niedziela, 12 lutego 2017

CROQUEMBOUCHE to francuski "tort" weselny. U nas piramida zagościła z okazji zbliżających się Walentynek  :)

Składniki:

ptysie

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jaja

 

masa budyniowa

  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • 75 g masła

 

karmel

  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka wody

 

Przygotowanie

PTYSIE

  1. Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę i energicznie wymieszać.
  2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie o średnicy ok. 2 cm.
  4. Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut (termoobieg).

MASA

  1. Budyń ugotować w mleku z dodatkiem cukru, ostudzić (ugotowany budyń nleży przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch).
  2. Masło utrzeć mikserem, a nastepnie nie przerywając ucierania dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

Masę budyniową pzrełozyć do rękawa cukierniczego i nadziewać nią ptysie.

KARMEL

  1. Cukier wymieszać z wodą i podgrzewać, aż się skarmelizuje.

CROQUEMBOUCHE

Z pergaminu utworzyć stożek. Ptysie maczać w karmelu i ukłaać je obok siebie wokół pergaminowego stożka. Gdy powstanie piramida ozdobić ją pozostałym karemelem.

 

Walentynki 2017 - Czym To się je?

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne