środa, 25 kwietnia 2012

 

Przepis pochodzi z książki Nigelli "Przepisy z serca domu", oczywiście po lekkiej modyfikacji.
Świnki w szlafroczkach

Składniki na 32 sztuki

  • Opakowanie ciasta francuskiego (jeśli mrożone należy je rozmrozić)
  • 8 kabanosów (mogą być parówki)
  • 16 plasterków sera zółtego - można pominąć
  • jajko
  • zioła prowansalskie
  • sos musztardowy, ketchup, lub inne ulubione dodatki

Przygotowanie:

Świnki w szlafroczkach

  • Ciasto rozwinąć i podzielić na 8 części - pokroić na 4 części wzdłuż i raz w szerz.
  • Na każdym prostokącie rozłożyć żółty ser, a na serze kabanosy.
  • Ciastem owinąć na około kabanosa, dokładnie łącząc końce dociskając widelcem.
  • Każdy rulonik podzielić na 4 części.
  • Ruloniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami.
  • Piec w temp. 200oC (termoobieg) do zrumienienia - ok. 15 minut.

Sernik Tiramisu

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Spód ciasteczkowy:

  • 1,5 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 100 g stopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g Mascarpone
  • 500 ml kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 op. biszkoptów Lady Fingers
  • 0,5 szklanki mocnej, słodkiej kawy
  • 0,5 szklanki amaretto
  • kakao

Przygotowanie

  1. Herbatniki wymieszać z cukrem pudrem i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować masę serową.  Żelatynę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać - odstawić, aby ostygła. Kremówkę ubić na sztywno. Ser zmiksować z cukrem ok. 3 minuty (na średnich obrotach) i dodać przestudzoną żelatynę - miksować jeszcze chwilę. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę i miksować całość na najniższych obrotach - do chwili dokładnego połączenia się składników. Powstałą masę serową podzielić na 2 części.
  3. Kawę wymieszać z likierem i przelać do miseczki. Na ciasteczkowy spód wyłożyć połowę masy serowej, a następnie ułożyć na niej zamoczone w kawie biszkopty (biszkopty powinny być dobrze nasączone, tak jak do tiramisu - ale nie powinny się rozpadać). Biszkopty układać blisko siebie,  a następnie obficie posypać je kakao. Na biszkopty delikatnie wyłożyć drugą część sera i uderzyć kilka razy tortownicą w stół by masa weszła w szczeliny między biszkoptami. 
  4. Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sernik posypać kakao.

 

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Sernik kajmakowy z masą orzechową i polewą karmelową

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

  • 150 g masła, 
  • 1 jajo,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g pokruszonych herbatników maślanych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa orzechowa:

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych,
  • 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów,
  • 5 łyżek płynnego miodu lub golden syrup,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 400 g masy kajmakowej (mała puszka),
  • 3 jajka,
  • 75g cukru trzcinowego,
  • esencja waniliowa,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:   polewa karmelowa i płatki migdałowe do przybrania

Przygotowanie:

  1. Pokruszone ciastka wymieszać z mąką i proszkiem, dodać posiekane masło oraz jajko i szybko zagnieść.
  2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą ciasteczkową. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.
  3. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier i miód. Dodać orzechy oraz migdały i gotować ok. 5 minut często mieszając.
  4. Masę orzechową zdjąć z ognia i wylać na schłodzony spód. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC (grzanie góra-dół).
  5. W czasie kiedy podpieka się spód przygotować masę serową.
  6. Masę kajmakową zmiksować z cukrem i esencją waniliową. Do gładkiej masy porcjami dodawać ser nie przerywając miksowania. Dodawać pojedynczo jajka i miksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Na końcu wlać kremówkę i dodać mąkę.
  7. Masę serową wylać na podpieczoną masę orzechową.
  8. Na spód piekarnika włożyć blachę z gorącą wodą, a na kratkę umieszczoną w środkowej części piekarnika wstawić tortownicę z ciastem. Piec ok. 45 minut w temp. 180oC.
  9. Po upieczeniu studzić jeszcze 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wystudzić całkowicie na kratce.
  10. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. Podawać udekorowany migdałami i polany sosem karmelowym.

Sernik kajmakowy z masą orzechową i polewą karmelową

 

Polecam przepisy:

Domowy golden syrup   Polewa karmelowa                      

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne