środa, 30 maja 2012

Pyszny, lekko kremowy sernik. Zamiast truskawek można użyć innych owoców, ale truskawki i spód brownie z białej czekolady to połączenie idealne.

Sernik z truskawkami

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

spód z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki

masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii lub ekstrakt z wanilii

dodatkowo:

  • 500 g truskawek*

Sernik z truskawkami

Przygotowanie:

Spód brownie:

  1. Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Masło ucierać z cukrem przez ok. 5 minut, aż stanie się puszyste, a jajka ubić na pianę.
  3. Wystudzoną, lekko ciepłą czekoladę delikatnie wmieszać szpatułką do utartego masła , dodawać mąkę i delikatnie połączyć całość z ubitym jajkami.
  4. Masę przełożyć do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC.
  5. Spód piec ok. 6 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.

Masa serowa**:

  1. Ser ucierać z mąką przez ok. 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
  2. Do masy stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ucierania.
  3. Kolejno wbijamy po jednym jajku, po każdym wolno miksując masę przez ok. 30 sekund. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
  4. Masę serową wykładać na podpieczony spód, a następnie na masie układać truskawki (większe przepołowić) i lekko je dociskać.
  5. Do piekarnika na najniższym poziomie wstawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą, a tortownicę ustawić na kratce (środkowy poziom).
  6. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175oC, a następnie ok. 60-75 minut w 120oC.
  7. Po upieczeniu studzić sernik przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, a przez następne 15 minut lekko uchylać drzwiczki. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i studzić go na kratce.
  8. Z wystudzonego sernika zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Sernik kroić nożem zanurzanym we wrzątku.

* można użyć mrożonych owoców, wtedy ich nie rozmrażamy

**wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; masę należy zacząć robić, gdy podpieka się spód; staramy się nie napowietrzać masy

Źródło inspiracji: pomysł własny

Pod tą nazwą kryje się bajecznie prosty, pyszny i zdrowy deser. Świeże truskawki, migdały i kruszonka - czego można chcieć więcej...

Truskawkowe crumble

Składniki na trzy kokilki

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka*:

  • 25 g zimnego masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g cukru trzcinowego

dodatkowo:

  • 3 łyżki płatków migdałowych

Truskawkowe crumble

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Następnie obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
  2. Składniki kruszonki szybko zagnieść. 
  3. Do kokilek rozłożyć truskawki, posypać je kruszonką.
  4. Kokilki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC (termoobieg lub góra-dół) przez ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia na każdej porcji rozłożyć płatki migdałowe i zapiekać, aż się zrumienią.

* Można zrobić więcej kruszonki i ją zamrozić na kolejny raz.

 

wtorek, 29 maja 2012

Idealny deser na upalne dni. Można go zrobić minimalnym nakładem pracy i przy użyciu zaledwie kilku składników.

Mini serniczki na zimno

Składniki na 6 sztuk

  • 400 g sera twarogowego z wiaderka
  • galaretka owocowa - u mnie porzeczkowa
  • 250 ml gorącej wody
  • 6 łyżek drobnych owoców - wykorzystałam porzeczki z kompotu

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić.
  2. Do silikonowych foremek na babeczki (o pojemności 100 ml każda) rozłożyć owoce (można wykorzystać większe owoce, ale trzeba je pokroić).Mini serniczki na zimno
  3. Owoce zalać częścią galaretki i włożyć foremki do lodówki, aż galaretka stężeje.      
  4. Ser dokładnie wymieszać z pozostałą galaretką i wyłożyć na warstwę owocową. Foremki ponownie włożyć do lodówki na ok. 4 godziny.                             Mini serniczki na zimno
  5. Serniczki wyjąć z foremek (można na moment foremki zanurzyć w gorącej wodzie) i podawać. 

Ser wymieszać z pozostałą galaretką i wyłożyć na warstwę owocową. Foremki ponownie włożyć do lodówki na ok. 6 godzin.

 

poniedziałek, 28 maja 2012

Kuleczki a'la Rafaello

Składniki:

  • dwie szklanki mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 3-4 wafle (andruty)
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 20 dag całych migdałów

Przygotowanie:

  1. Migdały sparzyć i obrać ze skórki.
  2. Wodę zagotować z cukrem i wystudzić.
  3. Wafle pokruszyć na bardzo drobne kawałki.
  4. Do przygotowanej wcześniej zawiesiny dodać miękkie masło, mleko w proszku oraz wafle. Całość zmiksować.
  5. Przygotowane ciasto włożyć na ok. 1h do lodówki.
  6. Ze schłodzonego ciasta formować kulki (aby ciasto się nie kleiło można moczyć ręce w wodzie), do każdej wkładając migdała.
  7. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  8. Przygotowane kulki schłodzić w lodówce.

Kuleczki a'la Rafaello

Kuleczki a'la Rafaello



11:56, elkaa13
Link Komentarze (1) »
czwartek, 24 maja 2012

Ciasto z czekoladowym musem

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
Spód

  • 150 g masła
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g drobnego cukru

Mus czekoladowy

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody)

Przygotowanie:
Spód

  • Piekarnik nagrzać do 180oC.
  • W misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić masło z połamaną na kostki czekoladą. 
  • Zmiksować żółtka z kakao, a następnie dodawać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
  • Ubijam białka na sztywną pianę, dodając partiami cukier i miksuję, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca (przez ok. 2 - 3 minuty, ).
  • Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
  • Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 30 minut.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie (ciasto powinno opaść tworząc wgłębienie, które wypełniamy musem- jeśli nie opadnie, to należy położyć na środku np.  miskę i docisnąć).

Mus

  • W misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić masło z połamaną na kostki czekoladą. 
  • Zmiksować żółtka z mąką, a następnie dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
  • Ubić białka na sztywną pianę, dodając partiami cukier i miksować, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca (przez ok. 2 - 3 minuty).
  • Ubite białka bardzo delikatnie wymieszać z masą czekoladową oraz z ostudzoną żelatyną.
  • Masę wylać do wgłębienia w upieczonym i ostudzonym spodzie.
  • Ciasto przykryć i wstawić na noc do lodówki.



 

Tagi: czekolada
14:48, elkaa13 , ciasta
Link Dodaj komentarz »

Jest to klasyczny brytyjski deser, moim zdaniem idealne połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiej śmietanki. 

Rabarbarowy fool

Składniki na dwie spore porcje:

  • ok. 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • ok. 250 g rabarbaru (najlepiej różowego*)
  • 70 g cukru
  • laska wanilii lub cynamon

Przygotowanie:

  1. W naczyniu żaroodpornym umieścić pokrojony i wymieszany z cukrem i wanilią (lub cynamonem) rabarbar. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190oC (termoobieg). Piec ok. 45  minut, do miękkości.

  2. Po wyjęciu rabarbar odcedzić, a powstały sok w razie potrzeby zredukować na małym ogniu, aby uzyskać gęsty syrop. Rabarbar rozgnieść widelcem na puree. Wystudzić  syrop (syropu nie studzimy w lodówce, bo może się skrystalizować) i  schłodzić mus w lodówce.

  3. Śmietanę ubić, a następnie wlewać do niej syrop delikatnie mieszając.

  4. W pucharkach lub szklankach układać warstwowo śmietanę i mus, do wyczerpania składników.

Rabarbarowy fool   Rabarbarowy fool

* Jeśli nie mamy różowego rabarbaru można dodać kilka truskawek

Źródło inspiracji: Nigella Lawson, Lato w kuchni przez okrągły rok



środa, 23 maja 2012

Idealne ciasto na piknik w zbliżającym się sezonie na maliny, jak również na jesienne słoty.

Brownie z malinami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 duże jaja
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g malin - ja użyłam mrożonych
  • masło do formy
  • cukier puder do opruszenia

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 180oC. 
  • Czekoladę połamać na kawałki i  roztopić z masłem w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając od czasu do czasu. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do wystygnięcia.
  • Do czekolady dodać cukier, a następnie po jednym jajku, każde dokładnie łącząc z masą przy pomocy trzepaczki.
  • Dodać cukier waniliowy, mąkę z solą i delikatnie mieszając połączyć ciasto w gładką masę.
  • Masę wymieszać ostrożnie z malinami i przelać do formy wysmarowanej masłem.
  • Piec 45 minut.

Brownie z malinami

Brownie z malinami

Domowa wędlina "w 10 minut"

Składniki na ok. 600g wędliny

  • ok. 1 kg schabu (ewentualnie inny kawałek mięsa - szynka wieprzowa, karkówka, pierś z indyka)
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 1,25 l wody (tyle aby mięso było przykryte)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ew. inne ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  • Wymieszać majonez i musztardę z wodą (tak aby nie było grudek), a następnie dosypać pozostałe przyprawy i dodać przeciśnięty przez praskę  czosnek.
  • Zalewę doprowadzić do wrzenia i odstawić, do całkowitego wystudzenia.
  • Mięso włożyć do zimnej zalewy, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i odstawić do wystudzenia (na całą noc).
  • Na drugi dzień znów doprowadzić zalewę z mięsem do wrzenia i gotować przez kolejne 5 minut.
  • Zdjąć garnek z ognia i zostawić całość na kilka godzin do wystudzenia. Domowa wędlina "w 10 minut"
  • Zimne mięso wyjąć z zalewy i podawać np. do kanapek.

Domowa wędlina "w 10 minut"



Tagi: wędlina
12:36, elkaa13
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 maja 2012

Polewa karmelowa

Składniki:

  • 300 g słodkiej śmietany (ja użyłam 30% z Biedronki)
  • 220g białego cukru
  • 1/2 szklanki gorącej wody (125 ml)

Przygotowanie:

  • Cukier rozpuścić w wodzie.
  • Syrop cukrowy umieścić w garnku lub patelni z grubym dnem (ja użyłam patelni teflonowej) i wstawić na średni ogień. Doprowadzić do wrzenia i gotować mieszaninę ok. 15 minut, aż zmieni kolor na karmelowy (nie mieszać).
  • W tym czasie podgrzać kremówkę, uważając by nie doprowadzić do wrzenia (ma być ciepła, a nie gorąca).
  • Syrop zdjąć z ognia i cienkim strumieniem wlać ciepłą kremówkę - ciągle mieszając.
  • Mieszać sos, aż ewentualne grudki się rozpuszczą, wystudzić i przelać do słoiczków.
  • Polewę przechowywać w lodówce (do ok. 5 dni).

Zastępując 100 ml kremówki pełnym mlekiem otrzymamy sos o bardziej płynnej konsystencji.

Polewa karmelowa

Tagi: karmel sos
14:04, elkaa13 , dodatki
Link Dodaj komentarz »
Idealnie nadaje się do pancakes, którymi mąż zapycha się na niedzielne śniadanie :) 

Domowy golden syrup

Składniki:

  • 1,2 kg cukru
  • 65 dag wrzącej wody
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
  • W garnku z  grubym dnem zagotować 200 g cukru z 50 g wody. Gotować do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru.
  • Garnek zdjąć z ognia i ostrożnie dolać resztę wody, dosypać cukier i wlać sok z cytryny. Całość wymieszać.
  • Garnek wstawić na mały płomień i gotować ok. 45-60 minut, starając się nie mieszać. Syrop powinien po tym czasie zgęstnieć.
  • Wystudzony golden syrup przelać do słoiczków i używać, gdy zajdzie potrzeba :)

Domowy golden syrup

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne