piątek, 21 lutego 2014

Pierwszy przepis na cebularze, który wypróbowałam i chyba już ostatni. Te cebularze są najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, zapewniam, że po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie sięgniecie po kupne cebularze. 

Cebularze

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajo
  • 180 ml letniego mleka
  • płaska łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

nadzienie

  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ok. ½ szklanki startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki suchego maku
  • 3 łyżki mleka

Cebularze

Przygotowanie: 

  1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, aż staną się płynne. Dodać 90 ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Mąkę wymieszać z solą, jakiem, mlekiem i rozczynem. Wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, a wtedy dodać olej i wyrabiać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  3. Gotowe ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  4. Przygotować nadzienie: Cebule pokroić w piórka, wymieszać z cukrem i zeszklić na gorącym oleju. Dodać ok. ¼ szklanki wody i dusić, aż cebula zmięknie, a woda odparuje. Doprawić do smaku, a gdy przestygnie wymieszać ze śmietaną.
  5. Z wyrośniętego ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę  spłaszczyć w środku - ja używam do to szklanki - i przykryć ściereczką i  odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. 
  6. Wgłębienia poprawić i wypełnić farszem. Posypać żółtym serem i każdego cebularza posmarować mlekiem, a następnie posypać makiem.
  7. Piec w temp. 170°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.

Cebularze

Cebularze

 Drugie śniadanie w pracy  Śniadanie mistrzów 

środa, 19 lutego 2014

Do dzisiejszego poranka myślałam, że jutro jest Tłusty Czwartek. Wiadomość, że to dopiero za tydzień zniosłam tak źle, że postanowiłam pocieszyć się oponkami... Teraz mam tydzień na pozbycie się tych zbędnych kalorii i wypróbowanie kolejnego mało dietetycznego przepisu :)

 Pychota!

Oponki drożdżowe

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g stopionego i ostudzonego masła

dodatkowo

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • lukier cytrynowy lub pomarańczowy
  • cukier puder

Oponki drożdżowe

Przygotowanie: 

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, aż staną się płynne. Dodać pół szklanki ciepłego mleka oraz dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli używamy suchych drożdży pomijamy ten etap i mieszamy je bezpośrednio z mąką.
  2. Do mąki dodać żółtka, sól, mleko, cukier i rozczyn. Całość wyrabiać za pomocą miksera, z odpowiednimi hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski (wystarczy ok. 3 minuty). Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze ok. 2 minuty, aż składniki całkowicie się połączą. 
  3. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (45-60 min.)
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach wycinać koła tworząc oponki. 
  5. Oponki ułożyć na omączonym blacie, przykryć ściereczką i odstawić, aż podwoją objętość (ok. 30 minut).
  6. Olej rozgrzać do 180°C i partiami smażyć oponki, aż się przyrumienią z obu stron (należy kontrolować temperaturę, aby nie rumieniły się zbyt szybko).
  7. Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  8. Jeśli chcemy polukrować oponki należy zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe, natomiast posypywać cukrem pudrem należy dopiero po wystudzeniu.

*Warto użyć specjalnego termometru, ale można też sprawdzić temperaturę wrzucając do oleju odrobinę ciasta - jeśli olej będzie skwierczał, a ciasto szybko wypłynie - temperatura jest odpowiednia. Inna metoda, to włożenie końca drewnianej łyżki do oleju - jeśli od spodu będą wydobywają się bąbelki - można smażyć pączki.

Oponki drożdżowe

 

Karnawałowe smażenie  Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Tłusty czwartek 2014

środa, 12 lutego 2014

Mój zdecydowany faworyt wśród pralin. Pistacjowe nadzienie zachwyca nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem!

Praliny pistacjowe

Składniki na 30 sztuk

  • 150 g pistacji
  • 60 ml śmietany 36%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii

dodatkowo 100 g dowolnej czekolady

Przygotowanie:

  1. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, a następnie dwukrotnie posmarować nią foremki silikonowe (część czekolady zostawić na spód czekoladek).
  2. Śmietankę wraz z ekstraktem doprowadzić do wrzenia. Do śmietany dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Całość wystudzić.
  3. Pistacje zmielić blenderem na pył, a następnie zmiksować ze śmietanką z czekoladą i cukrem pudrem. 
  4. Masą wypełniać pokryte czekoladą foremki i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie uzupełnić spody pralinek pozostałą czekoladą (ponownie rozpuszczona).
  5. Odstawić do lodówki na ok. godzinę, a następnie wyjąć z foremek.
  6. Przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać w temperaturze pokojowej.

 

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3  Walentynki - czym TO się je?   Słodkie Walentynki 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki...  

 

Przepis podpatrzony u Dorotuś.

niedziela, 09 lutego 2014

Kolejny dowód na to, że proste przepisy są najlepsze. Minimalna ilość podstawowych składników daje nieskończone pole do popisu w doborze dodatków. Ilość kombinacji jest ograniczona jedynie naszą wyobraźnią. Ja tym razem przygotowałam pralinki w białej czekoladzie z nadzieniem z mlecznej czekolady oraz pralinki z gorzkiej czekolady (koniecznie 70% kakao) z suszoną śliwką, otoczone kokosem. Polecam!

Składniki:

nadzienie

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady dobrej jakości- dowolnej

dodatkowo

200 g czekolady dobrej jakości na polewę lub wiórki kokosowe

opcjonalnie dodatki: suszone śliwki, kokos, migdały, mielony mak, kawa, rum...

Przygotowanie:

  1. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować nią foremki czekoladowe (dwukrotnie, za każdym razem odstawić formę do zastygnięcia warstwy czekolady)
  2. Czekoladę na masę rozpuścić w rondelku o grubym dnie (na małym ogniu, ciągle mieszając).
  3. Ser zmiksować i połączyć z ostudzoną czekoladą. 
  4. Do masy dodać ewentualne dodatki.
  5. Masą wypełnić foremki silikonowe (zostawiając miejsce na spód czekoladki) i odstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie pozostałą czekoladą wypełnić foremki, tworząc w ten sposób spód czekoladki. 
  6. Jeśli nie mamy foremek, masę wstawiamy do lodówki, a gdy będzie twarda toczymy z niej kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych, zmielonych migdałach lub kakao.
  7. Przechowujemy w lodówce do ok. 2 tygodni. 

Pralinki w białej czekoladzie z mlecznym nadzieniem:

Pralinki

Pralinki z ciemnej czekolady z suszoną śliwką:

Pralinki

 

 

Słodkie Walentynki 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki...    Mascarpone Karnawał 2014  Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

niedziela, 02 lutego 2014

Jeśli ktoś ma ochotę na mniej kaloryczną przyjemność w tłusty czwartek, polecam ten przepis. Te rureczki nie mogą się nie udać! 

Rurki z marmoladą

Składniki ok. 70 sztuk

  • ½ kg mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml kefiru
  • 300 g smalcu (1,5 kostki)
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • marmolada (ok. 350 g)
  • cukier puder do posypania

Rurki z marmoladą

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem, aż zaczną robić się płynne. Dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 
  2. Do mąki dodać miękki smalec, wrośnięty rozczyn i kefir - zagnieść ciasto.
  3. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty o bokach ok. 6 cm.
  4. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę marmolady i zwijać je w rurki, zlepiać brzegi.
  5. Rurki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C (termoobieg) do zrumienienia, ok. 15 minut.
  6. Wystudzone rurki oprószyć cukrem pudrem.

Rurki z marmoladą

 

Tłusty czwartek 2014

sobota, 01 lutego 2014

Podobno w tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, zatem proporcje w tym przepisie są idealne dla typowej czteroosobowej rodziny. Moja rodzina nie mieści się w statystykach (za co kocham moich trzech łakomczuszków), więc w tym roku zdecydowanie podwoję porcję :* 

Pączki z różą

Składniki ok. 10 sztuk - składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc warto wyjąć je kilka godzin wcześniej z lodówki

  • 250 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 małe jajko (podwajając składniki wystarczy dać duże jajko)
  • 2 żółtka
  • 30 g stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

dodatkowo

  • ok. 1 litr oleju rzepakowego lub smalcu do głębokiego smażenia
  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklanka cukru pudru wymieszana z ok. 3 łyżkami ciepłej wody) - lukrujemy ciepłe pączki lub ostudzone posypujemy cukrem pudrem

Pączki z różą

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć do ciepłego (lekko podgrzanego, a nie gorącego!) mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszać. Naczynie z rozczynem włożyć do gorącej wody i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut (rozczyn powinien być porządnie spieniony).
  2. Jajko i żółtka utrzeć do białości z łyżką cukru.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem oraz ubitymi jajkami. Całość wymieszać i wyrabiać ok. 15 minut (lub 10 minut robotem kuchennym), dodać masło i spirytus i nadal wyrabiać ok. 5 minut aż składniki się połączą i ciasto będzie odstawało od ręki.
  4. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i powygniatać je, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  6. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 2 cm* i szklanką z ostrymi brzegami (średnica ok. 7 cm) wykrawać krążki. Rozłożyć je w odstępach na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką i czekać ok. 30-60 minut, aż wyrosną.
  7. W szerokim garnku rozgrzać olej (powinien podgrzewać się powoli, wiec warto postawić go 10 minut wcześniej niż krążki wyrosną). Gdy olej będzie miał temperaturę 180°C ** wrzucać partiami (max. 5 pączków, by temp. oleju się nie obniżyła) wyrośnięte pączki - smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.***
  8. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach. 
  9. Marmoladę przełożyć do szprycy z ostrą końcówką i nadziewać pączki.
  10. Jeśli chcemy polukrować pączki należy zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe - wtedy lukier ładnie się rozprowadzi, natomiast posypujemy pączki cukrem pudrem dopiero po wystudzeniu.

 

SMACZNEGO!Pączki z różą

* Aby nadziać pączki przed smażeniem należy ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać szklanką kółka na środek kłaść po łyżeczce konfitury, przykryć drugim krążkiem i zlepiać brzegi, formując w dłoni kulkę.

** Warto użyć specjalnego termometru, ale można też sprawdzić temperaturę wrzucając do oleju odrobinę ciasta - jeśli olej będzie skwierczał, a ciasto szybko wypłynie - temperatura jest odpowiednia. Inna metoda, to włożenie końca drewnianej łyżki do oleju - jeśli od spodu będą wydobywają się bąbelki - można smażyć pączki.

*** W trakcie smażenia należy regulować temperaturę oleju, aby pączki zbyt szybko się nie zrumieniły.

 

Tłusty czwartek 2014

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne