piątek, 13 lipca 2012

Wariacja na temat brownie, czyli połączenie klasycznego i białego brownie, a do tego truskawki. Czyli dla każdego coś dobrego...

Biało-czarne brownie z truskawkami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g truskawek
  • masło do formy
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180oC. 
  • Gorzką czekoladę połamać na kawałki i roztopić ze 100g masła w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając od czasu do czasu. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do wystygnięcia.
  • Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić ze 100g masła w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając od czasu do czasu. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do wystygnięcia.
  • Do gorzkiej czekolady dodać cukier, a następnie 2 jajka (wbijając je pojedynczo i każde dokładnie łączyć z masą przy pomocy trzepaczki). Następnie dodać 50 g mąki z ¼ łyżeczki soli i delikatnie mieszając połączyć ciasto w gładką masę.
  • Do białej czekolady dodać 2 jajka (wbijając je pojedynczo i każde dokładnie łączyć z masą przy pomocy trzepaczki). Następnie dodać 50 g mąki z ¼ łyżeczki soli i delikatnie mieszając połączyć ciasto w gładką masę.
  • Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciemną masę, następnie pokrojone w połówki truskawki i przykryć je jasną masą.
  • Piec ok. 30 minut (termoobieg).

Biało-czarne brownie z truskawkami

wtorek, 10 lipca 2012

Koperkowe pyzy z mięsem

Składniki ok. 15 sztuk

ciasto:

  • 700 g obranych ziemniaków
  • 1 jajko*
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki posiekanego koperku

farsz:

  • 350 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

* 1 jajko starcza na ok. 1 kg ziemniaków, należy zwiększyć wtedy ilość mąki do 3 łyżek.

Przygotowanie:

  1. Połowę ziemniaków ugotować, a drugą cześć zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane) i dobrze odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść widelcem.
  3. Połączyć ze sobą ziemniaki ugotowane i surowe, dodać jajko, mąkę i koperek. Dobrze wyrobić, gdyby ciasto było zbyt klejące dodać mąki. 
  4. Mięso podsmażyć  z posiekaną cebulą, doprawić do smaku. Do ostudzonego mięsa dodać posiekany szczypiorek i koperek.Koperkowe pyzy z mięsem
  5. Odrywać po kawałku ciasta (wielkości kluski śląskiej) i spłaszczyć go na ręce, na środek kłaść farsz i formować pyzy. Układać je na omączonym blacie. 
  6. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać partiami pyzy i gotować je 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Podawać z podsmażoną cebulką i kapustą zasmażaną.  

 Koperkowe pyzy z mięsem

      

piątek, 06 lipca 2012

Pyszny, gęsty, mocno cytrynowy krem. Idealnie sprawdza się jako przełożenie ciast, ciasteczek i dodatek do deserów. Szybki w przygotowaniu, a w lodówce może stać około tygodnia - jeśli wcześniej nie wyjemy go ze słoika ;)

Lemon curdSkładniki:

  • 3 duże cytryny
  • 150 g miałkiego cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

  1. Cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą) i wycisnąć sok (uważać, aby nie dostały się pestki).
  2. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać jajka na parze razem z cukrem przez ok. 3 minuty. Dodać sok i skórkę z cytryn i dalej ubijać trzepaczką, aż masa stanie się gęsta (ok. 7 minut).
  3. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka, ostudzić krem i mocno go schłodzić w lodówce.

Lemon curd

czwartek, 05 lipca 2012
Wbrew pozorom bardzo proste ciasto. Polecam wszystkim, którzy do tej pory robią "ciasta z pudełka". Pracy jest niewiele więcej, a satysfakcja gwarantowana.
Karpatka z kremem patissiere
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30cm
ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 3/4 l mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
Przygotowanie:
Ciasto:
  1. Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę i doprowadzić o wrzenia.
  2. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy.
  3. Masę lekko wystudzić.
  4. Wbić jajka, dodać proszek do pieczenia i zmiksować.
  5. Gotową masę podzielić na dwie części.
  6. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną.
  7. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale pomaga rozprowadzanie ciasta dłońmi wysmarowanymi olejem).
  8. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC - nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia.
  9. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

krem pâtissière:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości (w naczyniu w którym można gotować).
  2. Do utartych żółtek dodać mąkę i zmiksować do połączenia.
  3. Mleko doprowadzić do wrzenia, a następnie powolnym strumieniem wlać je do masy jajecznej - szybko i dokładnie mieszając.
  4. Masę postawić na ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia - gotować ok. 2-3 minuty (gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić słodką śmietaną).
  5. Gotową masę zdjąć z ognia i wystudzić przykrywając folią spożywczą (aby nie powstał kożuch).

Na wystudzone ciasto wyłożyć lekko wystudzony krem (pozostawiając margines ok. 2 cm od brzegu ciasta) i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto całkowicie wystudzić i podawać posypane cukrem pudrem.

Karpatka z kremem patissiere



poniedziałek, 02 lipca 2012

W naszym letnim menu botwinka zajmuje specjalne miejsce z trzech powodów - jest niezwykle smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu.

Botwinka

Składniki ok. 4 porcje

  • pęczek botwinki (z buraczkami wielkości dużej limonki)*
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego, z potartą marchewką)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

* Jeśli przy botwince nie ma buraczków, to należy dodać dwa średnie buraki.

Przygotowanie:

  1. Liście i łodyżki drobno posiekać,  buraczki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Botwinka
  2. Na patelni roztopić masło, wrzucić na nie botwinkę i buraczki. Skropić sokiem z cytryny i smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. 
  3. Bulion zagotować, dodać do niego przesmażoną botwinkę, buraczki i ziemniaki. Całość uzupełnić wodą, posolić i gotować ok. 20 minut pod przykryciem, aż ziemniaki i buraczki będą dostatecznie miękkie. 
  4. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać ją do zupy, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość zagotować.
  5. Zieleninę posiekać i dodać do gorącej zupy.
  6. Jajka pokroić na ćwiartki. Do każdego talerza zupy dodać jedno jajko.
Tagi: buraki
12:35, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (1) »
niedziela, 01 lipca 2012

Krucha beza, delikatny budyniowy krem i cytrynowy krem na przełamanie słodyczy - trio idealne. Moim zdaniem warty dietetycznego grzechu :)

Tort bezowy z krem patissiere i lemon curd

Składniki:

beza (składniki na dwa blaty):

  • 6 białek
  • 240 g cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

krem patissiere:

  • 6 żółtek
  • 600 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej

lemon curd:

  • 3 duże cytryny
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g miałkiego cukru
  • 100 g masła

 dodatkowo:

kolorowy cukier lub cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

blaty bezowe*:

  1. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  2. Do ubitej piany z białek stopniowo dodawać cukier puder i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera (dwie łyżki cukru pudru + dwie minuty miksowania aż do wyczerpania cukru).
  3. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować do połączenia się składników.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować delikatnie olejem i oprószyć mąką ziemniaczaną.
  5. Wyłożyć ubite białka na papier formując odpowiedni kształt (u mnie serce, bo tort był pieczony z okazji rocznicy ślubu, ale może być koło o średnicy ok. 20 cm).
  6. Jeśli używamy kolorowego cukru, należy posypać nim wierzch bezy.
  7. Włożyć bezę do piekarnika** nagrzanego do 180oC i piec 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 150oC na ok. 10 minut, a na koniec zmniejszyć temp. do 90oC i piec ok. 1,5h. (Gdyby beza zaczęła rumienić się z wierzchu, to gdy tylko lekko przeschnie z góry należy przykryć ją folią aluminiową).

krem patissiere:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości (w naczyniu w którym można gotować).
  2. Do utartych żółtek dodać mąkę i zmiksować do połączenia.
  3. Mleko doprowadzić do wrzenia, a następnie powolnym strumieniem wlać je do masy jajecznej - szybko i dokładnie mieszając.
  4. Masę postawić na ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia - gotować ok. 2-3 minuty.
  5. Gotową masę zdjąć z ognia i wystudzić przykrywając folią spożywczą (aby nie powstał kożuch).

lemon curd:

  1. Cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą) i wycisnąć sok (uważać, aby nie dostały się pestki).
  2. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać jajka na parze razem z cukrem przez ok. 3 minuty. Dodać sok i skórkę z cytryn i dalej ubijać trzepaczką, aż masa stanie się gęsta (ok. 7 minut).
  3. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i miesząc aż się rozpuści, zdjąć miskę z garnka, ostudzić krem i mocno go schłodzić w lodówce.

tort:

  1. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze "do góry nogami", wyłożyć ostudzony krem patissiere i wyrównać. Następnie równo rozłożyć schłodzony lemon curd i przykryć drugim blatem i oprószyć go cukrem pudrem (jeśli nie użyliśmy kolorowego cukru).

Tort bezowy z krem patissiere i lemon curd

* Z podanych składników należy przygotować dwa blaty bezowe, dzieląc składniki na połowę. Przygotowanie drugiego blatu należy rozpocząć, gdy pierwszy będzie się studził w piekarniku (czyli po ok. 2,5h).

** Blaszkę należy umieścić poniżej środkowej półki, aby wierzch bezy był na środku piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem.

Tort bezowy z krem patissiere i lemon curd




Tagi: beza cytryna
14:09, elkaa13 , ciasta
Link Komentarze (1) »
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne