piątek, 06 września 2013

Dżem jabłkowo - bananowy

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg bananów
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 200 g brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć je do garnka, skropić sokiem z cytryny i zasypać połową cukru. Zalać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu do momentu, gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
  2. Do jabłek dodać pokrojone w plasterki banany, wymieszać i doprawić cukrem do smaku.
  3. Gotować nadal na małym ogniu, aż dżem będzie odpowiednio gęsty.
  4. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne