czwartek, 29 maja 2014

Pycha!

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Składniki:

  • ½ szklanki mleka/maślanki
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 niewielkich truskawek (umytych i pozbawionych szypułek) 

kruszonka

  • 80 g mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 40 g cukru

Przygotowanie

  1. Składniki kruszonki rozcierać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Osobno połączyć składniki suche i mokre. 
  3. Składniki mokre przelać do suchych i niedbale wymieszać.
  4. Masą wypełniać papilotki, a następnie do każdej wypełnionej papilotki włożyć truskawkę.
  5. Kruszonką posypać babeczki i całość piec w temperaturze ok. 170°C (termoobieg) przez 25 minut.

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Piknik majowy    Milion smaków truskawek   

czwartek, 22 maja 2014

Szybkie, smaczne i niezawodne - poniżej przepis na ciasto, które łączy te trzy cechy. Idealne na leniwe letnie dni.

Ciasto na kefirze z czekoladą, owocami i kruszonką

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 25 cm

  • 2 ½ szklanki mąki (430 g)
  • 1 szklanka kefiru (300 g)
  • ½ szklanki cukru (150 g)
  • ½ szklanki oleju (140 g)
  • 3 jajka
  • 100 g mlecznej czekolady startej na dużych oczkach tarki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 200 g wydrylowanych wiśni (jeśli mrożone należy je uprzednio rozmrozić) *

kruszonka:

  • 90 g cukru
  • 140 g mąki
  • 120 g zimnego masła

Przygotowanie:

Ciasto na kefirze z czekoladą, owocami i kruszonką


  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, tzn. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i  startą czekoladę.
  2. W drugiej misce połączyć kefir, olej i jajka.
  3. Suche składniki połączyć z mokrymi, mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera.
  4. Składniki kruszonki wcierać w siebie, aż utworzą się grudki.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Na cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką.
  6. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra-dół) i piec ok 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

 

* można użyć innych owoców, np. brzoskwiń z puszki, świeżych malin, itp.

 

 

Piknik majowy    

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne