piątek, 21 grudnia 2012

Połączenie słonych krakersów i kremu budyniowego może wydawać się dziwne, ale zapewniam, że ciasto smakuje wybornie. Najlepiej przygotować je dwa dni przed podaniem, wtedy krakersy zmiękną i ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

Rafaello na krakersach

Składniki na blaszkę 30x25cm

krem kokosowy

  • 450 ml mleka
  • 450 ml mleczka kokosowego (ew. zwykłe mleko*)
  • 250 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • ewentualnie 100 g wiórków kokosowych

krem z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 450 ml mleka
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka w proszku (można pominąć)

dodatkowo

  • 2½ op. słonych krakersów
  • ½ szklanki płatków migdałowych (lub wiórki kokosowe)

Przygotowanie

krem kokosowy

  1. Żółtka utrzeć mikserem z ½  szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i ½  szklanki mleka -  razem zmiksować.
  2. Resztę mleka i mleczko kokosowe zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.
  3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  4. Masę wymieszać z wiórkami kokosowymi.

krem z białej czekolady

  1. Żółtko utrzeć mikserem z 1 łyżką cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i ½  szklanki mleka -  razem zmiksować.
  2. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Ostudzić.
  3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  4. Masę wymieszać z białą czekoladą utartą na grubych oczkach i mlekiem w proszku.

Rafaello na krakersach

Na dnie blachy rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć ½  masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, masę czekoladową, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub przyrumienionymi na patelni wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

* Jeśli nie użyjemy mleka kokosowego, to krem kokosowy i krem z białej czekolady można przygotować razem, a na koniec bazę podzielić na 3 części - dwie użyć do kremu kokosowego, a jedną do kremu z białej czekolady.

 Wonderful dream!  Migdały na słodko i wytrawnie!  Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę  




niedziela, 16 grudnia 2012

Pierś kurczaka w pomarańczach

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • czubata łyżka zielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz 

Pierś kurczaka w pomarańczach

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem cayenne.
  2. Pomarańcze wyparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i je wyfiletować (odciąć plastry z końców owoców, a następnie ostrym nożem ściąć skórkę z białym miąższem z góry na dół. Wycinać cząstki miąższu i do szklanki zlewać wyciekający sok).
  3. Masło rozpuścić z oliwą i smażyć kurczaka na dużym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  4. Dodać pomarańcze razem z sokiem, żurawinę, miód , zielony pieprz, pieprz cytrynowy i dusić do miękkości na małym ogniu (ok. 10 minut)

Podawać z ryżem i glazurowaną marchewką.

  Sezon na cytrusy

piątek, 14 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Wbrew pozorom lepienie ich nie zajmuje wiele czasu, więc zachęcam do samodzielnego przygotowania wigilijnych pierogów. Szczególnie polecam takie zezłocone na patelni, bo choć zyskują dodatkowe kalorie, to jednak takie smakują najbardziej.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ok. 50 sztuk

ciasto pierogowe*

  • 500 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

farsz

  • 30 g suszonych grzybów (wymoczonych przez ok. 6 godzin)
  • 150 g pieczarek**
  • 150  g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, cząber, majeranek
  • masło do smażenia

dodatkowo masło do podsmażania pierogów i 1 cebula

Pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowanie:

  1. Pieczarki pokroić i udusić na maśle z pokrojoną cebulką. Kapustę kiszoną wypłukać (jeśli jest bardzo kwaśna) i ugotować do miękkości, a następnie odsączyć z wody.
  2. Wszystkie składniki farszu zmielić w maszynce do mięsa z grubymi oczkami, doprawić i podsmażyć przez ok. 5 minut.
  3. Przygotować ciasto pierogowe. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, olej i zagniatając dolewać gorącą wodę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.
  4. Ciasto cienko wałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i lepić pierogi.
  5. Gotowe pierogi wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  6. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pierogi.

Pierogi z kapustą i grzybami

* Nieużywane w danym momencie ciasto (także ścinki) przechowywać w woreczku foliowym.

** Pieczarki można zastąpić większą ilością kapusty kiszonej.

*** Pierogi można mrozić na surowo, a także po ugotowaniu.

 Wonderful dream!    Nakarm Zamrażarkę  Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

środa, 12 grudnia 2012

Nigdy zbytnio nie przepadałam za piernikiem, ale piernik z tego przepisu jest jednym z moich ulubionych wypieków.

Piernik z masą grysikową

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 26-28cm lub blaszkę 24x24cm

  • 0,5 l kefiru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka sody
  • opakowanie przyprawy do piernika, łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 i ½ szklanki posiekanych bakalii wg. uznania (morele suszone, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, orzechy laskowe)
  • 20 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

masa:

  • 0,8 l mleka
  • 8 łyżek grysiku
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ kostki margaryny
  • ½ aromatu migdałowego

dodatkowo:

Piernik z masą grysikową

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie naprzemiennie dodawać kefir i mąkę wymieszaną z sodą, kakaem, przyprawą do piernika i cynamonem - dokładnie zmiksować.  Dodać resztę składników i całość wymieszać.
  2. Gotową masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (lub blaszki) i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobiegiem) przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
  3. Mleko zagotować z cukrem i wsypać do niego kaszę. Gotować na gęsto - ciągle mieszając.
  4. Wystudzoną masę grysikową zmiksować blenderem (dzięki temu masa będzie bardziej kremowa, ale można ten krok pominąć).
  5. Miękką margarynę utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy grysikowej. Dodać aromat i dokładnie wymieszać.
  6. Wystudzane ciasto przekroić na trzy części. Spodnią część posmarować powidłami, przełożyć połową masy i przykryć drugą częścią ciasta, czynność powtórzyć. Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową.

Piernik z masą grysikową

 Piernik z masą grysikową

    Migdały na słodko i wytrawnie! Wigilijny piernik

wtorek, 11 grudnia 2012

Te intensywnie imbirowe, chrupiące ciasteczka są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych pierniczków. Można upiec je 2 tygodnie przed Bożym Narodzeniem i przetrzymywać w szczelnych pojemnikach.

Ciasteczka imbiroweSkładniki na ok. 4 duże blaszki ciasteczek

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
  • 150 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki płynnego miodu

Ciasteczka imbirowe

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, a następnie nie przerywając ucierania dodać miód, jajko i świeży imbir.
  2. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i dosypać do ucieranej masy.
  3. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 h w lodówce.
  4. Ciasto cienko rozwałkować, w razie potrzeby podsypywać mąką, i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170°C (termoobieg) przez ok. 10 minut.
  6. Ciasteczka wyjmować z pieca i wystudzić.

Ciasteczka imbirowe

* Wystudzone ciastka nabierają chrupkości.

  Potrawy rozgrzewające Ciastka na jeden kęs - NAGRODA  

niedziela, 09 grudnia 2012

Taka chatka z piernika to nie tylko dodatkowy przysmak na święta, ale przede wszystkim radość z czasu spędzonego wspólnie z dziećmi na tworzeniu bajkowego domku... Każdy może być Jasiem i Małgosią.

Domek z piernika

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 240 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżko cukru pudru
  • małe opakowanie przyprawy do piernika

dodatkowo: gęsty lukier z białek

szablony wycięte z tekturki:

  • 2 x ściana duża: 12 cm x 8 cm
  • 2 x bok: 8 cm x 8 cm + spady po 5 cm
  • 2 x dach: 15 cm x 8 cm

Domek z piernika

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawą do piernika. Dodać zimne masło i posiekać nożem na małe kawałki.
  2. Dodać jajko, żółtko i miód. Całość zagniatać do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni. 
  3. Gotowe cisto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki (w tym czasie można przygotować szablony).
  4. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Odrysowywać kształty i wycinać je nożem, wyciąć także otwory na okna i drzwi.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  7. Lukrem skleić ściany domku i odstawić by zastygły, następnie dolepić dach (u mnie był to moment krytyczny) i dekorować.

* Aby lukrowy klej szybciej zastygł można wstawić domek do ciepłego piekarnika lub wystawić go na mróz.

** Z podanej ilości ciasta można zrobić nieco większy domek lub tak jak ja zrobić kilka dodatkowych pierniczków i podstawę pod domek.

 

   Cud, miód i cynamon    Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę 

Biały lukier idealnie nadaje się do dekoracji świątecznych wypieków, jest gęsty i ładnie się barwi. Przyrządzam go na dwa sposoby w zależności od potrzeb. Do domku z piernika na pewno lepszy będzie lukier z białek, natomiast przy strucli, pierniczkach i innych słodkościach nie ma większego znaczenia, który lukier wybierzemy. W obu przypadkach można regulować konsystencję lukru dodając mniej lub więcej cukru pudru - gęstszy lukier idealnie sprawdza się na pierniczkach.

 

Biały lukier z białek

Składniki:

  • 1 białko jaja (jajo należy koniecznie wyparzyć przed użyciem)
  • 1 szklanka cukru pudru (na jajko w rozmiarze M)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub aromat do ciast (można pominąć)
  • barwnik spożywczy (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Białko jaja miksować przez ok. 10 sekund, a następnie, nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo cukier puder i ewentualne dodatki.

  2. Miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (będzie bardzo gęsty)

* Dodając aromat należy dodać trochę więcej cukru pudru.

** Aby rozpuścić lukier, który zastygł w naczyniu wystarczy dodać odrobinę wody albo soku z cytryny i energicznie wymieszać łyżką.

 

 

Biały lukier z mlekiem

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Cukier dokładnie rozmieszać (rozetrzeć) z mlekiem.

* Można dodać ewentualnie 1 łyżkę roztopionego masła (wtedy dajemy mniej mleka).

piątek, 07 grudnia 2012

Niezwykle aromatyczna, koniecznie podawana z żółtym serem i grzankami... Idealnie rozgrzewa i poprawia nastrój w chłodne dni. Zasmakuje nie tylko wielbicielom czosnku.

Zupa czosnkowa

Składniki na dwie porcje

  • ok. 0,6 l bulionu (może być rosół z poprzedniego dnia lub bulion z kostki - jeśli ktoś taki lubi)
  • ok. 6 ząbków czosnku (polecam polski, jest bardziej aromatyczny i zdrowszy od chińskiego)
  • 50 g serka topionego
  • 30 g żółtego sera
  • bułka lub chleb na grzanki
  • 2 łyżki oliwy oliwy
  • zielona pietruszka (świeża lub suszona)
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Bulion doprowadzić do wrzenia, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Cztery ząbki czosnku lekko podsmażyć na oliwie, do gotującego się bulionu dodać podsmażony czosnek (bez oliwy) i ten niepodsmażony.
  3. Dodać serek topiony pokrojony w kawałki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodać do zupy starty żółty ser.
  5. Na oliwie ze smażenia czosnku podsmażyć grzanki.
  6. Zupę podawać gorącą z grzankami.

 Co chlupie w zupie?    Kulinarne inspiracje i nagrody

 

Tagi: czosnek ser
07:30, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (3) »
środa, 05 grudnia 2012

Zapowiadany tort, tak jak pisałam upieczony był dla Oleńki. Krem z białej czekolady jest taki sam jak w poprzednim torcie, ale masa marshmallows i krem maślany sprawiają, że smakowo torty różnią się od siebie.

Tort z masą z białej czekolady

Składniki  tort o średnicy ok. 23 cm

biszkopt

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklanki maki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ białego cukru (najlepiej drobnego)

krem z białej czekolady:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 tabliczki białej czekolady

masa marshmallows

  • 270 g pianek marshmallows (najlepiej białych)
  • ok. 600 g cukru pudru 
  • ok. 3-4 łyżki ciepłej wody
  • fioletowy barwnik spożywczy w proszku

dodatkowo ½ szklanki wody wymieszane z 4 łyżkami soku z cytryny, dżem z czarnej porzeczki

Tort z masą z białej czekolady

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać partiami cukier nadal ubijając.
  2. Do piany kolejno dodawać żółtka dalej miksując.
  3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je do ciasta przy użyciu szpatułki lub na wolnych obrotach miksera (czym delikatniej to zrobimy tym wyższy biszkopt wyrośnie).
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (niczym nie smarować dna ani boków). Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160-170°C przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
  5. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i w formie upuścić go na podłogę z wysokości ok. 60 cm, a następnie ostudzić go w uchylonym piekarniku.
  6. Wystudzony biszkopt* oddzielić nożem od ścianek tortownicy, wyjąć i przekroić na poziome blaty.

krem z białej czekolady

  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić.
  2. Śmietanę ubić i pod koniec ubijania dolewać wolnym strumieniem wystudzoną czekoladę (zmniejszyć obroty miksera podczas dolewania czekolady).

masa marshmallows

  1. Pianki włożyć do miski dodać do nich wodę i rozpuścić je w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać fioletowy barwnik spożywczy.
  2. Gdy pianki się rozpuszczą zdjąć miskę z garnka i stopniowo dodawać cukier puder ciągle mieszając masę łyżką - należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo masa będzie twarda. Gdy masa będzie już trudna do mieszania przełożyć ją na blat i zagniatać dodając ewentualnie jeszcze cukru. Masa nie powinna być klejąca tylko odrobinę lepka.
  3. Masę wałkować na blacie (wysmarowanym olejem) na grubość ok 3 mm i ozdabiać tort - masę nakładamy na tort wysmarowany kremem, aby masa się do niego przykleiła.



Biszkopt przekroić na trzy poziome blaty. Pierwszy blat nasączyć wodą z cytryną, wysmarować równo 2 łyżkami dżemu i wyłożyć na niego ⅓ kremu z białej czekolady, przykryć drugim blatem i czynności powtórzyć. Ostatni blat również nasączyć i cały tort wysmarować pozostałą ⅓ kremu z białej czekolady. Część masy marshmallows rozwałkować i obłożyć nią tort, a z pozostałej części stworzyć dekoracje.

 Tort z masą z białej czekolady

* biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.



wtorek, 04 grudnia 2012

Przepis na tort z okazji drugich urodzin Oleńki. Wygląd może nie powala, ale gościom smakował, a to chyba jest najważniejsze :). Jeśli szukacie przepisu na lekki i niemdły tort, to znajdziecie go poniżej. W najbliższym czasie pojawi się też przepis na drugi tort upieczony z tej samej okazji, bo skoro dwa latka, to dwa torty :)

Tort malinowy z kremem z białej czekolady

Składniki  tort o średnicy ok. 23 cm

biszkopt

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklanki maki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ białego cukru (najlepiej drobnego)
  • różowy barwnik w proszku

krem z białej czekolady:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady

malinowy krem maślany:

  • 4 białka
  • 1¼ szklanki białego cukru
  • szczypta soli
  • 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
  • ½ szklanki musu z malin
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo ½ szklanki musu z malin

Tort malinowy z kremem z białej czekolady

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać partiami cukier nadal ubijając.
  2. Do piany kolejno dodawać żółtka i barwnik dalej miksując.
  3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je do ciasta przy użyciu szpatułki lub na wolnych obrotach miksera (czym delikatniej to zrobimy tym wyższy biszkopt wyrośnie).
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (niczym nie smarować dna ani boków). Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160-170°C przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
  5. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i w formie upuścić go na podłogę z wysokości ok. 60 cm, a następnie ostudzić go w uchylonym piekarniku.
  6. Wystudzony biszkopt* oddzielić nożem od ścianek tortownicy, wyjąć i przekroić na poziome blaty.

krem z białej czekolady

  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić.
  2. Śmietanę ubić i pod koniec ubijania dolewać wolnym strumieniem wystudzoną czekoladę.

malinowy krem maślany

  1. Białka wbić do dużej metalowej miski, dodać do nich szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić nad kąpielą wodną.
  2. Białka ubijać trzepaczką lub widelcem (ja chwilę pomogłam sobie mikserem) cały czas podgrzewając, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (między palcami nie mogą być wyczuwalne kryształki cukru).
  3. Miskę odstawić do lekkiego przestudzenia.
  4. Przestudzone białka ubić dokładnie mikserem (trwa to ok. 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta.
  5. Do masy dodawać stopniowo po kawałku masła cały czas miksując (można zmienić końcówkę miksera na mieszającą lub zmniejszyć obroty). Nie należy przejmować się, że masa po pewnym czasie będzie wyglądała na zważoną, dodać mus malinowy wymieszany z sokiem z cytryny i miksować, aż masa stanie się gładka i zacznie "mlaskać" o ścianki miski.

Biszkopt przekroić na trzy poziome blaty. Pierwszy blat nasączyć musem malinowym i wyłożyć na niego ⅓ kremu z białej czekolady, przykryć drugim blatem i czynności powtórzyć. Ostatni blat również nasączyć musem i ozdobić tort pozostałą ⅓ kremu z białej czekolady i kremem maślanym.

Tort malinowy z kremem z białej czekolady

* biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne