niedziela, 02 lutego 2014

Jeśli ktoś ma ochotę na mniej kaloryczną przyjemność w tłusty czwartek, polecam ten przepis. Te rureczki nie mogą się nie udać! 

Rurki z marmoladą

Składniki ok. 70 sztuk

  • ½ kg mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml kefiru
  • 300 g smalcu (1,5 kostki)
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • marmolada (ok. 350 g)
  • cukier puder do posypania

Rurki z marmoladą

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem, aż zaczną robić się płynne. Dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 
  2. Do mąki dodać miękki smalec, wrośnięty rozczyn i kefir - zagnieść ciasto.
  3. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty o bokach ok. 6 cm.
  4. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę marmolady i zwijać je w rurki, zlepiać brzegi.
  5. Rurki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C (termoobieg) do zrumienienia, ok. 15 minut.
  6. Wystudzone rurki oprószyć cukrem pudrem.

Rurki z marmoladą

 

Tłusty czwartek 2014

sobota, 01 lutego 2014

Podobno w tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, zatem proporcje w tym przepisie są idealne dla typowej czteroosobowej rodziny. Moja rodzina nie mieści się w statystykach (za co kocham moich trzech łakomczuszków), więc w tym roku zdecydowanie podwoję porcję :* 

Pączki z różą

Składniki ok. 10 sztuk - składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc warto wyjąć je kilka godzin wcześniej z lodówki

  • 250 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 małe jajko (podwajając składniki wystarczy dać duże jajko)
  • 2 żółtka
  • 30 g stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

dodatkowo

  • ok. 1 litr oleju rzepakowego lub smalcu do głębokiego smażenia
  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklanka cukru pudru wymieszana z ok. 3 łyżkami ciepłej wody) - lukrujemy ciepłe pączki lub ostudzone posypujemy cukrem pudrem

Pączki z różą

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć do ciepłego (lekko podgrzanego, a nie gorącego!) mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszać. Naczynie z rozczynem włożyć do gorącej wody i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut (rozczyn powinien być porządnie spieniony).
  2. Jajko i żółtka utrzeć do białości z łyżką cukru.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem oraz ubitymi jajkami. Całość wymieszać i wyrabiać ok. 15 minut (lub 10 minut robotem kuchennym), dodać masło i spirytus i nadal wyrabiać ok. 5 minut aż składniki się połączą i ciasto będzie odstawało od ręki.
  4. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i powygniatać je, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  6. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 2 cm* i szklanką z ostrymi brzegami (średnica ok. 7 cm) wykrawać krążki. Rozłożyć je w odstępach na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką i czekać ok. 30-60 minut, aż wyrosną.
  7. W szerokim garnku rozgrzać olej (powinien podgrzewać się powoli, wiec warto postawić go 10 minut wcześniej niż krążki wyrosną). Gdy olej będzie miał temperaturę 180°C ** wrzucać partiami (max. 5 pączków, by temp. oleju się nie obniżyła) wyrośnięte pączki - smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.***
  8. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach. 
  9. Marmoladę przełożyć do szprycy z ostrą końcówką i nadziewać pączki.
  10. Jeśli chcemy polukrować pączki należy zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe - wtedy lukier ładnie się rozprowadzi, natomiast posypujemy pączki cukrem pudrem dopiero po wystudzeniu.

 

SMACZNEGO!Pączki z różą

* Aby nadziać pączki przed smażeniem należy ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać szklanką kółka na środek kłaść po łyżeczce konfitury, przykryć drugim krążkiem i zlepiać brzegi, formując w dłoni kulkę.

** Warto użyć specjalnego termometru, ale można też sprawdzić temperaturę wrzucając do oleju odrobinę ciasta - jeśli olej będzie skwierczał, a ciasto szybko wypłynie - temperatura jest odpowiednia. Inna metoda, to włożenie końca drewnianej łyżki do oleju - jeśli od spodu będą wydobywają się bąbelki - można smażyć pączki.

*** W trakcie smażenia należy regulować temperaturę oleju, aby pączki zbyt szybko się nie zrumieniły.

 

Tłusty czwartek 2014

niedziela, 26 stycznia 2014

Ten sernik jest niczym nabrzmiałe słońce, oddaje kolor letnich miesięcy, więc na zimową chandrę jest jak znalazł. Zastrzyk energii gwarantowany :)

Sernik brzoskwiniowy

Składniki tortownica o średnicy 26 cm

spód brownies*

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • niepełna szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 115 g mąki 

warstwa serowa

  • ½ kg białego sera (z wiaderka, ew.  serki waniliowe)
  • 350 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 czubate łyżki żelatyny

warstwa brzoskwiniowa

  • puszka brzoskwiń w syropie (ok. 800 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

ewentualnie bita śmietana do dekoracji

Sernik brzoskwiniowy

Przygotowanie:

spód brownies:

  1. Masło rozpuścić z połamaną czekoladą na wolnym ogniu, często mieszając - wystudzić.
  2. Jajka ubić z cukrem, a następnie połączyć z przestudzoną masą czekoladową (może być lekko ciepła).
  3. Dodać mąkę i całość zmiksować do połączenia składników.
  4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temp. 180oC przez ok. 15-20 minut.  
  5. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzi, a następnie usunąć papier dom pieczenia.

Masa serowa

  1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
  3. Do ubitej śmietany dodać ser, wanilię i chwile zmiksować.
  4. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy (aby wyrównać temperaturę), a następnie dodać ją do masy serowej i zmiksować do połączenia.
  5. Masę serową przełożyć na wystudzony spód brownies (w zapiętej tortownicy) i odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. 

warstwa brzoskwiniowa

  1. Brzoskwinie odcedzić z zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Syrop uzupełnić wodą, aby uzyskać 500 ml płynu. Całość zagotować. 
  3. W gorącym syropie rozpuścić obie galaretki, a następnie wymieszać z musem brzoskwiniowym.
  4. Gdy masa będzie całkowicie wystudzona delikatnie przelać ją na masę serową. 
  5. Całość odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Smacznego!

 

* Spód brownies można zastąpić spodem z sucharków i nutelli

½ opakowania sucharów (150g) zmiksować blenderem na pył, a następnie wymieszać z 300 g nutelli. Masę rozprowadzić na dnie tortownicy i schłodzić. 

Sernik brzoskwiniowy

Niskokaloryczny styczeń  

 

środa, 04 grudnia 2013

Święta tuż, tuż - przydałby się prezent. W odpowiedzi na konkurs "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego" zamieszczam przepis na moje ulubione świąteczne śledzie. Konkurs nie tylko ma wspaniałe nagrody (Kitchenaid Arisan), ale także niesie przesłanie. Bo w święta nie tylko powinno być smacznie, ale i zdrowo. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego powinien stanowić ważny element w odżywianiu. A w połączeniu ze śledziami to samo zdrowie.   

Śledzie w oleju

Składniki:

  •  ½  kg śledzia solonego w płatach  (np. matjas)
  • 3 średnie cebule
  • 2-3 cytryny
  • ok. ½ litra oleju rzepakowego
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy
  • ew. mleko do moczenia śledzi. 

Przygotowanie:

  1. Śledzie włożyć do zimnej wody lub mleka i je wymoczyć przez ok. 3 godziny (można dłużej jeśli są bardzo słone, pomoże też częste zmienianie wody).
  2. Śledzie dokładnie odsączyć i pokroić w równe dzwonka.
  3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Cytrynę wyparzyć i pokroić w plasterki.
  4. Na dnie miski (można użyć dużego słoja lub kamiennego garnka) ułożyć warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz  (kilka ziarenek) i liść laurowy. Położyć plasterki cytryny. Wlać olej rzepakowy tak, by przykrywał przyprawy i ułożyć warstwę śledzi.
  5. Powtarzać czynności aż do wyczerpania wszystkich składników.
  6. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula z przyprawami i cytryna, a olej musi przykryć ostatnią warstwę.
  7. Całość lekko ugnieść palcami, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza i włożyć  do lodówki na co najmniej 24 godz. 

Śledzie w oleju

piątek, 06 września 2013

Dżem jabłkowo - bananowy

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg bananów
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 200 g brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć je do garnka, skropić sokiem z cytryny i zasypać połową cukru. Zalać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
  2. Do jabłek dodać pokrojone w plasterki banany, wymieszać i doprawić cukrem do smaku.
  3. Gotować nadal na małym ogniu, aż dżem będzie odpowiednio gęsty.
  4. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
środa, 19 czerwca 2013

Zgadzam się w 100% z Asią z KS, że jest to idealny deser dla zapracowanych mam, mających ochotę na odrobinę luksusu do popołudniowej kawy. 

Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki forma o średnicy 27 cm

spód

  • 250 g pełnoziarnistych herbatników maślanych (lub ciasteczek digestive)
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 120 g roztopionego masła

masa

  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 250 g białej czekolady

Dekoracja: bita śmietana, ziarenka kawy (najlepiej w czekoladzie), 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Tarta kawowa z białą czekoladą

Przygotowanie:

  1. Spód: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki pokruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą. Masą wyłożyć dno i boki formy, dokładnie dociskając. Odstawić do lodówki.
  2. Masa: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie krótko zmiksować z ostudzoną czekoladą i kawą. 
  3. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, wyjąć ok. 10 minut przed podaniem.
  4. Udekorować bitą śmietaną i kawą.

Tarta kawowa z białą czekoladą

Tarta kawowa z białą czekoladą

Tarta kawowa z białą czekoladą

        Desery z Kremówką  Ostatnie kuszenie  Kawa...i co dalej?

wtorek, 11 czerwca 2013

Oto pomysł jak z niezdrowej, ociekającej cukrem i pustymi kaloriami ulubionej przekąski dzieci zrobić prawdziwą bombę witaminową.

Galaretki robi się bardzo szybko i równie szybko znikają. Z przepisu wychodzi ok. 60 sztuk wielkości ptasiego mleczka. Jednym minusem tych galaretek jest to, że po zetknięciu z cukrem zaczynają puszczać sok, dlatego proponuję obtaczać je bezpośrednio przed podaniem.

Podaję dwa przepisy, jeden jest szybszy, ale galaretki tak przygotowane należy spożyć najlepiej do 2 dni, natomiast drugi przepis pozwala cieszyć się galaretkami przez 2 tygodnie, choć szczerze wątpię, że ktoś się im oprze przez tak długi czas.

Galaretki truskawkowe

Składniki:

  • 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 30 g żelatyny (60 g dla II wersji)
  • ½ szklanki gorącej wody (1 szklanka wody dla II wersji)
  • ½ szklanki brązowego cukru można zwiększyć ilość do ok. 1 szklanki (2 szklanki dla II ersji)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

dodatkowo drobny cukier do obtaczania - można pominąć

Galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

wersja I

  1. Truskawki (mrożone rozmrozić) zmiksować blenderem na puree i wymieszać z sokiem z cytryny. 
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie wsypać do niej cukier i mieszać do rozpuszczenia.
  3. Żelatynę z cukrem połączyć z musem truskawkowym. 
  4. Formę wyłożyć folią spożywczą i przelać do niej purée. Schować do lodówki, aż stężeje.
  5. Gotową galaretkę przełożyć na deskę i pokroić w dowolną kostkę (można też wyciąć z niej dowolne kształty)
  6. Galaretkę podawać z cukrem w miseczce, obtaczać bezpośrednio przed spożyciem. 

wersja II

  1. Truskawki (mrożone najpierw rozmrozić) gotować z niewielką ilością wody przez 15 minut, a następnie przetrzeć je przez sitko.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z cukrem. Zagotować i na małym ogniu gotować (nie mieszając) przez ok. 12 minut (bez przykrycia).
  3. Wystudzić przez 5 minut, a następnie wymieszać z purée truskawkowym. Zdjąć powstałą pianę i wymieszać z sokiem z cytryny.
  4. Galaretkę przelać do blaszki wyłożonej folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin.
  5. Gotową galaretkę przełożyć na deskę i pokroić w dowolną kostkę (można też wyciąć z niej dowolne kształty)
  6. Galaretkę podawać z cukrem w miseczce, obtaczać bezpośrednio przed spożyciem.

Galaretki truskawkowe

Galaretki truskawkowe

Truskawkowy zawrót głowy 2013  Ostatnie kuszenie  Czerwone owoce w roli głównej    

sobota, 08 czerwca 2013

Wbrew pozorom lepienie pierogów nie jest takie pracochłonne jakby się wydawało, a domowe pierogi z owocowym nadzieniem, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Pierogi z truskawkami

Składniki na 4 porcje

  • 40 dag mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka gorącej wody
  • ok. 300 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Z mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto. Brać po kawałku ciasta (nieużywaną część przykryć ściereczką lub włożyć do foliowego woreczka), rozwałkować je cienko i wykrawać kółka.
  2. Na środek każdego kółka nakładać pokrojone w ćwiartki lub ósemki truskawki i dokładnie zlepiać brzegi.
  3. Pierogi wrzucać partiami na gotującą się wodę i gotować ok. 5 minut od momentu gdy woda ponownie zawrze, a pierogi wypłyną.
  4. Podawać z sosem waniliowym, śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem, lub jogurtem waniliowym

Pierogi z truskawkami

Źródło inspiracji: O. Słomczyńska, S. Sochacka, Nowa kuchnia śląska



      Czerwone owoce w roli głównej  Truskawkowy zawrót głowy 2013Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków

wtorek, 04 czerwca 2013

Pyszny obiad, idealny na letnie dni. Niby zwykłe polskie knedle, ale dodatek migdałowej panierki czyni to danie nietuzinkowym. 

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

Składniki ok. 30 sztuk

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli i cukru

panierka migdałowa

  • 50 g obranych i drobno posiekanych migdałów
  • 35 g cukru damera
  • 100 g masła

dodatkowo

  • ok. 30 niewielkich truskawek (mogą być większe, ale wtedy należy je podzielić na części)

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

Przygotowanie:

  1. Zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jakami, solą i cukrem.Knedle z truskawkami w migdałowej panierce
  2. Nabierać porcje ciasta (porcja ma być wielkości kluski), na dłoni formować placuszki (ewentualnie podsypywać lekko mąką), a na środek kłaść truskawkę. Zlepić brzegi i uformować kulki. Knedle układać na omączonym blacie.
  3. Migdały zrumienić na patelni, dodać cukier i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Dodać masło i mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wkładać partiami do wrzątku i gotować je przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Ugotowane knedle odsączyć i obtaczać w panierce. Podawać ciepłe.

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

          Polskie przysmaki z mąki i ziemniakówWarzymy czyli śląskie smaki  Czerwone owoce w roli głównej  Ostatnie kuszenie

piątek, 31 maja 2013

Z najlepszymi życzeniami z okazji Dnia Dziecka dla moich dwóch skarbów - Oleńki i Bartoszka.

Tort tęczowy - rainbow cake

Przepis na ten tort, to lekko zmodyfikowana kombinacja dwóch przepisów znalezionych u Dorotuś

Składniki tortownica 20 cm-23 cm

ciasto (6 blatów) (u mnie 22 cm)

  • 225 g miękkiego masła
  • 220 g drobnego cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 355 g mleka
  • barwniki spożywcze w proszku (ew. w zelu)

krem

  • 500 ml śmietany kremówki 30%/36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilosci gorącej wody)

ewentualnie poncz - można pominąć, bo ciasto jest wilgotne

  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

biszkopty 

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier.
  3. Następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym białku.
  4. Do masy dodawać na przemian suche składniki i mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym. Ciągle miksować do połączenia się składników.
  5. Masę podzielić na 6 równych części (po ok. 220 g ) i każdą wymieszać z odrobiną innego barwnika spożywczego - fioletowym, niebieskim, zielonym, czerwonym, pomarańczowym i żółtym.Ciasto przełożyć do jednorazowych foremek aluminiowych lub do zwykłej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką*. Każdy blat piec przez ok. 12-15 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Upieczony blat można wyjmować od razu z foremki (jeśli nie mamy jednorazowych foremek), aby móc upiec kolejne porcje.

masa

  1. Ubić schłodzoną śmietanę na koniec dodając cukier puder do smaku.
  2. Do śmietany wmiksować chłodny ser mascarpone, dodając go po jednej łyżce.
  3. Na koniec całość zmiksować z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną.

Na paterze ułożyć fioletowy blat (ew. delikatnie go naponczować) i rozsmarować na nim ok. 2 spore łyżki kremu. Układać kolejno blaty niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort schłodzić ok. 3 godziny w lodówce, a najlepiej, aby zmacerował się przez całą noc.

Tort tęczowy - rainbow cake

* Tortownicę każdorazowo smarować masłem i wysypywać na świeżo mąką. 

    Baby Shower 2013 - Chłopczyk!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne