środa, 19 czerwca 2013

Zgadzam się w 100% z Asią z KS, że jest to idealny deser dla zapracowanych mam, mających ochotę na odrobinę luksusu do popołudniowej kawy. 

Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki forma o średnicy 27 cm

spód

  • 250 g pełnoziarnistych herbatników maślanych (lub ciasteczek digestive)
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 120 g roztopionego masła

masa

  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 250 g białej czekolady

Dekoracja: bita śmietana, ziarenka kawy (najlepiej w czekoladzie), 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Tarta kawowa z białą czekoladą

Przygotowanie:

  1. Spód: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki pokruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą. Masą wyłożyć dno i boki formy, dokładnie dociskając. Odstawić do lodówki.
  2. Masa: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie krótko zmiksować z ostudzoną czekoladą i kawą. 
  3. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, wyjąć ok. 10 minut przed podaniem.
  4. Udekorować bitą śmietaną i kawą.

Tarta kawowa z białą czekoladą

Tarta kawowa z białą czekoladą

Tarta kawowa z białą czekoladą

        Desery z Kremówką  Ostatnie kuszenie  Kawa...i co dalej?

wtorek, 11 czerwca 2013

Oto pomysł jak z niezdrowej, ociekającej cukrem i pustymi kaloriami ulubionej przekąski dzieci zrobić prawdziwą bombę witaminową.

Galaretki robi się bardzo szybko i równie szybko znikają. Z przepisu wychodzi ok. 60 sztuk wielkości ptasiego mleczka. Jednym minusem tych galaretek jest to, że po zetknięciu z cukrem zaczynają puszczać sok, dlatego proponuję obtaczać je bezpośrednio przed podaniem.

Podaję dwa przepisy, jeden jest szybszy, ale galaretki tak przygotowane należy spożyć najlepiej do 2 dni, natomiast drugi przepis pozwala cieszyć się galaretkami przez 2 tygodnie, choć szczerze wątpię, że ktoś się im oprze przez tak długi czas.

Galaretki truskawkowe

Składniki:

  • 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 30 g żelatyny (60 g dla II wersji)
  • ½ szklanki gorącej wody (1 szklanka wody dla II wersji)
  • ½ szklanki brązowego cukru można zwiększyć ilość do ok. 1 szklanki (2 szklanki dla II ersji)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

dodatkowo drobny cukier do obtaczania - można pominąć

Galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

wersja I

  1. Truskawki (mrożone rozmrozić) zmiksować blenderem na puree i wymieszać z sokiem z cytryny. 
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie wsypać do niej cukier i mieszać do rozpuszczenia.
  3. Żelatynę z cukrem połączyć z musem truskawkowym. 
  4. Formę wyłożyć folią spożywczą i przelać do niej purée. Schować do lodówki, aż stężeje.
  5. Gotową galaretkę przełożyć na deskę i pokroić w dowolną kostkę (można też wyciąć z niej dowolne kształty)
  6. Galaretkę podawać z cukrem w miseczce, obtaczać bezpośrednio przed spożyciem. 

wersja II

  1. Truskawki (mrożone najpierw rozmrozić) gotować z niewielką ilością wody przez 15 minut, a następnie przetrzeć je przez sitko.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z cukrem. Zagotować i na małym ogniu gotować (nie mieszając) przez ok. 12 minut (bez przykrycia).
  3. Wystudzić przez 5 minut, a następnie wymieszać z purée truskawkowym. Zdjąć powstałą pianę i wymieszać z sokiem z cytryny.
  4. Galaretkę przelać do blaszki wyłożonej folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin.
  5. Gotową galaretkę przełożyć na deskę i pokroić w dowolną kostkę (można też wyciąć z niej dowolne kształty)
  6. Galaretkę podawać z cukrem w miseczce, obtaczać bezpośrednio przed spożyciem.

Galaretki truskawkowe

Galaretki truskawkowe

Truskawkowy zawrót głowy 2013  Ostatnie kuszenie  Czerwone owoce w roli głównej    

sobota, 08 czerwca 2013

Wbrew pozorom lepienie pierogów nie jest takie pracochłonne jakby się wydawało, a domowe pierogi z owocowym nadzieniem, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Pierogi z truskawkami

Składniki na 4 porcje

  • 40 dag mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka gorącej wody
  • ok. 300 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Z mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto. Brać po kawałku ciasta (nieużywaną część przykryć ściereczką lub włożyć do foliowego woreczka), rozwałkować je cienko i wykrawać kółka.
  2. Na środek każdego kółka nakładać pokrojone w ćwiartki lub ósemki truskawki i dokładnie zlepiać brzegi.
  3. Pierogi wrzucać partiami na gotującą się wodę i gotować ok. 5 minut od momentu gdy woda ponownie zawrze, a pierogi wypłyną.
  4. Podawać z sosem waniliowym, śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem, lub jogurtem waniliowym

Pierogi z truskawkami

Źródło inspiracji: O. Słomczyńska, S. Sochacka, Nowa kuchnia śląska



      Czerwone owoce w roli głównej  Truskawkowy zawrót głowy 2013Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków

wtorek, 04 czerwca 2013

Pyszny obiad, idealny na letnie dni. Niby zwykłe polskie knedle, ale dodatek migdałowej panierki czyni to danie nietuzinkowym. 

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

Składniki ok. 30 sztuk

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli i cukru

panierka migdałowa

  • 50 g obranych i drobno posiekanych migdałów
  • 35 g cukru damera
  • 100 g masła

dodatkowo

  • ok. 30 niewielkich truskawek (mogą być większe, ale wtedy należy je podzielić na części)

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

Przygotowanie:

  1. Zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jakami, solą i cukrem.Knedle z truskawkami w migdałowej panierce
  2. Nabierać porcje ciasta (porcja ma być wielkości kluski), na dłoni formować placuszki (ewentualnie podsypywać lekko mąką), a na środek kłaść truskawkę. Zlepić brzegi i uformować kulki. Knedle układać na omączonym blacie.
  3. Migdały zrumienić na patelni, dodać cukier i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Dodać masło i mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wkładać partiami do wrzątku i gotować je przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Ugotowane knedle odsączyć i obtaczać w panierce. Podawać ciepłe.

Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

          Polskie przysmaki z mąki i ziemniakówWarzymy czyli śląskie smaki  Czerwone owoce w roli głównej  Ostatnie kuszenie

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne