piątek, 31 sierpnia 2012

Sałatka z ogórków na zimę

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • ½ główki czosnku

zalewa

  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Ogórki obrać i pokroić w 0,5cm plastry.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  3. Paprykę umyć i pokroić w kostkę lub paski, a obraną cebulę pokroić w pół krążki.
  4. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  5. Składniki zalewy dokładnie wymieszać, warzywa połączyć ze sobą i zalać zalewą. Całość schować na 3-4 godziny do lodówki.
  6. Sałatkę nakładać do słoików i zalewać zalewą (zostawiając miejsce od góry).
  7. Sałatkę pasteryzować 10-15 minut (litrowe słoje trzeba pasteryzować dłużej - ok. 25 minut).

Źródło inspiracji: "Ewa gotuje"



czwartek, 30 sierpnia 2012

Ogórki kiszone

Składniki:

  • 10 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 5 dag korzenia chrzanu
  • 25 dag kopru włoskiego
  • 1 główka czosnku
  • 5 l wody
  • 20 dag soli kamiennej
  • gorczyca
  • liście wiśni, dębu lub czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  1. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (aby pozbyć się goryczki).

    Ogórki kiszone

  2. Ogórki, chrzan, koper i liście dokładnie wymyć i osuszyć. Czosnek obrać.
  3. Wodę ugotować z solą i wystudzić.
  4. Dno słoików (lub kamiennego naczynia) wyłożyć liśćmi, włożyć kawałek chrzanu i kopru, a następnie układać ogórki na przemian z koperkiem. 
  5. Dodać wszystkie przyprawy i zalać przestudzoną zalewą tak, aby całkowicie pokrywała ogórki.

* Lepsze o kiszenia na zimę są ogórki z późniejszego zbioru, bo lepiej się przechowują.

** Aby ogórki nie były puste w środku należy odciąć ok. 1 cm ogórków od strony ogonka i naciąć je na krzyż z drugiej strony.

*** Po kilku dniach można zalewę zagotować, zalać powtórnie ogórki i je zapasteryzować.

Źródło inspiracji: O. Słomczyńska, S. Sochacka, Nowa kuchnia śląska



poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Sałatka z ogórków i pomidorów na zimę

Składniki ilość składników w zależności od potrzeb

  • ogórki
  • pomidory
  • cebula
  • 5 ziaren pieprzu - na jeden słoik
  • 5 ziaren ziela angielskiego - na jeden słoik
  • 1 listek laurowy - na jeden słoik
  • szczypta gorczycy - na jeden słoik

zalewa

  • ¾ szklanki wody
  • ¼ szklanki octu 10%
  • sól - 1dag na 1litr zalewy

Przygotowanie:

  1. Ogórki i cebulę obrać i pokroić w plasterki, pomidory umyć i również pokroić w plasterki.
  2. Na dno słoika ułożyć się przyprawy, a na nie układać warstwami ogórki i pomidory gęsto przekładając  cebulą.
  3. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewać zawartość słoików.
  4. Słoiki zakręcić, dopóki zalewa jest ciepła. i pasteryzować ok. 10-15 minut.



niedziela, 26 sierpnia 2012

Sernik jeżynowy na zimno

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm-28cm

  • 900 g sera (z wiaderka)
  • 2 pełne łyżki żelatyny
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • ok. 150 g cukru
  • 400 g jeżyn
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozdrobnić blenderem lub wałkiem do ciasta, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, dokładnie ją dociskając. Wstawić tortownicę do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i ostudzić (często mieszając)- może pozostać lekko ciepła.
  3. Jeżyny rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek - można pestki pozostawić.
  4. Ser ubić z cukrem i śmietanką, a następnie dodać połowę ostudzonej żelatyny i całość ponownie zmiksować.
  5. Połowę masy serowej przełożyć do tortownicy i wstawić ją do lodówki na ok. 10 minut. 
  6. Pozostałą część masy zmiksować z resztą żelatyny i rozdrobnionymi jeżynami.
  7. Masę jeżynową przelać do tortownicy, gdy masa serowa lekko stężeje (aby masy się nie wymieszały).
  8. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin - do całkowitego stężenia.



sobota, 25 sierpnia 2012

Warto włożyć trochę wysiłku w przygotowanie pysznego soku, aby w zimie móc wygodnie zasiąść w fotelu z dobrą książką i kubkiem herbaty z letnich owoców.

Sok malinowy lub sok jeżynowy

Składniki:

  • 1 kg malin lub jeżyn
  • 0,3 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce włożyć do garnka i zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem. Masę podgrzać.
  2. Gdy masa zacznie wrzeć, zdjąć ją z ognia i przetrzeć przez sitko lub wycisnąć sok przez bawełnianą szmatkę.
  3. Powstały sok zlać do garnka i zagotować z cukrem. Gorący nalewać do butelek, zakręcać i pasteryzować 15 minut.



21:22, elkaa13
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 sierpnia 2012

Doskonały dodatek do mięs, a zwłaszcza drobiu.

Gruszki w słodkiej marynacie

Składniki:

  • 1,4 kg gruszek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 1 kg)
  • 2 szklanki wody
  • 0,6 kg cukru
  • ⅓ szklanki octu
  • 10 goździków

Przygotowanie:

  1. Gruszki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  2. Wodę zagotować, do wrzątku włożyć gruszki i gotować do miękkości przez ok. 15 minut.
  3. Wybrać gruszki łyżką cedzakową i ułożyć je w szerokim naczyniu.
  4. Z cukru i kilku łyżek wywaru z gruszek ugotować syrop.
  5. Gorącym syropem zalać gruszki, naczynie przykryć i odstawić.
  6. Na drugi dzień syrop zlać, zagotować i do wrzącego włożyć gruszki. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Całość ponownie przełożyć do naczynia i przykryć.
  7. Na trzeci dzień syrop zlać, dodać do niego ocet i goździki, zagotować. Do wrzącego syropu włożyć gruszki i gotować je na wolnym ogniu 5-7 minut.
  8. Gorące gruszki włożyć do słoików, zalać syropem i zamknąć. Pasteryzować ok. 10-15 minut.

Źródło inspiracji: O. Słomczyńska, S. Sochacka, Nowa kuchnia śląska

      

Idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego. A wyrzuty sumienia można uśpić owocami wypełniającymi muffinki :)

Muffinki z jeżynami i malinami

Składniki na ok. 16 sztuk

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 90 ml oleju (ok. 150 ml)
  • ½ szklanki jeżyn
  • ½ szklanki malin

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. 
  2. Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą łyżki, tak aby ciasto pozostało grudkowate.
  3. Do masy dodać umyte i osuszone owoce i całość delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto nakładać do ⅔ wysokości papilotek (najlepiej silikonowych).
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut.

        

środa, 22 sierpnia 2012

Zapraszam na budyń z brokułów - tak, tak z brokułów. Przepis z wykorzystaniem podstawowych składników, pochodzi z książki Julii Child, która poleca serwowanie budyniu z sosem pomidorowym, beszamelowym lub zrumienioną na maśle bułką tartą. U mnie występują bez dodatków. 

Budyń z brokułów

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • pół cebuli
  • 2 kromki chleba (może być czerstwy)
  • ½ szklanki twardego żółtego sera
  • ½ szklanki mleka lub śmietany
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki posiekanej natki

Budyń z brokułów

Przygotowanie:

  1. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Następnie przelać je zimną wodą i podzielić na mniejsze cząstki.
  2. Miąższ chleba rozdrobnić (pokruszyć w rękach lub blenderem).
  3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a  ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Do miski wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Dodać pozostałe składniki, przyprawiać solą, pieprzem i ziołami.
  5. Kokilki wysmarować masłem. Masę nalać do 2/3 wysokości foremek.
  6. Piekarnik nagrzać do 180oC. Foremki ułożyć w wysokiej blaszce i wypełnić ją gorącą wodą tak, by woda sięgała połowy wysokości kokilek.
  7. Piec 5 minut w 180oC (termoobieg), a następnie obniżyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 20-25 minut.
  8. Po upieczeniu wyjąć foremki z wody i odstawić na 10 minut do przestudzenia.
  9. Podawać w foremkach lub wyjąć i ułożyć na talerzu.

Budyń z brokułów

Źródło inspiracji: Julii Child, Gotuj z Julią

       

piątek, 10 sierpnia 2012

Ciasto cappuccino

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura z czarnej porzeczki lub malinowa
  • 3 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix
  • 1 torebka kawy cappuccino o smaku orzechowym
  • 5 kostek czekolady


Przygotowanie :

  1. Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
  2. Małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec dolać olej ciągle delikatnie mieszając.
  3. Ciasto rozsmarować na 3 blachy wyłożone pergaminem i wsmarowane olejem. Kolejno wstawiać je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i piec 10-12 min.
  4. Dwa jeszcze ciepłe biszkopty przełożyć konfiturą.
  5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania powoli dosypywać kawę.
  6. Na blasze ułożyć biszkopty z konfiturą, rozsmarować na nich połowę kremu. Przykryć trzecim biszkoptem i wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać czekoladą startą na grubych oczkach tarki.



O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne