wtorek, 13 października 2015

Szybka w wykonaniu, prosta i efektowna szarlotka. Czy w jesienne popołudnie trzeba czegoś więcej...?

Szarlotka_pod_pierzynk_2

Składniki:

biszkopt

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa

  • 1½ kg kwaśnych jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • łyżeczka cynamonu

masa

  • 300 ml zimnej śmietanki 30%-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascaropne

Szarlotka_pod_pierzynk_3

Przygotowanie :

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180oC (góra-dół).
  2. Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
  3. Małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec dolać olej ciągle delikatnie mieszając.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec 10-12 min. 
  5. Biszkopt wystudzić, wyjąć z tortownicy, pozbyć się papieru i ponownie zapiąć w tortownicy.
  6. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić ok. 10 minut na wolnym ogniu (jabłka nie powinny się rozgotować), w razie potrzeby dolać odrobinę wody.
  7. Do jabłek wsypać cukier, galaretkę i cynamon, wymieszać. Odstawić z ognia na 15 minut, a następnie wyłożyć na biszkopt. 
  8. Odstawić do lodówki, do momentu aż masa lekko zastygnie.
  9. Ser mascarpone miksować przez pół minuty na średnich obrotach miksera.
  10. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, i delikatnie zmiksować z mascaropne.
  11. Masę wyłożyć na jabłka, schłodzić.

Szralotka_pod_pierzynk_1

 Jabłko z cynamonem 2015     Jesienne słodkości!

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne