sobota, 25 maja 2013

Tak smakuje lato....

Kompot z rabarbaru

 

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru (bez liści)
  • 10 łyżek brązowego cukru
  • 2,5 - 3 l wody
  • mięta i lód do podania

Przygotowanie:

  1. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić w ok. 1 cm kawałki.
  2. Cukier wsypać do dużego garnka z grubym dnem i podgrzewać go aż zacznie brązowieć (ok. 2 minuty).
  3. Do cukru wsypać rabarbar i smażyć mieszając ok. 3 minuty.
  4. Zalać rabarbar wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut, aż rabarbar zmięknie.
  5. Kompot przecedzić przez sito, dokładnie odciskając rabarbar z soku.
  6. Kompot schłodzić i podawać z lodem i miętą.

Kompot z rabarbaru

    Akcja rabarbar - IV edycja  Czerwone owoce w roli głównej  Piechotą do lata...

Tagi: rabarbar
21:45, elkaa13
Link Komentarze (3) »
piątek, 10 maja 2013

Sezon na rabarbar w pełni, więc nie ma co zwlekać z jego przetwarzaniem. Dziś proponuję muffinki w których kwaskowatość rabarbaru ściera się z aromatem cynamonu...

Muffinki z rarbarem i cynamonową nutą

Składniki:

  • 2½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 120 g stopionego i ostudzonego masła lub oleju
  • 1 szklanka (250 ml) maślanki (ew. mleka)
  • 1 szklanka obranego i pokrojonego rabarbaru

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre.
  2. Mokre składniki dodać do suchych i niedbale wymieszać je łyżką, dodać rabarbar i ponownie zamieszać.
  3. Masą wypełniać papilotki do ¾ wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
  4. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Muffinki z rarbarem i cynamonową nutą

A wielbicielom rabarbaru polecam:

Pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem: http://chochelka.blox.pl/2012/06/Ciasto-z-rabarbarem-i-budyniem.html oraz rabarbarowy fool: http://chochelka.blox.pl/2012/05/Rabarbarowy-fool.html

Źródło inspiracji: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/05/Muffinki-z-rabarbarem-i-cynamonem.html

    Akcja rabarbar - IV edycja  

piątek, 26 kwietnia 2013

Zrobienie tych ciastek zajmuje dosłownie chwilę, a składniki często mamy w domu jako żelazną rezerwę. Idealnie sprawdzą się zatem w leniwy dzień, kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco...

Francuskie ciastka z ananasem

Składniki na 12 sztuk

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • puszka ananasa w krążkach
  • 6 łyżeczek cukru pudru

Francuskie ciastka z ananasem

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwiną i delikatnie rozwałkować, a następnie podzielić go na kwadraty o boku większym niż  średnica ananasa.
  2. Na każdym kwadracie ułożyć odsączony i osuszony plasterek ananasa, brzegi ciasta zwinąć do środka.
  3. Gdy wszystkie krążki będą ułożone posypać je obficie cukrem pudrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg). Piec, aż się zrumienią (ok. 15 minut).

Francuskie ciastka z ananasem

Przywołujemy wiosnę!!!  Czas na ciasto francuskie      

czwartek, 25 kwietnia 2013

Dziś trufle w wersji podstawowej. Delikatne, rozpływające się w ustach czekoladki. Jeden z prostszych, a jednocześnie najbardziej smakowitych i efektownych deserów jaki znam. 

Trufle czekoladowe

Składniki na 30 sztuk

  • 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao w wersji dla dzieci można zastąpić jedna tabliczkę czekoladą mleczną)
  • 100 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka masła
  • gorzkie kakao do obtoczenia, ew. posiekane migdały, orzechy, pistacje
  • ew. 1 łyżeczka alkoholu (whisky, brandy itp.)

Trufle czekoladowe

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą należy umieścić na rondelku z gotującą się wodą).
  2. Gdy czekolada się roztopi dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia, a następnie dodać śmietanę i wymieszać do połączenia się składników. 
  3. Masę ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
  4. Z zimnej i twardej masy szybko formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao lub posiekanych orzechach.

Trufle czekoladowe

wtorek, 23 kwietnia 2013

To już rok minął odkąd pojawił się tu pierwszy wpis i właśnie z tej okazji przygotowałam pyszny torcik.

Tort smakuje jak klasyczny deser tiramisu, jednak przygotowany jest na bazie upieczonych blatów biszkoptowych. Słodka masa z mascarpone, likier i kawa z likierem dopełniają się nawzajem tworząc niepowtarzalną całość. Polecam!

Tort tiramisu

Składniki 

biszkopt

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g stopionego masła
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka

krem

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
  • 500 g sera mascaropne

dodatkowo

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 80 ml gorącej wody
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Tort tiramisu

Tort tiramisu

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Jajka ubić z cukrem na parze (miskę ustawić na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli). Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować, aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając szpatułką wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. 
  3. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C (góra-dół) i piec w dolnej części piekarnika przez ok. 25-35 minut - do suchego patyczka.
  4. Biszkopt ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.

krem

  1. Żółtka ubić z cukrem najpierw przez 2 minuty na parze, a potem zdjąć miskę z ognia i miksować, aż masa się ostudzi.
  2. Do żółtek dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z kremem.

tort

  1. Przygotować poncz: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Kawę wymieszać z gorącą wodą, dodać żelatynę i podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kawę lekko ostudzić i dodać likier.
  2. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go ponczem kawowym i rozsmarować na nim ⅓ kremu. Przykryć drugim blatem i czynności powtórzyć. Ostatni krążek biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować pozostałym kremem i oprószyć przez sitko kakao wymieszanym z cukrem pudrem.
  3. Zapiąć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na min. 3 godziny. Na godzinę przed podaniem można schłodzić dodatkowo w zamrażarce. 

Tort tiramisu

 

Źródło inspiracji: Kwestia smaku

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pyszna i sycąca przekąska, która najlepiej smakuje mi w wykonaniu mojego męża :) Szkoda, że tak rzadko zagląda do kuchni...

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką

Składniki na 6 sztuk

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mała pierś z kurczaka
  • 1 gruszka
  • opakowanie sera pleśniowego
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Obraną gruszkę i ser pleśniowy pokroić w niewielką kostkę.
  3. Wymieszać ser i gruszkę z ostudzonym mięsem i orzechami włoskimi - doprawić pieprzem. 
  4. Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów i wyłożyć nimi wgłębienia w formie na muffiny (ewentualnie można użyć żaroodpornych miseczek).
  5. Na ciasto nakładać farsz i zlepiać rogi, aby powstały sakiewki. Piec w 200°C (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut (do zrumienienia).

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką

      Czas na ciasto francuskie  Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013  

sobota, 13 kwietnia 2013

 Szybkie i niezawodne, a przy tym smaczne -  w sam raz na wiosenny weekend :)

Kruche ciasteczka z lemon curd

Składniki:

  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajo
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka lemon curd - przepis tutaj

Kruche ciasteczka z lemon curd

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć na biały puch, ciągle ucierając dodawać cukier, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajko.
  3. Do masy maślanej dodać mąkę i dokładnie zmiksować.
  4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
  5. Z ciasta formować kulki i układać je, w sporych odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć i zrobić w niej spore wgłębienie (aby krem nie wypłynął). Dołki wypełniać lemon curd (ok. 1 łyżeczka na ciastko).
  7. Piec przez ok 15 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół).

Kruche ciasteczka z lemon curd

  Cytrynowe wypieki  Przywołujemy wiosnę!!!

wtorek, 09 kwietnia 2013

Bardzo sycące danie wykonane w wersji podstawowej. Można tworzyć wiele wariacji na jego temat, np. dodać suszone pomidory, pesto z bazylii lub szpinak. 

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Składniki na 3 porcje

  • 3 filety z łososia bez skóry, każdy o wadze ok. 150 g
  • arkusz ciasta francuskiego (rozmrożony)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Przygotowanie:

  1. Filety umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni z obu stron (łosoś w środku powinien być surowy).
  2. Arkusz ciasto francuskiego rozwałkować i podzielić na 3 części.
  3. Każdy filet zawinąć w ciasto i skleić brzegi*. Wierzch każdej paczuszki naciąć i posmarować rozbełtanym jajkiem.
  4. Łososia ułożyć na natłuszczonej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszyć  temperaturę do 180°C i piec ok. 10-15 minut. Gdyby ciasto zbytnio się rumieniło należy przykryć je folią aluminiową.
  5. Podawać ze surówką.

* Można odciąć nożem wystający kawałek ciasta, wtedy ciasta samo się sklei.

Łososie do boju!  Czas na ciasto francuskie  

poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Podkuszona przedświąteczną promocją kupiłam duży słoik majonezu, a w szale świątecznego pichcenia wykorzystałam z niego 2 łyżki. Za każdym razem kiedy otwierałam lodówkę myślałam jak go wykorzystać, aż przypomniałam sobie przepis na babkę majonezową. W końcu miałam okazję ją przygotować i co więcej, od tej pory już zawsze będę kupowała duży słoik majonezu :)

Babka majonezowa

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej (ew. skrobi ziemniaczanej)
  • ok. 200 g majonezu (ok. ¾ szklanki)
  • ½-¾ szklanki cukru
  • 4-5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo cukier puder do oprószenia lub lukier cytrynowy( szklankę cukru pudru energicznie utrzeć z 2-3 łyżkami soku z cytryny)

Babka majonezowa

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijać  cukrem ok. 1 minuty. Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. 
  2. Do masy jajecznej dodać pozostałe składniki i zmiksować jeszcze ok. 2-3 minuty, aż kryształki cukru se rozpuszczą. 
  3. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 160-175°C (góra-dół) i piec do suchego patyczka (w zależności od formy 45-60 minut).
  4. Babkę ostudzić, wyjąć z formy i oprószyć cukrem lub oblać lukrem.

Babka majonezowa

Babki i babeczki  Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013  

Tagi: majonez
07:53, elkaa13 , ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 06 kwietnia 2013

Moim zdaniem najlepsze są jak się "przeleżą", czyli śmiało można przygotować je przed pójściem spać, a rano rozkoszować się ich smakiem.

Ziołowe bułeczki z serem i boczkiem

Składniki na ok. 10 sztuk

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli i cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50 g wędzonego boczku 
  • 50 g żółtego sera
  • 5 łyżek posiekanych ziół (rozmaryn, oregano lub inne ulubione, ew. zielona cebulka)
  • 120 g miękkiego masła

Ziołowe bułeczki z serem i boczkiem

 Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w cienkie plasterki lub w kosteczkę, a ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  2. W jednej misce połączyć suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, sól i cukier), dodać boczek, ser oraz zioła. 
  3. W drugiej misce rozbełtać jajko i wymieszać je z jogurtem naturalnym. 
  4. Do suchych składników dodać masło i rozdrobnić palcami na kruszonkę. Następnie dodać jogurt z jajkiem i zagnieść ciasto. 
  5. Formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C (termoobieg) przez ok.15 minut.

Ziołowe bułeczki z serem i boczkiem

   

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne