piątek, 28 marca 2014

Brioche - pyszne, śniadaniowe, francuskie pieczywo - mocno maślane, delikatnie słodkie - poezja. Tym razem prezentuję je w postaci babeczek z dodatkiem szafranu - brioszek idealnych do wielkanocnego koszyczka.

Gorąco polecam!

Brioche z szafranem

Zmodyfikowany przepis, który znajdował się na stronie BBC GoodFood.

Składniki:

  • 370 g mąki tortowej
  • 100 ml mleka - letniego
  • kilkanaście nitek szafranu
  • 50 g cukru
  • 170 g miękkiego masła
  • 7 g suszonych drożdży lub 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Brioche z szafranem

Przygotowanie:

  1. Szafran rozetrzeć w moździerzu i wymieszać z mlekiem. Jeśli używamy świeżych drożdży sporządzić rozczyn - rozkruszyć drożdże, wymieszać z łyżka cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut do spienienia.
  2. W misce wymieszać mąkę, suche drożdże i mleko lub rozczyn ze świeżych drożdży, cukier, sól i roztrzepane jajka. Całość wymieszać mieszadłem miksera, a następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut lub mikserem z hakami przez 5 minut.
  3. Stopniowo dodawać miękkie masło, ciągle wyrabiając (ok. 5-10 minut).
  4. Gdy otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Każde wgłębienie w formie na muffiny wysmarować masłem i wyłożyć przygotowanym papierem.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Od każdej porcji oderwać kawałek ciasta i ulepić z niego kulkę wielkości dużego orzecha laskowego. Z reszty porcji kulkę, zrobić w niej dziurkę, w którą należy włożyć małą kulkę. 
  7. Przygotowane babeczki wkładać do formy i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.  Brioche z szafranem
  8. Podrośnięte ciasto smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 minut (gdyby babeczki zbytnio się rumieniły przykryć je folią aluminiową - w miarę szybko, aby nie powodować przeciągów).

Brioche z szafranem

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 19 marca 2014

Niewiarygodnie prosty przepis na pyszny, aksamitny krem cytrynowy. To takie słońce w słoiku - idealny na rozwianie wiosennych chmur. 

Krem z tego przepisu jest równie pyszny jak z tego wcześniejszego: http://chochelka.blox.pl/2012/07/Lemon-curd.html , ale wykonanie jest maksymalnie uproszczone. Polecam!

Lemon curd

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny

lemon curd

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztrzepać jajka z żółtkami i wymieszać je z sokiem z cytryn, skórką cytrynową oraz cukrem.
  2. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zacznie się ocieplać dodać pokrojone w kawałki masło. Całość podgrzewać mieszając, aż do zagotowania i uzyskania gładkiego kremu.
  3. Krem przecedzić przez sitko i przelać do słoiczka.

lemon curd

Krem w lodówce wytrzyma ok. 1 tydzień.

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

poniedziałek, 17 marca 2014

Dziś Bartoszek kończy 1,5 roku, nie będzie już chyba lepszej okazji, aby dodać przepis na torcik z okazji Jego pierwszych urodzin.

Pomysł na tort znaleziony w internecie, skusiłam się na niego w ostatniej chwili, pozbawiona innych inspiracji i pomysłów. Niestety, nawet taka prosta forma przerosła moje zdolności plastyczne, ale jeśli chodzi o kwestie smakowe, to było całkiem dobrze. Zdjęć mało, bo ważniejsze w tym dniu było moje małe lwiątko, a po urodzinkach nie było już co fotografować. 

Tort lew

 

Składniki:

biszkopt 

  • 6 jajek
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa (do przełożenia tortu)

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 3 (płaskie) łyżeczki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki (30%-36%)

masa budyniowa (wierzch i dekoracja tortu)

  • 3 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 375 g masła
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej

 dodatkowo

  • marcepan
  • kakao
  • paluszki w czekoladzie (Lidl) ew. makaron spaghetti 

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W misce wymieszać pozostałe suche składniki (obie mąki,  proszek do pieczenia i kakao). Dodawać porcjami na przemian z wodą do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w 180ºC przez ok. 30 min.  
  4. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.

masa budyniowa do środka

  1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  2. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. 
  3. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  5. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

masa budyniowa na wierzch

  1. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. 
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do masy dodać troszkę kakao, aby masa miała lekko kremowy kolor i lew nie był anemiczny.
  3. Częścią masy obłożyć wierzch i boki tortu. Tort można wstawić na chwilę do lodówki, aby masa lekko stwardniała. Przy pomocy wykałaczki namalować głowę lwa. Z czekoladowych krążków zrobić oczy, a z masy źrenice.
  4. Do pozostałej masy dodać sporo kakao, aby masa wyszła ciemno- brązowa. 
  5. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać pasek koło paska, tworząc grzywę. 
  6. Zmienić końcówkę na małą okrągłą i zrobić gruby (aby utrzymał paluszki), wypukły nos. 
  7. Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje z marcepanu.

wykończenie

  1. Z marcepanu zrobić koronę i uszy.
  2. Paluszki lub makaron wbić w nos, tworząc wąsy.
  3. Czekać na uśmiech dziecka.

 

 Ciasta przekładańce

Tagi: budyń tort
09:02, elkaa13 , torty
Link Komentarze (4) »
środa, 12 marca 2014

Nie jest to zwykły tort czekoladowy i smakuje też niezwykle...  Podstawę stanowi intensywnie czekoladowy spód brownie, a zamiast klasycznej masy - mus czekoladowy. Prawdziwą "wisienką na torcie" jest pieczony krem waniliowy. A to wszystko dla mojego wyjątkowego M.

Przepis z książki Rosalby Gioffre "Czekolada. Nowa harmonia smaku" ze zmianami zaproponowanymi przez Asię z KS.

Torcik czekoladowy

Składniki na tortownicę o średnicy 18cm

krem waniliowy

  • ½ szklanki mleka
  • ½ laski wanilii
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru

spód brownie

  • 70 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 2 małe jajka 
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki
  • 60 g solonych orzeszków ziemnych

mus czekoladowy

  • 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 4 g żelatyny
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 60 ml wody

Torcik czekoladowy

Przygotowanie:

Krem waniliowy

Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć jej dno i boki folią aluminiową (łatwiej będzie przełożyć masę) lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100C (termoobieg).

Mleko zagotować z wyłuskanymi ziarenkami wanilii. Dodać śmietankę, ponownie zagotować, a następnie zdjąć z ognia.

Żółtka wymieszać z cukrem. Dodać kilka łyżek gorącego mleka ze śmietanką, wymieszać, a następnie całość wymieszać z resztą mleka. Masę przecedzić przez sitko, dodając z powrotem ziarenka wanilii. 

Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez ok. 80 minut. Upieczony krem wyjąć z formy razem z folią/papierem i wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, aż zastygnie (jeśli wystarczająco nie stężeje można ją rozsmarować).

Spód brownie

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170º C (termoobieg).

Masło pokroić na kawałki i rozpuścić na małym ogniu z połamaną czekoladą, często mieszając. 

Masę lekko przestudzić i wymieszać z jajkami, cukrem oraz mąką. Na koniec dodać zmielone w blenderze orzeszki. 

Masę przelać do formy i piec przez ok. 10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić. 

Mus czekoladowy

Żelatynę wymieszać w 5 łyżkach zimnej wody i odstawić. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić. 

Żółtka ubić z cukrem na gęstą masę, a następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą. Masę podgrzewać w kąpieli wodnej przez ok. 3 minuty, czasem mieszając. 

Namoczoną żelatynę wymieszać z wodą i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Lekko wystudzić i połączyć z masą czekoladową.

Śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z masą czekoladową. 

Torcik

Na wystudzony spód wyłożyć połowę musu czekoladowego i schłodzić przez ok. 20  minut w lodówce (resztę musu pozostawiamy w temperaturze pokojowej).

Na mus wykładamy schłodzony krem waniliowy - można go zmrozić przez 5 minut w zamrażalce, albo ewentualnie rozsmarować (jeśli nie uda się go przełożyć w całości). 

Na krem waniliowy wyłożyć pozostały mus i całość schłodzić. 

Torcik ozdobić wiórkami czekolady. 

 Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Ciasta przekładańce  Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies  

niedziela, 09 marca 2014

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, który wyjątkowo pochodził ze sklepu, a nie z kuchni mojej mamy. Teraz niestety trudno znaleźć dobre ciepłe lody, więc pokusiłam się o ich przygotowanie w domu, efekt przewyższył moje oczekiwania, a Ola była wniebowzięta, gdy mogła sama je udekorować. Dla mojej małej Kobietki... 

Ciepłe lody

Składniki:

  • 4 białka (z jajek M - wcześniej sparzonych)
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • ew. barwnik spożywczy
  • ew. polewa czekoladowa
  • wafelki do lodów (8-12)

Ciepłe lody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i ubijać je przez minutę mikserem.
  2. Umieścić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, aby miska nie dotykała powierzchni wody) i ubijać zawartość miski na najwyższych obrotach miksera przez 12 minut (lub do osiągnięcia temperatury 70°C) - masa ma być gęsta.
  3. Na koniec wmiksować ewentualnie ekstrakt z wanilii i barwnik spożywczy.
  4. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić pianką wafelki do lodów i odstawić je do lodówki.
  5. Lody można maczać w polewie czekoladowej lub dowolnie udekorować.

Ciepłe lody Czego można chcieć więcej .... niż uśmiech dziecka.

 

Lekkie desery bez piekarnika

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne