czwartek, 22 maja 2014

Szybkie, smaczne i niezawodne - poniżej przepis na ciasto, które łączy te trzy cechy. Idealne na leniwe letnie dni.

Ciasto na kefirze z czekoladą, owocami i kruszonką

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 25 cm

  • 2 ½ szklanki mąki (430 g)
  • 1 szklanka kefiru (300 g)
  • ½ szklanki cukru (150 g)
  • ½ szklanki oleju (140 g)
  • 3 jajka
  • 100 g mlecznej czekolady startej na dużych oczkach tarki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 200 g wydrylowanych wiśni (jeśli mrożone należy je uprzednio rozmrozić) *

kruszonka:

  • 90 g cukru
  • 140 g mąki
  • 120 g zimnego masła

Przygotowanie:

Ciasto na kefirze z czekoladą, owocami i kruszonką


  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, tzn. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i  startą czekoladę.
  2. W drugiej misce połączyć kefir, olej i jajka.
  3. Suche składniki połączyć z mokrymi, mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera.
  4. Składniki kruszonki wcierać w siebie, aż utworzą się grudki.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Na cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką.
  6. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra-dół) i piec ok 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

 

* można użyć innych owoców, np. brzoskwiń z puszki, świeżych malin, itp.

 

 

Piknik majowy    

piątek, 28 marca 2014

Brioche - pyszne, śniadaniowe, francuskie pieczywo - mocno maślane, delikatnie słodkie - poezja. Tym razem prezentuję je w postaci babeczek z dodatkiem szafranu - brioszek idealnych do wielkanocnego koszyczka.

Gorąco polecam!

Brioche z szafranem

Zmodyfikowany przepis, który znajdował się na stronie BBC GoodFood.

Składniki:

  • 370 g mąki tortowej
  • 100 ml mleka - letniego
  • kilkanaście nitek szafranu
  • 50 g cukru
  • 170 g miękkiego masła
  • 7 g suszonych drożdży lub 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Brioche z szafranem

Przygotowanie:

  1. Szafran rozetrzeć w moździerzu i wymieszać z mlekiem. Jeśli używamy świeżych drożdży sporządzić rozczyn - rozkruszyć drożdże, wymieszać z łyżka cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut do spienienia.
  2. W misce wymieszać mąkę, suche drożdże i mleko lub rozczyn ze świeżych drożdży, cukier, sól i roztrzepane jajka. Całość wymieszać mieszadłem miksera, a następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut lub mikserem z hakami przez 5 minut.
  3. Stopniowo dodawać miękkie masło, ciągle wyrabiając (ok. 5-10 minut).
  4. Gdy otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Każde wgłębienie w formie na muffiny wysmarować masłem i wyłożyć przygotowanym papierem.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Od każdej porcji oderwać kawałek ciasta i ulepić z niego kulkę wielkości dużego orzecha laskowego. Z reszty porcji kulkę, zrobić w niej dziurkę, w którą należy włożyć małą kulkę. 
  7. Przygotowane babeczki wkładać do formy i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.  Brioche z szafranem
  8. Podrośnięte ciasto smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 minut (gdyby babeczki zbytnio się rumieniły przykryć je folią aluminiową - w miarę szybko, aby nie powodować przeciągów).

Brioche z szafranem

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 19 marca 2014

Niewiarygodnie prosty przepis na pyszny, aksamitny krem cytrynowy. To takie słońce w słoiku - idealny na rozwianie wiosennych chmur. 

Krem z tego przepisu jest równie pyszny jak z tego wcześniejszego: http://chochelka.blox.pl/2012/07/Lemon-curd.html , ale wykonanie jest maksymalnie uproszczone. Polecam!

Lemon curd

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny

lemon curd

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztrzepać jajka z żółtkami i wymieszać je z sokiem z cytryn, skórką cytrynową oraz cukrem.
  2. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zacznie się ocieplać dodać pokrojone w kawałki masło. Całość podgrzewać mieszając, aż do zagotowania i uzyskania gładkiego kremu.
  3. Krem przecedzić przez sitko i przelać do słoiczka.

lemon curd

Krem w lodówce wytrzyma ok. 1 tydzień.

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

poniedziałek, 17 marca 2014

Dziś Bartoszek kończy 1,5 roku, nie będzie już chyba lepszej okazji, aby dodać przepis na torcik z okazji Jego pierwszych urodzin.

Pomysł na tort znaleziony w internecie, skusiłam się na niego w ostatniej chwili, pozbawiona innych inspiracji i pomysłów. Niestety, nawet taka prosta forma przerosła moje zdolności plastyczne, ale jeśli chodzi o kwestie smakowe, to było całkiem dobrze. Zdjęć mało, bo ważniejsze w tym dniu było moje małe lwiątko, a po urodzinkach nie było już co fotografować. 

Tort lew

 

Składniki:

biszkopt 

  • 6 jajek
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa (do przełożenia tortu)

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 3 (płaskie) łyżeczki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki (30%-36%)

masa budyniowa (wierzch i dekoracja tortu)

  • 3 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 375 g masła
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej

 dodatkowo

  • marcepan
  • kakao
  • paluszki w czekoladzie (Lidl) ew. makaron spaghetti 

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W misce wymieszać pozostałe suche składniki (obie mąki,  proszek do pieczenia i kakao). Dodawać porcjami na przemian z wodą do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w 180ºC przez ok. 30 min.  
  4. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.

masa budyniowa do środka

  1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  2. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. 
  3. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  5. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

masa budyniowa na wierzch

  1. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. 
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do masy dodać troszkę kakao, aby masa miała lekko kremowy kolor i lew nie był anemiczny.
  3. Częścią masy obłożyć wierzch i boki tortu. Tort można wstawić na chwilę do lodówki, aby masa lekko stwardniała. Przy pomocy wykałaczki namalować głowę lwa. Z czekoladowych krążków zrobić oczy, a z masy źrenice.
  4. Do pozostałej masy dodać sporo kakao, aby masa wyszła ciemno- brązowa. 
  5. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać pasek koło paska, tworząc grzywę. 
  6. Zmienić końcówkę na małą okrągłą i zrobić gruby (aby utrzymał paluszki), wypukły nos. 
  7. Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje z marcepanu.

wykończenie

  1. Z marcepanu zrobić koronę i uszy.
  2. Paluszki lub makaron wbić w nos, tworząc wąsy.
  3. Czekać na uśmiech dziecka.

 

 Ciasta przekładańce

Tagi: budyń tort
09:02, elkaa13 , torty
Link Komentarze (4) »
środa, 12 marca 2014

Nie jest to zwykły tort czekoladowy i smakuje też niezwykle...  Podstawę stanowi intensywnie czekoladowy spód brownie, a zamiast klasycznej masy - mus czekoladowy. Prawdziwą "wisienką na torcie" jest pieczony krem waniliowy. A to wszystko dla mojego wyjątkowego M.

Przepis z książki Rosalby Gioffre "Czekolada. Nowa harmonia smaku" ze zmianami zaproponowanymi przez Asię z KS.

Torcik czekoladowy

Składniki na tortownicę o średnicy 18cm

krem waniliowy

  • ½ szklanki mleka
  • ½ laski wanilii
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru

spód brownie

  • 70 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 2 małe jajka 
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki
  • 60 g solonych orzeszków ziemnych

mus czekoladowy

  • 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 4 g żelatyny
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 60 ml wody

Torcik czekoladowy

Przygotowanie:

Krem waniliowy

Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć jej dno i boki folią aluminiową (łatwiej będzie przełożyć masę) lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100C (termoobieg).

Mleko zagotować z wyłuskanymi ziarenkami wanilii. Dodać śmietankę, ponownie zagotować, a następnie zdjąć z ognia.

Żółtka wymieszać z cukrem. Dodać kilka łyżek gorącego mleka ze śmietanką, wymieszać, a następnie całość wymieszać z resztą mleka. Masę przecedzić przez sitko, dodając z powrotem ziarenka wanilii. 

Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez ok. 80 minut. Upieczony krem wyjąć z formy razem z folią/papierem i wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, aż zastygnie (jeśli wystarczająco nie stężeje można ją rozsmarować).

Spód brownie

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170º C (termoobieg).

Masło pokroić na kawałki i rozpuścić na małym ogniu z połamaną czekoladą, często mieszając. 

Masę lekko przestudzić i wymieszać z jajkami, cukrem oraz mąką. Na koniec dodać zmielone w blenderze orzeszki. 

Masę przelać do formy i piec przez ok. 10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić. 

Mus czekoladowy

Żelatynę wymieszać w 5 łyżkach zimnej wody i odstawić. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić. 

Żółtka ubić z cukrem na gęstą masę, a następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą. Masę podgrzewać w kąpieli wodnej przez ok. 3 minuty, czasem mieszając. 

Namoczoną żelatynę wymieszać z wodą i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Lekko wystudzić i połączyć z masą czekoladową.

Śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z masą czekoladową. 

Torcik

Na wystudzony spód wyłożyć połowę musu czekoladowego i schłodzić przez ok. 20  minut w lodówce (resztę musu pozostawiamy w temperaturze pokojowej).

Na mus wykładamy schłodzony krem waniliowy - można go zmrozić przez 5 minut w zamrażalce, albo ewentualnie rozsmarować (jeśli nie uda się go przełożyć w całości). 

Na krem waniliowy wyłożyć pozostały mus i całość schłodzić. 

Torcik ozdobić wiórkami czekolady. 

 Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Ciasta przekładańce  Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies  

niedziela, 09 marca 2014

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, który wyjątkowo pochodził ze sklepu, a nie z kuchni mojej mamy. Teraz niestety trudno znaleźć dobre ciepłe lody, więc pokusiłam się o ich przygotowanie w domu, efekt przewyższył moje oczekiwania, a Ola była wniebowzięta, gdy mogła sama je udekorować. Dla mojej małej Kobietki... 

Ciepłe lody

Składniki:

  • 4 białka (z jajek M - wcześniej sparzonych)
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • ew. barwnik spożywczy
  • ew. polewa czekoladowa
  • wafelki do lodów (8-12)

Ciepłe lody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i ubijać je przez minutę mikserem.
  2. Umieścić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, aby miska nie dotykała powierzchni wody) i ubijać zawartość miski na najwyższych obrotach miksera przez 12 minut (lub do osiągnięcia temperatury 70°C) - masa ma być gęsta.
  3. Na koniec wmiksować ewentualnie ekstrakt z wanilii i barwnik spożywczy.
  4. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić pianką wafelki do lodów i odstawić je do lodówki.
  5. Lody można maczać w polewie czekoladowej lub dowolnie udekorować.

Ciepłe lody Czego można chcieć więcej .... niż uśmiech dziecka.

 

Lekkie desery bez piekarnika

piątek, 21 lutego 2014

Pierwszy przepis na cebularze, który wypróbowałam i chyba już ostatni. Te cebularze są najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, zapewniam, że po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie sięgniecie po kupne cebularze. 

Cebularze

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajo
  • 180 ml letniego mleka
  • płaska łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

nadzienie

  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ok. ½ szklanki startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki suchego maku
  • 3 łyżki mleka

Cebularze

Przygotowanie: 

  1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, aż staną się płynne. Dodać 90 ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Mąkę wymieszać z solą, jakiem, mlekiem i rozczynem. Wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, a wtedy dodać olej i wyrabiać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  3. Gotowe ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  4. Przygotować nadzienie: Cebule pokroić w piórka, wymieszać z cukrem i zeszklić na gorącym oleju. Dodać ok. ¼ szklanki wody i dusić, aż cebula zmięknie, a woda odparuje. Doprawić do smaku, a gdy przestygnie wymieszać ze śmietaną.
  5. Z wyrośniętego ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę  spłaszczyć w środku - ja używam do to szklanki - i przykryć ściereczką i  odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. 
  6. Wgłębienia poprawić i wypełnić farszem. Posypać żółtym serem i każdego cebularza posmarować mlekiem, a następnie posypać makiem.
  7. Piec w temp. 170°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.

Cebularze

Cebularze

 Drugie śniadanie w pracy  Śniadanie mistrzów 

środa, 19 lutego 2014

Do dzisiejszego poranka myślałam, że jutro jest Tłusty Czwartek. Wiadomość, że to dopiero za tydzień zniosłam tak źle, że postanowiłam pocieszyć się oponkami... Teraz mam tydzień na pozbycie się tych zbędnych kalorii i wypróbowanie kolejnego mało dietetycznego przepisu :)

 Pychota!

Oponki drożdżowe

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g stopionego i ostudzonego masła

dodatkowo

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • lukier cytrynowy lub pomarańczowy
  • cukier puder

Oponki drożdżowe

Przygotowanie: 

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, aż staną się płynne. Dodać pół szklanki ciepłego mleka oraz dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli używamy suchych drożdży pomijamy ten etap i mieszamy je bezpośrednio z mąką.
  2. Do mąki dodać żółtka, sól, mleko, cukier i rozczyn. Całość wyrabiać za pomocą miksera, z odpowiednimi hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski (wystarczy ok. 3 minuty). Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze ok. 2 minuty, aż składniki całkowicie się połączą. 
  3. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (45-60 min.)
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach wycinać koła tworząc oponki. 
  5. Oponki ułożyć na omączonym blacie, przykryć ściereczką i odstawić, aż podwoją objętość (ok. 30 minut).
  6. Olej rozgrzać do 180°C i partiami smażyć oponki, aż się przyrumienią z obu stron (należy kontrolować temperaturę, aby nie rumieniły się zbyt szybko).
  7. Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  8. Jeśli chcemy polukrować oponki należy zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe, natomiast posypywać cukrem pudrem należy dopiero po wystudzeniu.

*Warto użyć specjalnego termometru, ale można też sprawdzić temperaturę wrzucając do oleju odrobinę ciasta - jeśli olej będzie skwierczał, a ciasto szybko wypłynie - temperatura jest odpowiednia. Inna metoda, to włożenie końca drewnianej łyżki do oleju - jeśli od spodu będą wydobywają się bąbelki - można smażyć pączki.

Oponki drożdżowe

 

Karnawałowe smażenie  Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Tłusty czwartek 2014

środa, 12 lutego 2014

Mój zdecydowany faworyt wśród pralin. Pistacjowe nadzienie zachwyca nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem!

Praliny pistacjowe

Składniki na 30 sztuk

  • 150 g pistacji
  • 60 ml śmietany 36%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii

dodatkowo 100 g dowolnej czekolady

Przygotowanie:

  1. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, a następnie dwukrotnie posmarować nią foremki silikonowe (część czekolady zostawić na spód czekoladek).
  2. Śmietankę wraz z ekstraktem doprowadzić do wrzenia. Do śmietany dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Całość wystudzić.
  3. Pistacje zmielić blenderem na pył, a następnie zmiksować ze śmietanką z czekoladą i cukrem pudrem. 
  4. Masą wypełniać pokryte czekoladą foremki i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie uzupełnić spody pralinek pozostałą czekoladą (ponownie rozpuszczona).
  5. Odstawić do lodówki na ok. godzinę, a następnie wyjąć z foremek.
  6. Przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać w temperaturze pokojowej.

 

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3  Walentynki - czym TO się je?   Słodkie Walentynki 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki...  

 

Przepis podpatrzony u Dorotuś.

niedziela, 09 lutego 2014

Kolejny dowód na to, że proste przepisy są najlepsze. Minimalna ilość podstawowych składników daje nieskończone pole do popisu w doborze dodatków. Ilość kombinacji jest ograniczona jedynie naszą wyobraźnią. Ja tym razem przygotowałam pralinki w białej czekoladzie z nadzieniem z mlecznej czekolady oraz pralinki z gorzkiej czekolady (koniecznie 70% kakao) z suszoną śliwką, otoczone kokosem. Polecam!

Składniki:

nadzienie

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady dobrej jakości- dowolnej

dodatkowo

200 g czekolady dobrej jakości na polewę lub wiórki kokosowe

opcjonalnie dodatki: suszone śliwki, kokos, migdały, mielony mak, kawa, rum...

Przygotowanie:

  1. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować nią foremki czekoladowe (dwukrotnie, za każdym razem odstawić formę do zastygnięcia warstwy czekolady)
  2. Czekoladę na masę rozpuścić w rondelku o grubym dnie (na małym ogniu, ciągle mieszając).
  3. Ser zmiksować i połączyć z ostudzoną czekoladą. 
  4. Do masy dodać ewentualne dodatki.
  5. Masą wypełnić foremki silikonowe (zostawiając miejsce na spód czekoladki) i odstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie pozostałą czekoladą wypełnić foremki, tworząc w ten sposób spód czekoladki. 
  6. Jeśli nie mamy foremek, masę wstawiamy do lodówki, a gdy będzie twarda toczymy z niej kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych, zmielonych migdałach lub kakao.
  7. Przechowujemy w lodówce do ok. 2 tygodni. 

Pralinki w białej czekoladzie z mlecznym nadzieniem:

Pralinki

Pralinki z ciemnej czekolady z suszoną śliwką:

Pralinki

 

 

Słodkie Walentynki 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki...    Mascarpone Karnawał 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne