piątek, 28 września 2012

Idealne połączenie cierpkich aronii ze słodkimi gruszkami. Konfitura sprawdzi się nie tylko jako słodki dodatek do śniadania, ale także jako dodatek do mięs i pasztetów.

Konfitura z aronii i gruszek

Składniki:

  • 2 kg aronii (umytej i zamrożonej na minimum 24 godziny)
  • 1 kg gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 650 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Połowę aronii zmiażdżyć, dodać do nich cukier i gotować na małym ogniu często mieszając.
  2. Po zagotowaniu musu dodać pozostałe owoce i ponownie zagotować, a następnie zdjąć garnek z ognia.
  3. Gruszki umyć i obrać, a następnie pokroić a niedużą kostkę. Przełożyć je do rondla, dodać sok z cytryny i cynamon. Dusić aż staną się miękkie (ale nie rozgotowane).
  4. Aronię ponownie zagotować. Gdy owoce nabiorą szklistości dodać uduszone gruszki i dusić kilka minut na średnim ogniu ciągle mieszając.
  5. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut.

Konfitura z aronii i gruszek

        Domowy Wyrób

Gruszki w lekkim syropie

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek (waga po obraniu)
  • 100 ml wody
  • 200 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych gruszki umyć i pokroić w kostkę.
  2. Wodę zagotować i dodać cukier.
  3. Do syropu włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu do miękkości - nie rozgotować.
  4. Przełożyć gruszki do słoiczków, zalać syropem, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.

   Domowy Wyrób

Tagi: gruszki
09:24, elkaa13 , przetwory
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 24 września 2012

Powidła z mirabelek

Składniki na ok. 1,5 l powideł

  • 5 l mirabelek
  • ok. 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Umyte śliwki włożyć do dużego garnka i rozgotować, a następnie, jeśli nie były wypestkowane, na sicie oddzielić miąższ od pestek (lub wybrać pestki łyżką podczas smażenia).
  2. Od momentu wrzenia gotować śliwki przez ok. 45 minut. Powidła z mirabelek
  3. Zestawić garnek z ognia, przykryć i odstawić do następnego dnia. Powtórzyć smażenie przez kolejne dwa dni po ok. 30 - 45 minut (w sumie smażymy trzy dni).
  4. Gdy powidła będą płatami spadać z drewnianej lub plastikowej łyżki dodać cukier, dokładnie wymieszać i smażyć aż powidła ponownie zgęstnieją.
  5. Gorące powidła przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut. 

     Domowy Wyrób

sobota, 15 września 2012

Idealne pierwsze śniadanie, szczególnie w okresie jesiennego przesilenia.

Razowe pancakes z jabłkami i cynamonemSkładniki na ok. 21 sztuk

  • 150 g mąki razowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 150 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

Przygotowanie:

  1. Mleko roztrzepać z jajkami, miodem i cukrem.
  2. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  3. Do mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką.
  4. Ostudzone masło dodać do masy i znów wymieszać.
  5. Jabłka pokroić w kosteczkę wymieszać z ciastem.
  6. Nakładać po łyżce ciasta na suchą patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Razowe pancakes z jabłkami i cynamonem

         

piątek, 14 września 2012

Nieczęsto zdarza się, aby coś było pyszne, zdrowe i jednocześnie niskokaloryczne. A jednak ta zupa zalicza się do takich wyjątków, w dodatku jej kolor każdego wyleczy z jesiennej chandry.

Krem z pieczonej dyni z kurczakiem

Składniki:

  • 2 szklanki purée z pieczonej dyni.
  • 1,5 l rosołu lub bulionu
  • porcja ugotowanego mięsa z kurczaka (może być gotowane udko lub pierś)
  • 2 niewielkie marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • szczypta imbiru
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego - do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchew i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki, a następnie ugotować do miękkości w rosole.
  2. Do rosołu dodać mus z dyni, mięso z kurczaka, całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku.

Krem z pieczonej dyni z kurczakiem

       Dyniowe przysmaki  Kulinarne inspiracje i nagrody

Tagi: dynia kurczak
13:02, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (2) »

Puree z dyni

Składniki:

  • dynia*

Przygotowanie:

  1. Dynię razem ze skorupką pokroić na niewielkie kawałki, odrzucając miękki miąższ z pestkami.
  2. Pokrojoną dynię ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 190°C (termoobieg) przez ok. 40 minut (max. 1 godzinę).
  4. Gdy dynia przestygnie wybrać miąższ ze skorupki i odcisnąć go w ściereczce z nadmiaru wody.
  5. Odsączona dynię zmiksować blenderem na purée.

*Warto jednorazowo przygotować go więcej i zamrozić lub zapasteryzować w słoikach.

       Dyniowe przysmaki Domowy Wyrób

Tagi: dynia
12:45, elkaa13
Link Komentarze (1) »
czwartek, 13 września 2012

Nutella z węgierek

Składniki na 3 niewielkie słoiczki

  • 1,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
  • 300 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • ok. 30-50 g ciemnego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Śliwki przepołowić i wypestkować, zmiksować blenderem. Smażyć na wolnym ogniu ok. 2 godziny - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (starać się nie mieszać).
  2. Pod koniec dodać cukier, a gdy masa będzie odpowiednio gęsta dodać kakao, połamaną w kostki czekoladę i wanilię. Całość smażyć jeszcze15 minut mieszając.
  3. Gorącą masę przekładać do słoiczków i pasteryzować 10 minut.

                                     

poniedziałek, 10 września 2012

Idealne ciasto na zbliżające się jesienne słoty - niezwykle aromatyczne, niebezpiecznie uzależniające... Poza sezonem dynię można z powodzeniem zastąpić wcześniej startą i zamrożoną dynią lub marchewką.

Ciasto dyniowe z bakaliami

Składniki na formę 20cm×30cm

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach tarki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki roztopionego masła
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 łyżki świeżo utartego imbiru
  • cukier waniliowy
  • 100g posiekanych orzechów laskowych
  • 100g suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych moreli, rodzynek itp.)
  • 30g pestek dyni lub słonecznika

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki śmietany (kremówki lub 18%)
  • tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 175°C.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku i cynamon.
  • W drugiej misce zmiksować brązowy cukier, masło, olej, jajka, straty imbir i dynię.
  • Wymieszać masę dyniową z suchymi składnikami oraz orzechami, żurawiną i pestkami.
  • Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem formy (20cmx30cm). Piec około 35 - 40 minut (termoobieg).
  • Śmietanę podgrzać i dodać do niej połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, a następnie wystudzić.
  • Polewą rozprowadzić na ostudzony cieście i dowolnie udekorować.

Ciasto dyniowe z bakaliami

 

niedziela, 09 września 2012

Sernik malinowy na spodzie brownie

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm

spód Brownie

  • 65 g białej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki

masa serowa

  • 800 g sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka)
  • 400 g malin
  • 150 g cukru
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)
  • ok. 1/3 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:

spód Brownie

  1. Czekoladę połamać na kostki, roztopić na parze, a następnie lekko wystudzić.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puch przez ok. 7 minut. W drugiej misce ubić jajka na pianę.
  3. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać łyżką – najpierw masło z czekoladą, później z mąką, a następnie z ubitymi jajkami.
  4. Gdy uzyskamy gładką masę przełożyć ją do wysmarowanej masłem tortownicy i wyrównać wierzch.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do170oC i piec  przez ok. 10-15 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka).
  6. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

masa serowa

  1. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.
  2. Ser utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę (może być letnia).
  3. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na upieczony i wystudzony spód i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
  4. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Masę  dokładnie połączyć z drugą częścią masy serowej.
  5. Masę malinową delikatnie przelać na pierwszą warstwę sera i ponownie odstawić do lodówki.
  6. Sernik chłodzić w lodówce min. 12 godzin. Dowolnie dekorować.

Sernik malinowy na spodzie brownie



sobota, 08 września 2012

Tarta z gruszkami

Składniki na formę o średnicy ok. 27-30cm

kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50-60 g wody
  • odrobina soli

wierzch tarty:

  • 2-3 gruszki
  • 1 jajko + 1 białko (można dać 2 całe jajka)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło rozetrzeć lub posiekać nożem, a następnie dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść. Ciasto schować do lodówki na 30 minut do godziny.
  2. Ciasto rozwałkować na lekko omączonym blacie lub między folią spożywczą i przenieść na wałku do formy. Formę (wraz z brzegami) dokładnie wykleić ciastem. Na cieście położyć folię aluminiową i fasolki - piec 15 minut w 200°C, a potem zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.
  3. Gruszki obrane i pokrojone w plasterki wyłożyć na podpieczony spód.
  4. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
  5. Sosem zalać gruszki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 30 minut.

 Tarta z gruszkami

  

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne