piątek, 30 listopada 2012

Rezygnując z dodatku musu malinowego otrzymamy klasyczny krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jednak jakikolwiek owocowy dodatek sprawi, że krem nie będzie aż tak słodki, zyska orzeźwiający smak i kolor. Tak więc zdecydowanie polecam krem w wersji owocowej. Krem ładnie trzyma formę i wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.

Malinowy krem maślany na bezie szwajcarskiej

Składniki  na duży tort lub 24 babeczki

  • 6 białek
  • 1½ szklanki białego cukru
  • szczypta soli
  • 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
  • ½ szklanki musu z malin
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Białka wbić do dużej metalowej miski, dodać do nich szczyptę soli i cukier. Miskę ustawić nad kąpielą wodną.
  2. Białka ubijać trzepaczką lub widelcem (ja chwilę pomogłam sobie mikserem) cały czas podgrzewając, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (między palcami nie mogą być wyczuwalne kryształki cukru).
  3. Miskę odstawić do lekkiego przestudzenia.
  4. Przestudzone białka ubić dokładnie mikserem (trwa to ok. 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta.
  5. Do masy dodawać stopniowo po kawałku masła cały czas miksując (można zmienić końcówkę miksera na mieszającą lub zmniejszyć obroty). Nie należy przejmować się, że masa po pewnym czasie będzie wyglądała na zważoną, dodać mus malinowy wymieszany z sokiem z cytryny i miksować, aż masa stanie się gładka i zacznie "mlaskać" o ścianki miski.

 

* Tort lub babeczki ozdobione kremem należy wyjąć z lodówki na ok. 30 minut przed podaniem.

** Krem przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 7 dni. Przed kolejnym użyciem krem należy wcześniej wyjąć z lodówki i ponownie zmiksować.



Bardzo prosta w wykonaniu masa do ozdabiania tortów. Praca z nią przypomina lepienie z plasteliny, a przy odrobinie zdolności plastycznych można pokusić się o naprawdę finezyjne ozdoby (mniej zdolnym pozostają róże).

Masa marshmallows

Składniki starczy nawet na duży tort ø 28cm

  • 270 g pianek marshmallows (najlepiej białych)
  • ok. 600 g cukru pudru 
  • ok. 3-4 łyżek ciepłej wody
  • ewentualnie barwnik spożywczy

Masa marshmallows

Przygotowanie:

  1. Pianki włożyć do miski dodać do nich wodę i rozpuścić je w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. NA koniec dodać ewentualnie barwnik spożywczy.
  2. Gdy pianki się rozpuszczą zdjąć miskę z garnka i stopniowo dodawać cukier puder ciągle mieszając masę łyżką - należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo masa będzie twarda. Gdy masa będzie już trudna do mieszania przełożyć ją na blat i zagniatać dodając ewentualnie jeszcze cukru. Masa nie powinna być klejąca tylko odrobinę lepka.
  3. Masę wałkować na blacie (wysmarowanym olejem) na grubość ok 3 mm i ozdabiać tort - masę nakładamy na tort wysmarowany kremem, aby masa się do niego przykleiła.

* Nieużywaną masę przechowywać owiniętą w folię spożywczą, aby się nie wysuszyła.

Masa marshmallows

 



środa, 28 listopada 2012
Tort truskawkowyJest to pierwszy tort, który upiekłam - okazja była niepowtarzalna - pierwsze urodziny Oleńki, więc i presja była ogromna...
Po fakcie mogę stwierdzić, że smakowo sprostałam zadaniu, ale efekt wizualny pozostawia wiele do życzenia - możecie go sami ocenić, bo wbrew radom męża nie skorzystałam z fotoshopa :)
Dodam, że Oleńka skończyła w listopadzie już 2 latka, a wpis pojawia się, aby zachować chronologię, no i trochę z sentymentu... w końcu to mój pierwszy tort :)
Składniki na tortownicę ø 28 cm
biszkopt
  • 8 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
  • 400 g cukru pudru
  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
masa
  • 700 g sera mascarpone
  • 700 ml schłodzonej śmietany kremowej do deserów 30%
  • ½ słoiczka dżemu truskawkowego
  • 100 g białej czekolady
  • 1 szklanka cukru pudru
dodatkowo
  • 250 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • ½ słoiczka dżemu truskawkowego
  • 1 szklanka słabej herbaty z cytryną
  • ½ cytryny
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • masa z pianek marshmallows (przepis tutaj)
Tort truskawkowy
Przygotowanie:
biszkopt
  1. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru do momentu, aż powstanie puszysta masa (ok. 8 minut). W drugiej misce ubić białka z resztą cukru pudru do momentu, aż powstanie lśniąca piana (ok. 8 minut). Przesianą mąkę pszenną wymieszać w oddzielnej misce z  mąką ziemniaczaną.
  2. Żółtka połączyć z białkami wykonując delikatne ruchy szpatułką. Następnie do masy przesiać  ⅓ ilości mąki i bardzo delikatnie wmieszać ją szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Postępować tak jeszcze dwukrotnie.
  3. Masę wyłożyć do tortownicy (tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia - papier położyć na dno i wypuścić na zewnątrz, a dno i boki posmarować  masłem i oprószyć bułką tartą)  wyrównać wierzch i wstawić na kratkę piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 15 minutach pieczenia temperaturę zwiększyć do 180°C i piec jeszcze ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
  4. Po upieczeniu odrobinę uchylić drzwiczki piekarnik, po trzech minutach uchylić je bardziej i tak stopniowo studzić biszkopt, na końcu wysuwając kratkę na zewnątrz.  Biszkopt przed pokrojeniem musi być dokładnie wystudzony – najlepiej przygotować go dzień wcześniej.

masa

  1. Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i lekko ciepłą połączyć z serkiem mascarpone. Do masy dodać także dżem truskawkowy.
  2. Zimną śmietankę ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę, a następnie delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z masą czekoladową.
  3. Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Wymieszać razem z dżemem truskawkowym i sokiem z cytryny.

 

  1. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 poziome blaty usuwając najpierw skorupkę z wierzchu.
  2. Dolny krążek położyć na paterze, skropić go kilkoma łyżkami herbaty i rozsmarować na nim ⅓ musu ze zmiksowanych truskawek, a następnie rozsmarować ok. ⅓ masy. Przykryć drugim krążkiem i postępować z nim tak samo jak z pierwszym, a potem czynności powtórzyć z ostatnim krążkiem – masą posmarować też boki tortu i pozostawić trochę na dekorację
  3. Tort dekorować masą z pianek marshmallows (zobacz przepis), resztą masy i płatkami migdałowymi.

Tort truskawkowy

poniedziałek, 26 listopada 2012

Pyszna, a przede wszystkim zdrowa i lekka sałatka z mojej ulubionej kaszy. Przygotowanie tej sałatki zajmuje dosłownie 10 minut, a sprawdzi się zarówno na przyjęciu jak i w pracy.

Sałatka z kuskusem

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu
  • ½ szklanki rodzynek
  • ⅓ szklanki suszonej żurawiny
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli lub ciecierzycy
  • posiekana natka pietruszki

Sos

  • 6 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka startego na tarce korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Składniki sosu dokładnie wymieszać w słoiczku i odstawić.
  2. Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut (przygotować wg instrukcji na opakowaniu).
  3. Rodzynki i żurawinę również zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty
  4. Paprykę i cebulę pokroić w drobną w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej.
  5. Kaszę rozdrobnić widelcem i wymieszać z papryką, cebulą, odsączoną fasolą, rodzynkami, żurawiną i natką pietruszki.
  6. Sałatkę polać gotowym sosem, wymieszać i podawać.

Sałatka z kuskusem

   Wielkie Święto Żurawiny 2012

wtorek, 20 listopada 2012

Bardzo mi miło, że zostałam przyłączona do zabawy, mam nadzieję, że również Wy się do niej przyłączycie.

Co to jest Liebster Blog? 

To wyróżnienie dla blogerów, które dostaje się od innego blogera (w moim przypadku podarowała mi je autorka bloga Oh, how lovely! :). Nominacja przyznawana jest blogerowi, którego blog jeszcze nie jest dość dobrze znany w kulinarnej sferze :) Przy okazji można zyskać większą liczbę obserwatorów no i oczywiście popularność. Jeśli otrzymacie taką nominację należy odpowiedzieć na 11 pytań (zadanych przez blogera obdarowującego nominacją), a następnie wytypować 11 kolejnych blogerów( nie można tutaj podać blogera, która zaprosił Cię do zabawy :)) i ich o tym poinformować. Przy okazji też należy zadać im 11 pytań :) 

Oto moje odpowiedzi:

1.Co najbardziej lubisz gotować?

Najbardziej lubię piec, a szczególnie muffinki, bo trudno je zepsuć :)

2. Jaka jest twoja ulubiona gazeta lub czasopismo?

Bistro

3. Gdybyś mogła zmienić jedną rzecz na świecie, co byś zrobiła?

Nie pozwoliłabym, aby dzieci cierpiały z jakiegokolwiek powodu

4.Jaką kuchnię świata najbardziej lubisz?

Włoską

5. Co w tym roku chciałabyś dostać od Świętego Mikołaja?

Książkę E.G. (mam nadzieję, że mój Mikołaj tu zajrzy :))

6. Dlaczego prowadzisz bloga?

Zaczęło się od chęci uporządkowania i zebrania swoich przepisów w jednym miejscu. Teraz jest to też okienko na świat :) i odskocznia od "pieluch"

7.Co sprawia Ci największą przyjemność w wolnym czasie?

A co to jest wolny czas? :) A tak poważnie, to dobra książka przy filiżance herbaty - to jest to!

8. Z jakiego składnika wyczarujesz najsmaczniejsze danie?

Z makaronu

9. Kto jest twoja inspiracją, autorytetem, ulubionym kucharzem?

Nigella Lawson - lubię jej sposób mówienia o jedzeniu

10. Jakie jest twoje ulubione świąteczne danie?

Makówki, aczkolwiek trudno było mi się zdecydować na jedno danie

11. Czego nigdy byś nie zjadła?

Robaków, pomimo że podobno mają sporo białka

 

Odpowiedzi na pytania morrigan23, która także nominowała mnie do wyróżnienia :)

1. Kuchnia tradycyjna czy fusion?

fusion

2. Jaka jest Twoja ulubiona książka?

Dzieci z Bullerbyn /Astrid Lindgren/ - taki sentyment z dzieciństwa :) 

3. Jaki jest Twój ulubiony kucharz?

4. Jaki jest Twój ulubiony program telewizyjny?

"Wiem, co jem"

5. Wolisz koty, czy psy??

psy

6. Święta spędzasz w domu z najbliższymi, czy w dużym gronie rodziny i przyjaciół?

w domu z rodzinką

7. Najlepszy prezent jaki dostałaś w życiu?

Oleńka i Bartuś

8. Miejsce, w którym chciała byś spędzić sylwestra?

górski domek z przytulnym salonem i kominkiem

9. Twoje niezapomniane wakacje?

podróż poślubna do Toskanii

10. Czy patrząc z perspektywy czasu pewne rzeczy byś zmieniła lub zrobiła inaczej?

zdecydowanie tak

11. Jaki jest Twój ulubiony napój?

woda



 

A oto moje pytania (nie sądziłam, że tak trudno jest wymyślić 11 pytań):

  1. Kawa czy herbata?
  2. Tytuł Twojej ulubionej książki?
  3. Jaka jest Twoja największa wada?
  4. Jaka jest Twoja największa zaleta?
  5. Które święta bardziej lubisz: Bożego Narodzenia czy Wielkanocne?
  6. Jaka jest Twoja pasja?
  7. Jaka jest Twoja ulubiona pora roku?
  8. Jakie jest Twoje popisowe danie?
  9. Wolisz jeść czy gotować?
  10. Jaki smak z z dzieciństwa najbardziej zachował się w Twojej pamięci?
  11. Jaki jest Twój ulubiony kolor?

A do zabawy zapraszam:

  1. Kuchnia Broni
  2. Agatka gotuje i smakuje
  3. Inspirowane smakiem
  4. Amatorsko, ale z pasją
  5. Zaczarowana kuchnia
  6. Feniksowa Kuchnia Olimpii
  7. Kuchara ;)
  8. Fabryka pomysłów
  9. trochę pieprzu, ciut mięty
  10. Kasiekw gotuje
  11. Dzikowiec od kuchni



07:54, elkaa13
Link Komentarze (7) »
sobota, 17 listopada 2012

Niewątpliwym atutem tego chleba jest to, że nie trzeba go wyrabiać. Ale to nie jedyna jego zaleta - trudno się oprzeć chrupiącej skórce i miękkiemu miąższowi, a do tego ten zapach, który unosi się po całym mieszkaniu... 

Chleb bez wyrabiani

Składniki:

  • 400 g maki pszennej (może być tortowa lub chlebowa)
  • 15 g świeżych drożdży*
  • 300 g chłodnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 75 g startego zółtego sera*
  • 75 g pestek słonecznika*

*Maksymalnie można dać 200 g dodatków takich jak ser żółty, ser pleśniowy, oliwki, suszone pomidory, ziarna.

*W wersji bez dodatków ilość drożdży zmniejszamy do 5 g.

Chleb bez wyrabiani
Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, pieprz, pokruszone drożdże, ser i pestki (lub inne dodatki - większe należy posiekać).
  2. Wlać wodę i wymieszać ponownie łyżką przez pół minuty - konsystencja będzie dość luźna, wręcz klejąca.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 14 godzin do wyrośnięcia (u mnie wystarczyło 12 godzin) w temperaturze pokojowej.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Omączonymi dłońmi złożyć boki ciasta do środka, aby powstała kula.
  5. Czystą ściereczkę rozłożyć na blacie i oprószyć ją mąką. Położyć na niej złożone ciasto (łączeniem do dołu) i przykryć je wystającymi bokami ściereczki. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
  6. Pół godziny przed końcem wyrastania ciasta ustawić kratkę piekarnika w ⅓ wysokości piekarnika i ustawić na niej przykryte żaroodporne naczynie lub żeliwny garnek wysmarowane olejem. Piekarnik nagrzać go do 240oC.
  7. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć gorące naczynie z piekarnika. Ciasto umieścić w naczyniu łączeniem do góry. Przykryć naczynie i piec 25 minut, a następnie zdjąć pokrywę i piec do zrumienienia przez ok. 15-30 minut (gdyby chleb zbyt szybko się rumienił należy położyć na nim folię aluminiową).
  8. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć je z naczynia na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia (ok. 1 godzinę).



środa, 14 listopada 2012

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Składniki na 2 porcje

  • 250 ml bulionu warzywno-drobiowego
  • 200 g ugotowanego mięsa drobiowego (bez skóry)
  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • starta gałka muszkatołowa
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki estragonu
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy bulion, mięso i purée z dyni. Całość miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy do smaku i znów blendujemy.
  2. Podajemy z kleksem śmietany i pestkami słonecznika.

 Potrawy rozgrzewające    Kulinarne inspiracje i nagrody

Tagi: drób dynia
09:04, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 13 listopada 2012

Prawdziwie jesienne muffinki. Aromatyczny smak przypraw i bakalie rozjaśnią najbardziej pochmurny dzień.

Muffinki z dynią i bakaliamiSkładniki na ok. 14 sztuk

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g surowej dyni startej na małych oczkach tarki
  • 100 ml maślanki
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju
  • 60 g brązowego cukru
  • 20 g cukru Muscovado
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 cm korzenia imbiru (startego na tarce)
  • ½ mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 25 g pokrojonych suszonych śliwek
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 25 g pestek słonecznika
  • 25 g rodzynek

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać jaja, maślankę i olej. W drugiej misce wymieszać mąkę, przyprawy, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Mokre skłądniki przelać do suchych i wymieszać je niedbale łyżką. 
  3. Dodać dynie wymieszaną z imbirem oraz bakalie, ponownie wymieszać.
  4. Masą napełniać papilotki do ⅔ wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C (termoobieg) przez ok. 20 minut.

    Wielkie Święto Żurawiny 2012

poniedziałek, 12 listopada 2012

Ravioli z dynią

Składniki na ok. 20 sztuk o średnicy ok. 6 cm

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 2 duże jajka
  • ½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)

nadzienie:

  • ½ szklanki purée z dyni 
  • 1 mała cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki drobno utartego sera żółtego (najlepszy będzie Parmezan)
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, świeżo zmielony pieprz zielony, zmielony kardamon
  • 1 łyżka masła

dodatkowo: 2 łyżki masła do smażenia, Parmezan, pestki słonecznika

Ravioli z dynią

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z kurkumą wbić jaja i całość wymieszać widelcem do połączenia składników. Następnie ciasto wyrabiać ręką, aż ciasto będzie jednolite (należy unikać zagniatania ciasta pionowo w dół). ?Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
  2. Następnie ciasto rozwałkowujemy, ciągle podsypując mąką. Ciasto na ravioli musi być bardzo cienkie.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec smażenia dodać starty imbir.
  4. Patelnię zdjąć z ognia, dodać purée z dyni , jajko, bułkę tartą, ser i przyprawy do smaku, całość wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (nadzienie można przygotować dzień wcześniej).
  5. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, w razie potrzeby podsypując mąką.Ravioli z dynią
  6. Na rozwałkowane ciasto nakładać po łyżeczce farszu w równych odstępach i przykryć drugim płatem ciasta, dociskając brzegi wokół farszu. Wkrawać ravioli, wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 4-5 minut i wyjmować kiedy są jeszcze  al dente. Wrzucać na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na małym ogniu przez ok. 30 sekund, aby doszły. 
  7. Każdą porcję posypać tartym Parmezanem.

 



sobota, 10 listopada 2012

Połączenie owoców z budyniem zawsze zapowiada coś smacznego, tak jest też w tym przypadku.
Do ciasta polecam twarde kwaśne jabłka, ale w praktyce można wykorzystać każdy gatunek.

Jabłecznik z budyniem

Składniki na blaszkę o wymiarach 24cm×40cm
Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła (ewentualnie margaryny)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek - obranych i pokrojonych w ósemki (jabłka nie mogą być potarte)
  • 3 budynie waniliowe
  • 1,1 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • cukier cynamonowy


Przygotowanie:

  1. Z wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić je (1/3 i 2/3) – mniejszą części dzielimy jeszcze na 4 kawałki. Włożyć do zamrażarki na ok. 3 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko rozwałkować w taki sposób, aby wyłożyć nim spód i boki blachy (blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką, ciasto też wałkować na mące).
  2. Z mleka, cukru i proszków budyniowych sporządzić budyń.
  3. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuć widelcem i wyłożyć na nie wymieszane z cukrem cynamonowym jabłka.
  4. Jabłka zalać gorącym budyniem, a pozostałe ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto.  
  5. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg) ok. 45-50 min.
  6. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.

Jabłecznik z budyniem

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne