czwartek, 28 marca 2013

Jajko w bułce, to idealny pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Jajka podanego w takich kokilkach nie powstydzimy się też na Wielkanocnym stole.

Jajko zapiekane w bułce

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kajzerki (lub inne małe bułki)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki wędzonej makreli (rozdrobnionej, bez ości)
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypiorek
  • pomidor

* zamiast makreli można dać: wędzony boczek, tuńczyka, szynkę, ser pleśniowy, warzywa
Jajko zapiekane w bułce
Przygotowanie:

  1. Odkroić wierz bułek i wydrążyć środek (uważając, aby nie uszkodzić bułki od spodu).
  2. W każdej bułce umieść makrelę (lub inne dodatki), rozbić do środka jajko, posypać je solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu ułożyć kawałki pomidora, pospać posiekanym szczypiorkiem.
  3. Dodać odrobinę masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 5-10 minut (w zależności od tego jaką konsystencję jajka lubimy).
  4. Podawać na ciepło.

Jajko zapiekane w bułce

Dania Postne  Wielkanocne Smaki III   Kolorowe śniadanie wielkanocne  Kanapki, kanapeczki!          

” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl ”

Tagi: jajko
07:15, elkaa13 , przekąski
Link Komentarze (3) »
środa, 27 marca 2013

Mięciutka maślana babka, to idealny wypiek na Wielkanoc. Ciasto można przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce, a następnie wystarczy je wyjąć i upiec. Dzięki dużej zawartości masła babka długo zachowa świeżość.

Babka drożdżowa

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki suchych)
  • 40 ml letniego mleka (lub wody)
  • 25 g cukru
  • 3 małe jajka
  • 175 g roztopionego i ostudzonego masła (lub bardzo miękkiego i pokrojonego na kawałki)
  • ½ łyżeczki soli
  • mleko lub rozkłócone żółtko (do posmarowania)

Babka drożdżowa

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem/wodą i szczyptą cukru, odstawić na około 10 - 15 minut (drożdże powinny się spienić). Jaja roztrzepać z cukrem.
  2. Mąkę przesiać, dodać spienione drożdże, cukier i jajka. Ciasto wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (można też wyrabiać mikserem - wtedy zajmie to max. 10 minut).
  3. W połowie czasu wyrabiania stopniowo dodawać wystudzone masło ciągle zagniatając lub miksując (kolejne porcje masła dodawać jak tylko poprzednia zmiesza się z ciastem). Dodać sól i powyrabiać jeszcze chwilkę.
  4. Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Po tym czasie uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i chwilę powyrabiać.
  5. Formę wysmarować miękkim masłem i przełożyć do niej ciasto (ciasto można też przełożyć ponownie do naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na max. 24 godziny i użyć, gdy zajdzie potrzeba).
  6. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (lub na około 3 godziny, gdy ciasto było uprzednio schładzane w lodówce).
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować mlekiem lub żółtkiem.   
  8. Piec na złoty kolor przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę. Po około 20 - 30 minutach wyjąć babkę z formy i całkowicie ostudzić na kratce.

Babka drożdżowa

    Wielkanocne Smaki III

Źródło inspiracji: Kwestia smaku

poniedziałek, 25 marca 2013

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc najwyższy czas pomyśleć o mazurkach. Poniżej przepis na pyszny mazurek z kajmakową masą, której słodycz przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Mazurek jest prosty w przygotowaniu, z pewnością uda się nawet początkującej pani domu.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

spód mazurka

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

nadzienie mazurka

  • puszka masy kajmakowej (ew. puszka mleka skondensowanego, gotowanego 3 godziny)
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • płatki migdałowe, skórka pomarańczowa i inne dodatki

Przygotowanie:

  1. Składniki kruchego ciasta (oprócz jajka) posiekać nożem, aż masło będzie drobne i oblepione mąką. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść składniki.
  2. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, a następni przyciąć do wielkości blaszki. Z resztek ciasta uformować rant. Ciasto przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzić.
  3. Dżem rozprowadzić na kruchym spodzie, następnie rozsmarować masę kajmakową (można wcześniej włożyć puszkę na 5 minut do wrzątku i dokładnie wymieszać zawartość łyżką, będzie łatwiej się rozprowadzała).
  4. Mazurek dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

    Mazurek kajmoakowy

Wielkanocne Smaki III      

sobota, 23 marca 2013

Alternatywa dla galaretki przygotowanej na wieprzowych nóżkach. Są smaczne, zdrowe i kolorowe - bardzo ładnie zaprezentują się na Wielkanocnym stole i nie "pójdą w biodra" ;)

Galantyna z kurczaka

Składniki:

  • ok. 300 g mięsa z kurczaka (bez skóry, np. mięso z udka lub z piersi)
  • 1 marchewka
  • cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ małego brokuła
  • 3 łyżki żelatyny

Galantyna z kurczaka

Przygotowanie:

  1. Kurczaka, marchewkę i cebulę zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny.
  2. Mięso pokroić w kosteczkę, a marchew w plasterki.
  3. Brokuła wrzucić do wrzącej wody i gotować 5 minut, a następnie przelać go zimną wodą i podzielić na różyczki
  4. W silikonowych foremkach lub keksówce układać marchewkę, kukurydzę, brokuła i kurczaka.
  5. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku i wymieszać z 700 ml wywaru.
  6. Zalać kokilki wywarem i wstawić na noc do lodówki.

Galantyna z kurczaka

      Wielkanocne Smaki III

piątek, 22 marca 2013

Do przygotowania żurku używam domowego zakwasu, dzięki temu ma on głęboki i niepowtarzalny smak. Podany z białą kiełbasą i ziemniakami, a na dodatek w chlebowej misce stanowi bardzo sycące danie.

żurek wielkanocny w chlebie

Składniki:

  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • ½ selera
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbaski
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 36% (może być też kwaśna gęsta śmietana)
  • ok. 250 ml zakwasu na żurek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przysmaż, a następnie zalać wodą. Dodaj umyte i obrane warzywa - marchew, seler i pietruszkę. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  2. Po upływie pół godziny wyciągnąć warzywa, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować około 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodać zakwas i zahartowaną śmietanę. Całość zagotować i doprawić do smaku.
  4. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo w miseczce z chleba*

* Nożem odciąć kopułkę okrągłego chleba i wydrążyć środek. Tak przygotowane miseczki można podpiec jeszcze przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

żurek wielkanocny w chlebie


 Finezyjny Garnek   Wielkanocne Smaki III      



 

Tagi: wielkanoc
07:34, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 21 marca 2013

Kolejny mocno cytrynowy wypiek. Babeczki są wilgotne, w smaku przypominają serniczki i z pewnością warto przywitać nimi wiosnę.

Wiosenne babeczki

Składniki na 9 sztuk

  • 180 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • cukier puder  do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło utrzeć z cukrem, a gdy masa stanie się kremowa wbijać jajka, nadal miksując.
  3. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać jogurt, na końcu sok i skórkę z cytryny.
  4. Foremki (ewentualnie papilotki) wypełniać prawie do pełna - nie urosną bardzo duże.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut. Studzić na kratce.
  6. Ostudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem.

Wiosenne babeczki

Przepis znaleziony u Dorotuś.

Wielkanocne Smaki III  Cytrynowe wypieki  Babki i babeczki    

środa, 20 marca 2013

Aromatyczne przyprawy, naturalne składniki i kilka dni, to wszystko czego potrzeba, aby przygotować domowy zakwas na żurek. Warto pokusić się o jego przygotowanie, szczególnie na Wielkanoc.

Zakwas na żurek

Składniki:

  • niepełna szklanka (ok. 100g) mąki żytniej razowej 
  • 250 ml letniej wody
  • piętka lub skórka z jednej kromki chleba razowego
  • 3 zmiażdżone i nacięte ząbki czosnku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

Zakwas na żurek

Przygotowanie:

  1. D wysokiego naczynia (szklanego lub kamionkowego - u mnie duży słoik) wsypać Zakwas na żurekmąkę. Zalać ją połową ciepłej wody, wymieszać i dodać resztę wody.
  2. Wrzucić czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, ponownie wymieszać.
  3. Naczynie przykryć ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.
  4. Zakwas przecedzić do butelek. Można przechowywać do 2 tygodni w lodowce.

 

Domowy Wyrób  Wielkanocne Smaki III        

Tagi: wielkanoc
12:26, elkaa13
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 marca 2013

Kolejny cytrynowy wypiek, tym razem małe babeczki - w sam raz do koszyczka wielkanocnego. Podobnie jak babka cytrynowa długo zachowują świeżość i są wilgotne. Polecam

Jogurtowe babeczki cytrynowe

Składniki: 9 sztuk

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 125 g jogurtu naturalne
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta  soli
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

lukier cytrynowy

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z sodą, solą i cukrem.
  2. Wymieszać jogurt z lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka i skórkę i sok z cytryny - dokładnie wymieszać widelcem.
  3. Do składników mokrych dodać suche i wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników.
  4. Papilotki napełnić masą do ¾ wysokości, piec przez ok 25 minut w temperaturze 170ºC (termoobieg)
  5. Wystudzone babeczki ozdobić lukrem cytrynowym, który otrzymamy ucierając sok z cukrem pudrem na gładką masę.

    Wielkanocne Smaki III  Cytrynowe wypieki  Babki i babeczki

Tagi: cytryna
07:46, elkaa13
Link Komentarze (3) »
niedziela, 17 marca 2013

Ta bardzo wilgotna i aromatyczna babka idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Babka cytrynowa

Składniki duża foremka z kominem

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

lukier

  • szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Babka cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić i wystudzić masło.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Żółtka zmiksować z cukrem do białości, a następnie, nie przerywając miksowania, dodać wystudzone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować do połączenia się składników.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do masy.
  5. Foremkę wysmarować masłem i przelać do niej ciasto.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
  7. Ciasto wystudzić w foremce.
  8. Składniki lukru wymieszać na gładką masę i ozdobić nim babkę po wyjęciu z foremki.

Babka cytrynowa

Babki i babeczki  Wielkanocne Smaki III  Cytrynowe wypieki    

Tagi: cytryna
10:50, elkaa13 , ciasta
Link Komentarze (8) »
wtorek, 12 marca 2013

Doskonała alternatywa dla tradycyjnego, kalorycznego pasztetu, który gości na wielu świątecznych stołach. Ta dietetyczna wersja tego przysmaku jest nie dość, że zdrowa, to i smaczna.

Pasztet drobiowy

Składniki:

  • 1,4 kg kurczaka w całości lub ok. 700 g mięsa drobiowego bez kości *
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 kulki jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sos sojowy do smaku / ewentualnie sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 jajka

dodatki wg uznania: kapary, śliwki suszone, żurawina, morele suszone, oliwki

* Z serii Reszty bez resztki:  Domowa kostka rosołowa - bulionetka

Pasztet drobiowy

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.Pasztet drobiowy
  2. Mięso i warzywa zalać wodą, dodać przyprawy (pieprz cały, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy) i ugotować do miękkości (patrz Domowa kostka rosołowa - bulionetka)
  3. Mięso oddzielić od kości (jeśli trzeba) i zmielić wraz z warzywami dwa razy.
  4. Dodać jajka, doprawić do smaku (gałką muszkatołową, mielonym pieprzem, sosem sojowym lub solą) i wszystko wymieszać. 
  5. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką tartą. Wyłożyć masę do środka powkładać ewentualnie dodatki i całość dokładnie uklepać.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180°C i piec ok. 1 godziny. Upieczony pasztet wystudzić.

 

        Wielkanocne Smaki III  Kulinarne inspiracje i nagrody

Tagi: drób
23:03, elkaa13 , przekąski
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne