środa, 04 grudnia 2013

Święta tuż, tuż - przydałby się prezent. W odpowiedzi na konkurs "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego" zamieszczam przepis na moje ulubione świąteczne śledzie. Konkurs nie tylko ma wspaniałe nagrody (Kitchenaid Arisan), ale także niesie przesłanie. Bo w święta nie tylko powinno być smacznie, ale i zdrowo. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego powinien stanowić ważny element w odżywianiu. A w połączeniu ze śledziami to samo zdrowie.   

Śledzie w oleju

Składniki:

  •  ½  kg śledzia solonego w płatach  (np. matjas)
  • 3 średnie cebule
  • 2-3 cytryny
  • ok. ½ litra oleju rzepakowego
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy
  • ew. mleko do moczenia śledzi. 

Przygotowanie:

  1. Śledzie włożyć do zimnej wody lub mleka i je wymoczyć przez ok. 3 godziny (można dłużej jeśli są bardzo słone, pomoże też częste zmienianie wody).
  2. Śledzie dokładnie odsączyć i pokroić w równe dzwonka.
  3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Cytrynę wyparzyć i pokroić w plasterki.
  4. Na dnie miski (można użyć dużego słoja lub kamiennego garnka) ułożyć warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz  (kilka ziarenek) i liść laurowy. Położyć plasterki cytryny. Wlać olej rzepakowy tak, by przykrywał przyprawy i ułożyć warstwę śledzi.
  5. Powtarzać czynności aż do wyczerpania wszystkich składników.
  6. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula z przyprawami i cytryna, a olej musi przykryć ostatnią warstwę.
  7. Całość lekko ugnieść palcami, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza i włożyć  do lodówki na co najmniej 24 godz. 

Śledzie w oleju

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne