poniedziałek, 29 października 2012

Placuszki dyniowo - serowe

Składniki:

  • 200 g dyni startej na drobnych oczkach tarki (waga bez skóry)
  • 200 g białego sera (najlepiej niemielonego)
  • 3 łyżki płynnego miodu lub ok. 4 łyżki brązowego cukru
  • 30 g rodzynek
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek mąki (ilość zależy o gęstości masy)
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać masło, dodać dynię i imbir i smażyć ok 5 minut, aż dynia zmięknie.
  2. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód (lub cukier) cukier oraz żółtka i dokładnie połączyć. Następnie dodać rodzynki oraz ostudzoną dynię i wymieszać.
  3. Do masy dodać przesianą mąkę i cynamon.
  4. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
  5. Placuszki smażyć na rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem patelni (można użyć patelni do jajek sadzonych) przez ok. ½ minuty z każdej strony (na złoto).

Placuszki dyniowo - serowe

 

 Dyniowe przysmaki

czwartek, 25 października 2012

Polecam ten przepis wszystkim, którzy nie upiekli jeszcze nigdy domowego chleba. Trzeba się jednak przygotować, że nie skoczy się na jednym bochenku tym bardziej przy takiej pogodzie.

Chleb drożdżowy

Składniki na keksówkę dł. 23-26 cm, szer. 8 cm*

  • 250 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki oleju + olej do wysmarowania foremki
  • ½ łyżki soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Oba rodzaje mąki wymieszać. Keksówkę nasmarować olejem.
  2. Drożdże pokruszyć do miski, dodać wodę, cukier i wymieszać. Następnie dodać  200 g mąki i wszystko jeszcze raz wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  3. Do zaczynu dodać olej, sól i pozostałą mąkę, zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać tak długo aż przestanie kleić się do dłoni, ok. 5 minut).
  4. Ciasto złożyć na pół i włożyć do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Chleb z wierzchu nasmarować wodą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C
 

* Chleb można piec na płaskiej blaszce, formując z ciasta bochenek - nie straci on kształtu podczas pieczenia.

Źródło inspiracji: http://passionfruit.blox.pl/html

Domowy Wyrób

wtorek, 23 października 2012

Ciasto z cukinią

Składniki tortownica o średnicy 22cm

  • 2 szklanki mąki
  • 1½ szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 2 szklanki cukinii startej na małych oczkach tarki (ok. 340g)
  • 1½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ⅔ szklanki posiekanych orzechów

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

 Przygotowanie:

  1. Startą cukinię dokładnie odcedzić na sicie.
  2. Orzechy wymieszać z łyżką mąki (zapobiegnie to opadaniu na dno ciasta).
  3. Jajka utrzeć na puszysto z cukrem.
  4. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i olej ciągle miksując.
  5. Nie przerywając ucierania dodać proszek do pieczenia i sodę, as następnie cukinię i orzechy - wymieszać.
  6. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i przełożyć do niej masę.
  7. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 50-60 minut (do suchego patyczka).
  8. Gdy ciasto przestygnie oblać je lukrem przygotowanym z cukru utartego z mlekiem.

Ciasto z cukinią

niedziela, 14 października 2012

Pyszna i zdrowa przekąska. Sprawdzi się na przyjęciu, w pracy, a nawet w szkole. Ekspresowa w przygotowaniu, ale niestety równie szybko znika ze stołu.

Francuskie rożki ze szpinakiem

Składniki na 15 sztuk

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • ½ opakowania sera feta
  • oliwa do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • jajko do smarowania

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i  podsmażamy na oliwie
  2. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i szpinak, smażymy do miękkości.
  3. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  4. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (wszerz ma być 5 części, a wzdłuż 3).
  5. Na każdy kwadrat nałożyć farsz, złożyć na pół (wzdłuż przekątnej) i dokładnie zlepić brzegi (można pomóc sobie przyciskając je widelcem).
  6. Każdy rożek posmarować rozbełtanym jajkiem.
  7. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (termoobieg) i piec ok. 20 minut (do zrumienienia).

      rogate wypieki

czwartek, 11 października 2012

Delikatna masa serowa o subtelnym posmaku dyni i cynamonu oraz intensywnie czekoladowy spód... Dopełnieniem całości jest glazura pomarańczowa i karmelowa polewa. A do tego prawdziwie jesienny kolor. Poleam!

Sernik dyniowy z glazurą pomarańczową i polewą karmelową

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm

masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 320 g purée z dyni
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 530 g mleka skondensowanego słodzonego (duża puszka)
  • ½ szklanki śmietany kremówki 36% (gęsta)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

spód brownie:

  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • 200 g śmietany 18% (kwaśna i gęsta)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • polewa karmelowa

Sernik dyniowy z glazurą pomarańczową i polewą karmelową

Przygotowanie:

  1. Zmiksować* (na najniższych obrotach miksera) składniki masy serowej, dodając do sera kolejno: dynię, jajka, żółtka, mleko, śmietanę, mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Następnie odstawić na czas przygotowania brownie.
  2. Przygotować spód. Najpierw w rondelku roztopić czekoladę i ostudzić, tak aby pozostała lekko ciepła. Masło ucierać z cukrem, aż będzie puszyste, przez ok. 7 minut. Jajko ubić na pianę. Wszystkie składniki delikatnie połączyć mieszając szpatułką- najpierw masło z ostudzoną czekoladą, a następnie z przesianą mąką i ubitym jajkiem. Gdy masa będzie gładka przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC (grzanie góra-dół) i piec 6 minut, aż na powierzchni pojawi się skorupka.
  3. Na podpieczony spód przełożyć masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec 15 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez 90 minut.
  4. Gdy czas pieczenia się skończy wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15 minut, po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  5. Gdy sernik będzie już delikatnie ostudzony, w rondelku zagotować wodę wraz z dżemem pomarańczowym. Gorący dżem delikatnie rozsmarować na powierzchni sernika.
  6. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (zdjąć obręcz tortownicy) bez przykrycia na minimum 12 godzin (najlepiej na 24 h).
  7. Sernik podawać z polewą karmelową.

* Wystarczy wymieszać składniki łyżką

Sernik dyniowy z glazurą pomarańczową i polewą karmelową

Źródło inspiracji: Kwestia smaku

      Dyniowe przysmaki

Tagi: dynia ser
11:58, elkaa13 , serniki
Link Komentarze (8) »

Nie ma lepszego domowego lekarstwa na przeziębienie niż kompot agrestowy. Agrest zawiera niemal tyle fosforu co winogrona i posiada bardzo wysoką zawartość witaminy C i żelaza. Kompot agrestowy najlepiej smakuje w połączeniu z innymi kompotami, a owoce z kompotu (jeśli ich nie rozgotujemy) można z powodzeniem użyć do ciast z galaretką.

Kompot agrestowy

Składniki:

  • agrest
  • woda
  • cukier 4-5 łyżek na litrowy słoik

Przygotowanie:

  1. Agrest umyć, oczyścić z szypułek i okwiatu.
  2. Wodę zagotować z cukrem.
  3. Słoiki napełniać agrestem i zalewać gorącą wodą z cukrem.
  4. Natychmiast po zalaniu owoców zakręcać słoiki i pasteryzować je 20 minut w temp. 85°C.
  5. Gorące słoje wyjąć, aby ostygły.

Domowy Wyrób

Tagi: agrest
11:16, elkaa13 , przetwory
Link Komentarze (3) »
środa, 10 października 2012

Śliwki do ciast

Składniki na słoik 0,5 l

  • 400 g śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
  • 40 g cukru

Przygotowanie:

  1. Wymyte i wypestkowane śliwki układać ciasno w słoikach przesypując cukrem.
  2. Słoiki zakręcić i pasteryzować 25 minut.
wtorek, 09 października 2012

Małe co nieco na jesienne dżdżyste dni. Razowe muffinki nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe. Idealne do koszyka na jesienny spacer.

Dyniowe muffinki razowe

Składniki na ok. 12 sztuk

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 80 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g surowej dyni startej na drobnych oczkach tarki (ok. ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka masła
  • 25 g suszonych żurawin
  • 25 g rodzynek
  • 20 g pestek słonecznika
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ szklanki oleju roślinnego (ok. 120 g)
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • mielone przyprawy: cynamon, kardamon, imbir

Dyniowe muffinki razowe

Przygotowanie:

  1. Rodzynki i żurawinę zalać gorąca wodą i odstawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni.
  2. W misce wymieszać suche skłądniki, tzn. Mąkę z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Wbić jajka, dodać dynię, olej i miód.
  4. Masę wymieszać delikatnie łyżką. Dodać rodzynki, żurawinę i orzechy.
  5. Papilotki napełnić masą do ⅔ wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC (góra-dół), piec ok. 20 minut.

Dyniowe muffinki razowe

           Dyniowe przysmaki



niedziela, 07 października 2012

Przygotowanie przecieru nie zajmuje wiele czasu, a ułatwia przygotowanie zupy ogórkowej w zimie. Doskonały sposób na wykorzystanie dużych i nieforemnych ogórków.

Przecier na zupę ogórkową

Składniki na 4 słoiczki o poj. 300 ml

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • koper włoski
  • 1 łyżka soli
  • 8 ząbków czosnku

Przygotowanie:

 

  1. Ogórki umyć i usunąć ciemne końce. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn, zasypać solą i odstawić na 20 minut, aby puściły sok.
  2. Do wyparzonych słoiczków włożyć po 1 ząbku czosnku i gałązce kopru, uzupełnić przecierem z ogórków, dobrze uciskając, aby pozbyć się powietrza (pozostawić 1-2 cm wolnego miejsca od góry). Na wierzch włożyć ząbek czosnku i gałązkę kopru.
  3. Słoiki zakręcić wyparzonymi nakrętkami (nakrętki zanurzyć na kilka sekund w gotującej się wodzie i osuszyć na ścierce).
  4. Słoiki odstawić w ciemne miejsce.

 

II sposób

Ukiszone w tradycyjny sposób ogórki zetrzeć na tarce, przekładać do słoiczków i zalewać wodą z kiszenia. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok 15 minut.

 

Domowy Wyrób

Tagi: ogórki
11:50, elkaa13 , przetwory
Link Komentarze (3) »
sobota, 06 października 2012

Botwinka na zimę

Składniki:

  • 750 g botwinki z młodymi buraczkami (gdy buraczki są małe należy dodać jednego średniego buraka)
  • 600 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Liście z łodygami dokładnie umyć, buraczki obrać. Wszystko pokroić w kostkę.
  2. Wodę zagotować, posolić, kwasek cytrynowy i pokrojoną botwinkę - gotować ok. 3 minuty.
  3. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 10-15 min. w temp. 95°C. Wyjąć, odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.  

  Domowy Wyrób

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne