wtorek, 25 sierpnia 2015

DSC05305

W tym roku po raz pierwszy skusiłam się na suszone pomidory własnej produkcji. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Suszyłam pomidorki koktajlowe, ale w podobny sposób można przygotować inne odmiany. 


DSC05317

DSC05306

Składniki 

  • 1 kg pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska
  • tymianek, bazylia itp.

przechowywanie

  • 0,5 l oliwy
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Pomidorki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
  2. Każdy pomidorek przekroić na pół i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - skórką do dołu.
  3. Pomidorki oprószyć solą, cukrem i ulubionymi ziołami (u mnie tymianek). Skropić pomidorki oliwą.
  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 80°C (termoobieg) na ok 3-4 godziny - pomidory mają być suche, ale elastyczne.

DSC05323

DSC05339

przechowywanie

  1. W garnku podgrzać oliwę (nie może być zbyt gorąca, bo pomidorki się usmażą).
  2. Pomidorki nakładać do słoiczków, dodać do każdego ząbek czosnku i  ewentualnie gałązkę świeżych ziół.
  3. Pomidorki zalać oliwą (nie nalewać do pełna), zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 minut.
  4. Pomidorki można również zamrozić, a przed użyciem zalać mieszanką podgrzanej oliwy i ziół.

DSC05340

DSC05361

Smacznego!!!

 

Pora na pomidora!

 

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne