piątek, 13 listopada 2015

Co powiecie na tartę z jabłkami i żurawiną...? W kruchym maślanym cieście skrywa się delikatne nadzienie - słodycz jabłek przełamana jest kwaśną żurawiną. Polecam na chłodne jesienne popołudnia.


tarta_z_jabkami_6

 

Składniki na formę o średnicy 24 cm

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g (mały kubek) jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 6 średnich jabłek
  • ½ szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem, dodać pokrojone masło i razem posiekać.

Do ciasta dodać jogurt i szybko zagnieść jednolite cisto. Odłożyć je do lodówki na czas przygotowania jabłek

Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy 26 cm i wyłożyć nią dno i boki formy. 

Na cieście ułożyć jabłka, równomiernie rozłożyć żurawinę i posypać cynamonem.

tarta_z_jabkami_1

tarta_z_jabkami_2  Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 50-60 minut. W połowie pieczenia tartę można przykryć folia aluminiową, gdyby zaczynała zbytnio się rumienić.

tarta_z_jabkami_3

Po ostudzeniu tartę oprószyć cukrem pudrem.
tarta_z_jabkami_4

Smacznego.

.

 Moje wypieki. Wielki powrót   Jesienne słodkości!

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

 

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne