersja tego przysmaku jest nie dość, że zdrowa, to i smaczna.

Pasztet drobiowy

Składniki:

  • 1,4 kg kurczaka w całości lub ok. 700 g mięsa drobiowego bez kości *
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 kulki jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sos sojowy do smaku / ewentualnie sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 jajka

dodatki wg uznania: kapary, śliwki suszone, żurawina, morele suszone, oliwki

* Z serii Reszty bez resztki:  Domowa kostka rosołowa - bulionetka

Pasztet drobiowy

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.Pasztet drobiowy
  2. Mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy (pieprz cały, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy) i ugotować do miękkości (patrz Domowa kostka rosołowa - bulionetka)
  3. Mięso oddzielić od kości (jeśli trzeba) i zmielić wraz z warzywami dwa razy.
  4. Dodać jajka, doprawić do smaku (gałką muszkatołową, mielonym pieprzem, sosem sojowym lub solą) i wszystko wymieszać. 
  5. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką tartą. Wyłożyć masę do środka powkładać ewentualnie dodatki i całość dokładnie uklepać.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180°C i piec ok. 1 godziny. Upieczony pasztet wystudzić.

 

        Wielkanocne Smaki III  Kulinarne inspiracje i nagrody

Tagi: drób
23:03, elkaa13 , przekąski
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 marca 2013
Z buziakami dla mojego mężczyzny :*

Tort michakowy

Przepis z blogu Dorotuś (po lekkich modyfikacjach)- jak tylko go ujrzałam wiedziałam, że upiekę go na dzisiejsze święto.

Składniki tortownica o średnicy 22 cm

jasny biszkopt

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

jasny krem michałkowy

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • ½ szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej

ciemny krem michałkowy

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • pół szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej

 do naponczowania biszkoptu

  • niepełna szklanka jasnej herbaty z cytryną wymieszana z 1 łyżką aromatu rumowego

Dodatkowo do dekoracji tortu

  • 6 białych 'Michałków'
  • 6 klasycznych 'Michałków'
  • ok. 170 g orzeszków ziemnych (nie solonych), podpieczonych i posiekanych

Tort michakowy

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać z mąką pszenną.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolei dodawać żółtka, dalej ubijając. 
  3. Mąki wsypać do masy jajecznej. Powoli i delikatnie, by masa nie opadła, wmieszać je szpatułką. W surowej masie nie powinno być widocznej suchej mąki.
  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie całą tortownicę wysmarować masłem.
  5. Delikatnie przelać masę biszkoptową, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170ºC (góra - dół) przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  6. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić (w formie).
  7. Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy (oddzielając boki nożykiem od formy), przekroić na 4 równe blaty biszkoptowe (najpierw wzdłuż na pół, następnie każdą część raz jeszcze na pół). 

Krem michałkowy jasny

  1. W rondlu z grubym dnem podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia.
  2. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości - ewentualnie można masę przetrzeć przez sitko.
  3. Dodać połamaną w kostki czekoladę, aromat rumowy i esencję. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Gdyby czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
  4. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy, odłożyć do wystudzenia.
  5. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
  6. Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie.
  7. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 
  8. Masę schłodzić w lodówce, do momentu przygotowania klasycznego kremu michałkowego.

Krem michałkowy ciemny

  1. W rondlu z grubym dnem podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia.
  2. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości - ewentualnie można masę przetrzeć przez sitko.
  3. Dodać połamaną w kostki czekoladę, aromat rumowy i esencję. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Gdyby czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
  4. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy, odłożyć do wystudzenia.
  5. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
  6. Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do  mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie.
  7. Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać. 

Tort michakowy

Wykonanie

Pierwszy z blatów biszkoptowych położyć na paterze i naponczować ¼ herbaty. Na wierzch wyłożyć połowę białego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować 1/3 pozostałej części herbaty. Na blat wyłożyć połowę klasycznego kremu michałkowego, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i naponczować go połową pozostałej herbaty. Na wierzch wyłożyć resztę masy michałkowej jasnej i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Naponczować go resztą herbaty. Pozostałą klasyczną masę michałkową wyłożyć na wierzch tortu, wyrównać. Część masy bardzo cienką warstwą wysmarować boki tortu. 

Wysypując orzeszki na dłoń, przykładać je do boków tortu, przyklejając. 'Michałki' posiekać na drobne kawałki i udekorować nimi wierzch tortu.

Schłodzić.

Tort najlepiej smakuje wyciągnięty z lodówki na 30 minut przed podaniem (jak zmiękną kremy).

Tort michakowy

08:33, elkaa13
Link Komentarze (5) »
niedziela, 10 marca 2013

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka (ewentualnie całe udka lub pałki)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego (ew. starta skórka z cytryny)
  • świeżo starty pieprz czarny

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią kurczaka i odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C (góra-dół) przez ok. 45-60 minut. W razie gdyby kurczak zbytnio się rumienił należy przykryć go folią aluminiową.

Pikantny kurczak marynowany w miodzie

Kulinarne inspiracje i nagrody  Zimowe szaleństwa  Kulinarny Dzień Kobiet      

piątek, 08 marca 2013

Sałatka makaronowa

Składniki:

  • 400 g makaronu kokardki (może być inny, ale kokardki sprawdzają się tu znakomicie)
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 6 filetów z udźca kurczaka (lub 3 pojedyncze piersi kurczaka)
  • ok. 10 łyżek ziaren słonecznika
  • przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka

sos:

  • 30 ml wody
  • 1 łyżka musztardy (nie polecam chrzanowej do tej sałatki)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 5 łyżek oleju z pomidorów
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente i przelać go zimną wodą.
  • Słonecznik uprażyć na suchej patelni (uważając, aby się nie przypalił) i dodać go do ugotowanego makaronu.
  • Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju z pomidorów.
  • Pomidory pokroić w paski i dodać do mięsa, chwilę razem podsmażając.
  • Połączyć makaron ze słonecznikiem, mięso i pomidory, a następnie wymieszać wszystko z sosem.
  • Sałatkę włożyć do lodówki - najlepiej podawać kolejnego dnia.

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i kurczakiem

     Kulinarne inspiracje i nagrody  Kulinarny Dzień Kobiet  Zimowe szaleństwa

Gdybym miała opisać je jednym słowem, to powiedziałabym, że są obłędne. Zresztą mnie też doprowadziły do obłędu, gdy mój mąż domagał się ich dzień w dzień, przez cały tydzień!

Mini pączusie serowe

Składniki ok. 25 sztuk

  • 200 g mielonego białego sera (idealny będzie ser w wiaderku lub ew. serek homogenizowany)
  • 1 szklanka mąki (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • cukier puder do obtoczenia lub cukier cynamonowy (10 łyżek cukru pudru zmieszane z 2 łyżeczkami cynamonu - można cukier puder zastąpić brązowym cukrem)

Mini pączusie serowe

Mini pączusie serowe

Przygotowanie:

  1. Ser zmieszać z jajkami, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Olej rozgrzać do temperatury 180°C (jeśli włożymy końcówkę drewnianej łyżki do oleju powinny zacząć tworzyć się wokół niej bąbelki).
  3. Za pomocą dwóch małych łyżek lub zwilżonymi dłońmi z masy serowej formować kulki (można łyżki maczać od czasu do czasu w oleju, wtedy ciasto nie będzie się do nich lepiło) i smażyć aż się zrumienią.
  4. Usmażone pączusie odsączyć z oleju na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze.

Mini pączusie serowe

   Kulinarny Dzień Kobiet  Zimowe szaleństwa

czwartek, 07 marca 2013

Gdybym miała podziękować mojemu mężczyźnie za bukiet kwiatów na Dzień Kobiet z pewnością upiekłabym ten sernik. W tym roku mój mężczyzna zastąpił kwiaty innym upominkiem, więc i słodkość będzie jutro inna ;*

Sernik nowojorski jest delikatny i kremowy w smaku. Wierzch sernika pozostaje idealnie gładki - mój tym razem popękał, ale to moja wina, na szczęście polewa śmietanowa i czekolada zakryła ubytki :)

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Składniki tortownica o średnicy 22 cm

spód

  • 140 g herbatników (Petit Bauer)
  • 80 g stopionego masła

masa serowa

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (w wiaderku)
  • 4 jajka
  • 140 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 180 g cukru
  • 50 g mąki pszennej

polewa

  • 240 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Przygotowanie:

  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
  2. Przygotować spód: Herbatniki rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki zmiksować na średnich obrotach miksera, starając się nie napowietrzać masy. Miksować w miarę krótko, tylko do momentu dokładnego połączenia się składników.
  4. Zagotować dużą ilość wody. Piekarnik rozgrzać do 160°C.
  5. Masę serową wylać na spód. Na dno piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną gorącą wodą.
  6. Tortownicę ustawić na kratce nad naczyniem z wodą. Piec przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 110°C i piec od 75 minut do 2 godzin, aż powierzchnia sernika będzie ścięta.
  7. Podczas pieczenia można przykryć sernik z góry folią aluminiową, aby pozostał biały. 
  8. Sernik pozostawić na 1 godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć sernik i całkowicie wystudzić w formie.
  9. Składniki polewy wymieszać na gładką masę i posmarować nią sernik.
  10. Sernik wstawić na noc do lodówki.

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Kulinarny Dzień Kobiet  Wielkanocne Smaki III      

Tagi: ser
07:16, elkaa13 , serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 06 marca 2013

Mocno cytrynowe tartaletki osłodzone bitą śmietaną. Wierzch tartaletek wygląda jak jako sadzone (tak wyszło przez przypadek) więc idealnie sprawdzą się na świątecznym stole.

Cytrynowe tartaletki

Składniki:

spód

  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 1 żółtko

lemon curd

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 65 g cukru
  • 65 g zimnego masła

dodatkowo śmietana kremówka 30%, cukier puder - ok. 3 łyżki

Cytrynowe tartaletki

Przygotowanie:

  1. Przygotować lemon curd: Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić widelcem w misce i wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Miskę umieścić nad garnkiem z wolno gotującą się woda i mieszać, aż masa lekko się ociepli. Wtedy zacząć dodawać po kawałku zimnego masła - ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (kolejny kawałek masła dajemy, gdy poprzedni się rozpuści, nie należy zwiększać ognia). Lemon curd wystudzić i przechowywać w lodówce.
  2. Masło podzielić na mniejsze kawałki i wszystkie składniki spodu szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić 30 minut w lodówce.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki na tartaletki (nie trzeba niczym smarować)
  4. Każdą tartaletkę wyłożyć folią do pieczenia i wysypać na nią fasolę lub kulki ceramiczne. 
  5. Piec w temp. 180°C przez 15 minut, a następnie jeszcze 10 minut bez obciążenia i folii.
  6. Przyrumienione tartaletki wyjąć z pieca, lekko wystudzić i nałożyć na nie lemon curd. Wstawić dom piekarnika na ok. 7 minut.
  7. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  8. Całkowicie wystudzone trataletki ozdabiać śmietaną i pozostałym lemon curd.

Cytrynowe tartaletki

Można pominąć śmietanę jeśli ktoś liczy kalorie i bardzo lubi kwaśne smaki.

Cytrynowe tartaletki

    Kulinarny Dzień Kobiet  Wielkanocne Smaki III  Cytrynowe wypieki  

Tagi: cytryna
08:22, elkaa13
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 marca 2013

Pomidorowa w nowej odsłonie. Dobrze doprawiona, rozgrzewająca i sycąca zupka. Myślę, że na stałe wejdzie do naszego jadłospisu.

Pikantny krem pomidorowy z czerwoną soczewicą

Składniki 3 porcje

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych)
  • 1 marchewka
  • 1 biała część pora lub cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ rozmarynu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ¼ łyżeczki czerwonej papryki
  • jogurt naturalny do podania

Pikantny krem pomidorowy z czerwoną soczewicą

Przygotowanie:

  1. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Marchew i pora pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z czosnkiem. Dodać przyprawy i całość podgrzewać jeszcze 1 minutę, mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły.
  2. Warzywa zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 25 minut, w połowie czasu gotowania dodać pomidory wraz z zalewą.
  3. W tym czasie opłukać i osączyć soczewicę.
  4. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je blenderem, do kremu dodać soczewicę i całość gotować ok. 10-15 minut, aż soczewica będzie miękka.
  5. Doprawić pieprzem i sosem sojowym, podawać z jogurtem naturalnym.

Pikantny krem pomidorowy z czerwoną soczewicą

    Kulinarne inspiracje i nagrody  Warzywa Strączkowe - edycja zimowa  Zimowe szaleństwa  Zimowa zupa krem

poniedziałek, 04 marca 2013

Bardzo prosty i apetyczny sposób na wykorzystanie karkówki. Po upieczeniu mięso jest kruche i soczyste. Idealne na obiad i świąteczne śniadania, ale także z powodzeniem może zastąpić wędlinę na kanapce.

Karkówka pieczona

Składniki:

  • ładny kawałek chudej karkówki waga ok. 1,5 kg
  • 5 łyżek chrzanu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki sosu Tabasco
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ⅓ szklanki oleju

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć go z solą na papkę. Dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie je wymieszać.
  2. Mięso dokładnie natrzeć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub dłużej.
  3. Mięso w naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec pod przykryciem przez ok. 2 godziny, a następnie przez 10 minut bez przykrycia.
  4. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Karkówka pieczona

 

Wielkanocne Smaki III  Kulinarne inspiracje i nagrody    

06:57, elkaa13
Link Komentarze (2) »
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne