piątek, 31 maja 2013

Z najlepszymi życzeniami z okazji Dnia Dziecka dla moich dwóch skarbów - Oleńki i Bartoszka.

Tort tęczowy - rainbow cake

Przepis na ten tort, to lekko zmodyfikowana kombinacja dwóch przepisów znalezionych u Dorotuś

Składniki tortownica 20 cm-23 cm

ciasto (6 blatów) (u mnie 22 cm)

  • 225 g miękkiego masła
  • 220 g drobnego cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 355 g mleka
  • barwniki spożywcze w proszku (ew. w zelu)

krem

  • 500 ml śmietany kremówki 30%/36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilosci gorącej wody)

ewentualnie poncz - można pominąć, bo ciasto jest wilgotne

  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

biszkopty 

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier.
  3. Następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym białku.
  4. Do masy dodawać na przemian suche składniki i mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym. Ciągle miksować do połączenia się składników.
  5. Masę podzielić na 6 równych części (po ok. 220 g ) i każdą wymieszać z odrobiną innego barwnika spożywczego - fioletowym, niebieskim, zielonym, czerwonym, pomarańczowym i żółtym.Ciasto przełożyć do jednorazowych foremek aluminiowych lub do zwykłej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką*. Każdy blat piec przez ok. 12-15 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Upieczony blat można wyjmować od razu z foremki (jeśli nie mamy jednorazowych foremek), aby móc upiec kolejne porcje.

masa

  1. Ubić schłodzoną śmietanę na koniec dodając cukier puder do smaku.
  2. Do śmietany wmiksować chłodny ser mascarpone, dodając go po jednej łyżce.
  3. Na koniec całość zmiksować z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną.

Na paterze ułożyć fioletowy blat (ew. delikatnie go naponczować) i rozsmarować na nim ok. 2 spore łyżki kremu. Układać kolejno blaty niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort tęczowy - rainbow cake

Tort schłodzić ok. 3 godziny w lodówce, a najlepiej, aby zmacerował się przez całą noc.

Tort tęczowy - rainbow cake

* Tortownicę każdorazowo smarować masłem i wysypywać na świeżo mąką. 

    Baby Shower 2013 - Chłopczyk!

sobota, 25 maja 2013

Tak smakuje lato....

Kompot z rabarbaru

 

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru (bez liści)
  • 10 łyżek brązowego cukru
  • 2,5 - 3 l wody
  • mięta i lód do podania

Przygotowanie:

  1. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić w ok. 1 cm kawałki.
  2. Cukier wsypać do dużego garnka z grubym dnem i podgrzewać go aż zacznie brązowieć (ok. 2 minuty).
  3. Do cukru wsypać rabarbar i smażyć mieszając ok. 3 minuty.
  4. Zalać rabarbar wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut, aż rabarbar zmięknie.
  5. Kompot przecedzić przez sito, dokładnie odciskając rabarbar z soku.
  6. Kompot schłodzić i podawać z lodem i miętą.

Kompot z rabarbaru

    Akcja rabarbar - IV edycja  Czerwone owoce w roli głównej  Piechotą do lata...

Tagi: rabarbar
21:45, elkaa13
Link Komentarze (3) »
piątek, 10 maja 2013

Sezon na rabarbar w pełni, więc nie ma co zwlekać z jego przetwarzaniem. Dziś proponuję muffinki w których kwaskowatość rabarbaru ściera się z aromatem cynamonu...

Muffinki z rarbarem i cynamonową nutą

Składniki:

  • 2½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 120 g stopionego i ostudzonego masła lub oleju
  • 1 szklanka (250 ml) maślanki (ew. mleka)
  • 1 szklanka obranego i pokrojonego rabarbaru

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre.
  2. Mokre składniki dodać do suchych i niedbale wymieszać je łyżką, dodać rabarbar i ponownie zamieszać.
  3. Masą wypełniać papilotki do ¾ wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
  4. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Muffinki z rarbarem i cynamonową nutą

A wielbicielom rabarbaru polecam:

Pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem: http://chochelka.blox.pl/2012/06/Ciasto-z-rabarbarem-i-budyniem.html oraz rabarbarowy fool: http://chochelka.blox.pl/2012/05/Rabarbarowy-fool.html

Źródło inspiracji: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/05/Muffinki-z-rabarbarem-i-cynamonem.html

    Akcja rabarbar - IV edycja  

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne