piątek, 29 czerwca 2012

Jak na danie kuchni polskiej pulpeciki są bardzo dietetyczne, dlatego idealne są dla osób na diecie i małych dzieci. Najlepiej komponują się z sosem koperkowym, którego aromat czuć w całej kuchni. 

Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki na ok. 25-30 sztuk

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego 
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 cebuli startej na grubych oczkach tarki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia

sos koperkowy:

  • 1/2 litra bulionu lub woda z gotowania pulpecików
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki pulpecików włożyć do miski i dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku.
  2. Z masy formować małe kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego), aby mięso nie lepiło się do rąk można maczać je w wodzie. Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w mące.
  3. Do garnka nalać tyle wody, aby przykryła pulpeciki, posolić ją i zagotować.
  4. Do gotującej się wody włożyć kulki i gotować je na średnim ogniu ok. 20 minut.
  5. Ugotowane pulpeciki wyjąć i przygotować sos na bazie pozostałej wody.
  6. Mleko, mąkę i śmietanę dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Do gotującej się wody wlać rozrobioną mąkę i zagotować mieszając, następnie dodać koperek i doprawić do smaku.
  7. Do sosu włożyć pulpety i gotować ok. 2 minuty na wolnym ogniu. 
  8. Podawać z młodymi ziemniaczkami, kaszą lub ryżem i surówką.

Pulpeciki w sosie koperkowym



środa, 27 czerwca 2012

Oto kolejny z moich smaków dzieciństwa... U mnie były to kluski na parze, ale spotkałam się też z innymi nazwami: pampuchy, kluski drożdżowe, parowce, buchty. Jak zwał tak zwał ważne żeby smakowało. Poniżej podaje sprawdzony przepis na kluchy, a resztę zostawiam Wam - kluski można podawać z sosami owocowymi, sosem waniliowym, rozpuszczoną czekoladą, albo polane stopionym masłem i posypane cukrem...

Kluski na parze

Składniki ok. 16-18 klusek

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 dag drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g stopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • dwie łyżki cukru*
  • szczypta soli

Kluski na parze

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, aż zaczną robić się płynne. Dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, jaja i rozczyn.
  3. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać aż się połączą, a następnie dodać masło i nadal wyrabiać**, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodziło od miski.Kluski na parze
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, zwinąć w rulon i podzielić na ok. 16  równych kawałków.
  6. Z każdego kawałka wewnętrzną częścią dłoni formować kluski, a następnie przykryć je ściereczką i odłożyć na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. Kluski luźno (należy pamiętać, że podczas gotowania kluski zwiększą objętość) układać w parowarze lub w naczyniu do gotowania na parze i gotować 10 minut bez podnoszenia pokrywki.
  8. Kluski można podawać z sosami owocowymi, sosem waniliowym, rozpuszczoną czekoladą, albo polane stopionym masłem i posypane cukrem.

* Dodając tylko 1 łyżeczkę cukru do rozczynu otrzymamy kluski wytrawne, nadające się np. jako dodatek do pieczeni.

** Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mikserem (należy użyć wtedy haków).

*** Kluski należy gotować partiami od razu po przygotowaniu. Zimne kluski odgrzewać ponownie na parze lub w mikrofali (wtedy należy skropić je wodą).

Kluski na parze



niedziela, 24 czerwca 2012

Pavlova

Pyszna, krucha z zewnątrz i ciągliwa w środku beza, a do tego bita śmietana i owoce. Najlepszy podwieczorek jaki można sobie wyobrazić.

Pavlova

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru pudru (lub drobnego cukru do wypieków)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 ml śmietany 30%
  • dowolne świeże owoce

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
  2. Do ubitej piany z białek stopniowo dodawać cukier puder i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera (dwie łyżki cukru pudru + dwie minuty miksowania aż do wyczerpania cukru).
  3. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować do połączenia się składników.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować delikatnie olejem i oprószyć mąką ziemniaczaną.
  5. Wyłożyć ubite białka na papier formując kształt koła o średnicy ok. 23 cm (beza rośnie również w szerz, więc otrzymamy koło o średnicy ok. 28 cm).
  6. Włożyć bezę do piekarnika* nagrzanego do 180oC i piec 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 150oC na ok. 10 minut, a na koniec zmniejszyć temp. do 120oC i piec ok. 1,5h. (Gdyby beza zaczęła rumienić się z wierzchu, to gdy tylko lekko przeschnie z góry należy przykryć ją folią aluminiową).Pavlova
  7. Upieczoną bezę pozostawić ok. 1h (można dłużej) w zamkniętym piekarniku, a następnie studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy beza będzie wystudzona zdjąć papier do pieczenia.
  8. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch bezy, na śmietanie ułożyć owoce.
  9. Bezę można przechowywać w lodówce.

Pavlova

* Blaszkę należy umieścić poniżej środkowej półki, aby wierzch bezy był na środku piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem.

** Bezę można upiec dzień wcześniej i zostawić ją w piekarniku.

Pavlova

        

czwartek, 21 czerwca 2012

Koktajl maślankowy o smaku czereśniowym

Składniki na ok. 600 ml (dwie spore porcje)

  • 180 g wydrylowanych czereśni
  • 1 duży banan
  • 350 ml maślanki

Koktajl maślankowy o smaku czereśniowym

Przygotowanie:

  1. Czereśnie miksujemy z bananem za pomocą blendera, dolewamy maślankę i jeszcze raz miksujemy.
  2. Podajemy mocno schłodzone.

Koktajl maślankowy o smaku czereśniowym

 

środa, 20 czerwca 2012

Miękkie ciasto i dzięki pieprznej kiełbasie ostry farsz w środku. Oczywiście każdy może dać do środka to co lubi lub jak w moim przypadku, to co ma pod ręką. Pierożki nie tylko sprawdzają się w roli obiadu, ale także w szkole, pracy lub na imprezie i pikniku za miastem.

Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą

Składniki ok. 16 sztuk

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanki mleka 
  • 10 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól

farsz:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 100 g dowolnej kiełbasy
  • 1 duża cebula 
  • 1 szklanka wody
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz , zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania dodać oliwę. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Przygotować farsz. Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, a następnie dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i ziołami. Dolać wodę i dusić ok. 15 minut na małym ogniu.
  3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nałożyć  farsz i ulepić pierogi.
  4. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180o (termoobieg) przez ok. 20 minut.

  Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą  Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą

Można podawać z sosem czosnkowym lub barszczem.

Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą

piątek, 15 czerwca 2012

 Niezwykle orzeźwiający koktajl w sam raz na zbliżającą się falę upałów ;) Początkowo obawiałam się dodatku białej czekolady, ale okazało się, że jej dodatek wzmocnił smak owoców i powstał pyszny napój.

Koktajl arbuzowo - truskawkowy

Składniki na ok. 600 ml (dwie duże porcje)

  • 360 g miąższu arbuza (waga bez pestek i skóry)
  • 180 g odszypułkowanych truskawek
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka płynnego miodu

Koktajl arbuzowo - truskawkowy

Przygotowanie:

  1. Owoce schłodzić w lodówce.
  2. Miąższ arbuza (wraz z powstałym sokiem) i truskawki zmiksować za pomocą blendera tak, aby pozostały wyczuwalne kawałki owoców.
  3. Czekoladę roztopić i wraz z miodem dodać do owoców, ponownie zmiksować.
  4. Podawać schłodzone, może stać w lodówce kilka godzin.

Koktajl arbuzowo - truskawkowy

Źródło inspiracji: Kwestia smaku



czwartek, 14 czerwca 2012

Kremowy, a zarazem lekki jak piórko o intensywnie truskawkowym smaku.

Sernik truskawkowy na zimno

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm

  • 800 g sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka)
  • 500 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 1/2 litra wrzącej wody
  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Sernik truskawkowy na zimno

Przygotowanie:

  1. Ciastka drobno pokruszyć (przy pomocy blendera lub wałka) i połączyć z roztopionym masłem.
  2. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a galaretkę w 350 ml wrzątku.
  4. Ser utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę (może być letnia).
  5. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.
  6. 400 g truskawek zmiksować blenderem - tak, aby pozostały widoczne kawałki owoców i dokładnie połączyć je z drugą częścią masy serowej. Masę truskawkową delikatnie przelać na pierwszą warstwę sera i ponownie odstawić do lodówki.
  7. Gdy masa serowa lekko stężeje poukładać na niej pozostałe truskawki i wstawić znów do lodówki na ok. 30 minut (aby masa serowa stężała i nie wymieszała się z galaretką). Po tym czasie delikatnie zalać truskawki zimną galaretką.
  8. Sernik chłodzić w lodówce min. 12 godzin.

                Sernik truskawkowy na zimno   Sernik truskawkowy na zimno

Pożywna, a zarazem niskokaloryczna i pełna witamin zupa. Świetny pomysł na pyszny, tani i lekkostrawny obiad.

Zupa krem brokułowa

Składniki na 4 porcje

  • duży brokuł (ok. 0,6 kg)
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony (można pominąć w wersji bardziej dietetycznej)
  • 1 papryczka chili
  • ok. 1l bulionu
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła (lub oliwy)
  • kromki chleba na grzanki

Przygotowanie:

  1. Brokuła podzielić na różyczki, warzywa obrać i pokroić w kostkę.
  2. Do gotującego się bulionu dodać posiekaną natkę pietruszki oraz warzywa i gotować je do miękkości.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle, następnie wyjąć go łyżką i przełożyć do gotujących się warzyw. (masło zostawiamy do smażenia grzanek)
  4. Zawartość garnka zmiksować blenderem, a następnie dodać drobno pokrojoną papryczkę chili i ser topiony, po czym ponownie zmiksować i doprawić do smaku.
  5. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć go na maśle pozostałym ze smażenia czosnku.

Zupa krem brokułowa

* Jeśli krem wyjdzie bardzo gęsty można rozrzedzić go gorącą, przegotowaną wodą.

** Zupę można podać także z groszkiem ptysiowym.

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Niezwykle apetyczny koktajl o  smaku czereśni, dodatek bananów sprawia, że dodaje energii na długi czas.

Koktajl czereśniowo-bananowy

Składniki na ok. 350 ml (dwie małe porcje)

  • szklanka wydrylowanych czereśni (mogą być mrożone)
  • 2 średnie banany
  • miód lub cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Czereśnie i banany dokładnie zmiksować blenderem i ewentualnie dosłodzić do smaku.
  2. Podawać schłodzone.

Koktajl czereśniowo-bananowy




piątek, 08 czerwca 2012

Kapuśniaczki w cieście drożdżowym z wierzchu lekko chrupiące z miękkim ciastem w środku. Można podawać jako dodatek do barszczu czerwonego, ale ja najbardziej lubię zjadać je z sosem czosnkowym. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kapuśniaczki

Składniki na ok. 9 sztuk

ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 40 g oleju lub 50 g roztopionego masła
  • 8 g drożdży świeżych lub 4 g suchych
  • 1 jajko (ewentualnie można pominąć)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty (w razie potrzeby trzeba ją posiekać,a gdy jest bardzo kwaśna wcześniej ją przepłukać)
  • średnia cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku.
  2. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i mleko. Wymieszać i lekko zagnieść, dodać olej (lub masło) i dokładnie wyrobić, aby ciasto było elastyczne.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę wyrastania.
  4. W tym czasie przygotować farsz. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę i chwilę razem podsmażać. Całość przyprawić, zalać wodą (tak aby woda zakryła kapustę) i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż woda odparuje.
  5. Gdy ciasto wyrośnie zwinąć je w rulon i podzielić na części (ok. 6 dużych lub 9 mniejszych). Każdy kawałek rozpłaszczyć na prostokąt i nakładać przestudzony farsz.
  6. Zlepić dwa przeciwległe końce, kapuśniaczki ułożyć łączeniem na spód i z wierzchu zrobić trzy nacięcia. 
  7. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200oC (termoobieg) przez ok. 15 minut, do momentu aż kapuśniaczki się przyrumienią.
  8. Podawać z barszczem lub sosem czosnkowym, na ciepło lub na zimno.

Kapuśniaczki

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne