wtorek, 26 sierpnia 2014

Dziś polecam szybki obiad przygotowany zgodnie z zasadą: smacznie, zdrowo, kolorowo!

Faszerowane cukinie

Składniki

  • 2 cukinie
  • 150 g sera feta lub sera koziego
  • 3 średnie cebule
  • puszka kukurydzy 
  • puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska

Przygotowanie

  1. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na oleju, a następnie duś do miękkości ok. 5 minut.
  2. Wymieszaj pomidory i kukurydzę. Dodaj łyżkę posiekanej natki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż na dno naczynia do zapiekania.
  3. Umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż je na kukurydzy. 
  4. Cukinie wypełnij cebulą i posyp pokruszonym serem feta. 
  5. Całość zapiekaj 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg), a następnie ok. 3 minuty zapiekaj z włączoną funkcją grillowania.
  6. Po upieczeniu cukinie dopraw grubo mielonym pieprzem i posyp natką.

przed ...

Faszerowane cukinie

po ...

Faszerowane cukinie

* Kukurydzę można zastąpić np. czerwoną fasolą lub ciecierzycą z puszki, danie będzie bardziej treściwe.

 

Pora na pomidora!   Lato w pełni!

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Po długiej nieobecności wpis specjalnie dla moich chłopaków. Czekoladowy torcik upieczony z okazji tegorocznego Dnia Ojca przygotowany przy nieocenionej pomocy synusia ;*

Kakaowe blaty przełożone bitą śmietaną z truskawkami, a całość zwieńczona czekoladową polewą. W sam raz dla małych i dużych łasuchów.

Tort czekoladowy z bitą śmietaną

Składniki na formę w kształcie serca ok. 23 cm średnicy

biszkopt

  • 170 g mąki tortowej
  • 3 pełne łyżki kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka

masa

  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 150 g truskawek (można zastąpić innym dodatkiem)

polewa czekoladowa

  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g ciemnej czekolady
  • łyżka miodu

Tort czekoladowy - serce

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Masło rozpuścić w gorącym mleku.
  2. Jajka ubijać z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dolać ciepłe mleko, zmiksować. Dodać wymieszane suche składniki i całość wymieszać szpatułką.
  3. Masę rozlać do dwóch foremek w kształcie serc. Piec przez ok. 20 minut - do suchego patyczka w temp. 160°C (termoobieg).
  4. Upieczone blaty wystudzić.

masa

  1. Truskawki pokroić w kosteczkę.
  2. śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z truskawkami.

polewa

Śmietanę, czekoladę i miód podgrzewać w garnuszku - ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy.

 

Na jednym blacie rozsmarować masę i przykryć drugim blatem. Wierzch oblać polewą.

Tort czekoladowy - serce Tort czekoladowy - serce

Smacznego.

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne