czwartek, 28 lutego 2013
Rybę umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Skropić sokiem z cytryny i posmarować oliwą. Schładzać przez godzinę w lodówce.Włożyć do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec 20 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem, jogurtem i szczypiorkiem. Sos doprawić solą i pieprzem. Podawać do łososia.

http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-przygotowac-ososia-w-sosie-czosnkowym,17_41826.html

Takie przepisy lubię najbardziej - wymagają mało nakładu pracy, a efekt jest piorunujący.

Łosoś pieczony w folii

Składniki:

  • filet z łososia (ok. 500g)
  • ok. 7 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka estragonu
  • ½ cytryny
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy

Łosoś pieczony w folii

Przygotowanie:

Rybę umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Skropić sokiem z cytryny i posmarować oliwą. Schładzać przez godzinę w lodówce.Włożyć do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec 20 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem, jogurtem i szczypiorkiem. Sos doprawić solą i pieprzem. Podawać do łososia.

http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-przygotowac-ososia-w-sosie-czosnkowym,17_41826.html
  1. Rybę umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
  2. Filety ułożyć w naczyniu i zalać sosem sojowym. Zostawić na ok. 2 godziny, przewracając filety na drugą stronę w połowie czasu.
  3. Ułożyć każdą porcję na kawałku folii aluminiowej, skropić sokiem z cytryny i delikatnie posmarować oliwą. Na wierzch położyć kawałek cytryny, oprószyć pieprzem i zawinąć folię w zgrabny pakuneczek.
  4. Włożyć do rozgrzanego do ok. 180ºC piekarnika i piec 20 minut.

 Na obiad polecam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką szwedzką.Łosoś pieczony w folii

Rybę umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Skropić sokiem z cytryny i posmarować oliwą. Schładzać przez godzinę w lodówce.Włożyć do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec 20 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem, jogurtem i szczypiorkiem. Sos doprawić solą i pieprzem. Podawać do łososia.

http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-przygotowac-ososia-w-sosie-czosnkowym,17_41826.html

Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)  Kulinarne inspiracje i nagrody  Dania Postne  

Tagi: ryba
13:23, elkaa13
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 lutego 2013

Mój urodzinowy tort dla moich miłych gości :). Dlaczego akurat marchewkowy...? Chyba po to, aby przygasić trochę wyrzuty sumienia kiedy sięgam po kolejny kawałek tortu.

Tort marchewkowy z pomarańczową nutą

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm-26 cm

  • 300 g marchewki startej na drobnych oczkach tarki
  • 80 g ananasa z puszki
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g pokruszonych płatków migdałowych
  • 30 g otrębów pszennych
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 220 ml oleju

masa

  • 200 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (ew. może być woda, wtedy masa nie będzie miała karmelowego posmaku)
  • 200 ml wody
  • ok. 375 g kremowego serka kanapkowego (np. Twój Smak)
  • 250 g serka Mascarpone

dodatkowo

  • 200 g konfitury pomarańczowej
  • sok z pomarańczy (do nasączenia, można użyć też likieru lub rumu)
  • uprażone migdały do ozdobienia boków
  • połówki orzechów włoskich
  • długie wstążki z marchewki

Tort marchewkowy z pomarańczową nutą

Przygotowanie:

masa

  1. Śmietankę i wodę wlać do rondelka, wymieszać z cukrem i gotować  na średnim ogniu, aż masa się zredukuje (do ok. ¾ szklanki) i stanie się gęsta, a kolor zmieni się na delikatnie karmelowy.
  2. Serki włożyć do miski, zmiksować na niskich obrotach miksera i nadal delikatnie miksując wlewać po łyżce lekko ciepłego syropu.
  3. Krem odstawić do lodówki, aby zgęstniał.

ciasto

  1. Jajka ubić na wysokich obrotach miksera do podwojenia objętości, a następnie stopniowo dodawać cukier ubijając, aż masa będzie gładka. Wciąż ubijając masę wlewać ciągłym strumieniem olej.
  2. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodawać startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, migdały oraz otręby.
  3. Nadal wolno miksując dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami (tj. solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i cukrem). Zmiksować do połączenia składników.
  4. Tortownicę grubo wysmarować masłem i przełożyć do niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C (termoobieg) na ok. 50-60 minut (do suchego patyczka).

tortTort marchewkowy z pomarańczową nutą

  1. Wystudzone ciasto pokroić na trzy blaty. Spodni krążek ułożyć na paterze, skropić sokiem z pomarańczy i posmarować ⅓ konfitury. Wyłożyć ⅓ masy i przykryć drugim krążkiem. Czynność powtórzyć dwukrotnie, na końcu należy posmarować kremem także boki ciasta.
  2. Tort udekorować migdałami, orzechami i marchewką. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
  3. Przed podaniem tort ocieplić w temperaturze pokojowej.

 

 

 

Tort marchewkowy z pomarańczową nutą

Tort marchewkowy z pomarańczową nutą

Źródło inspiracji: Kwestia smaku

Tagi: marchewka
23:33, elkaa13 , ciasta
Link Komentarze (3) »

Jeśli macie ochotę na coś pysznego i aromatycznie, to bruschetta będzie dla Was idealna. Moja wersja jest z tuńczykiem pomidorami i mozzarellą, ale równie dobrze możecie użyć innych ulubionych dodatków, warto eksperymentować. Zapewniam, że po takim śniadaniu poziom endorfin w waszym organizmie znacząco wzrośnie. Polecam ten przepis w cyklu Reszty bez resztki - doskonały sposób na przywrócenie życia pieczywu.

Bruschetta

Składniki ilość wg. uznania

  • pomidory
  • tuńczyk w oleju
  • mozzarella
  • kilka łyżek oliwy
  • ulubione suszone zioła (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
  • świeże zioła np. bazylia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • świeżo zmielona sól morska
  • kilka kromek dobrego chleba (niekoniecznie świeżego)
  • kilka łyżek oliwy

polecam chleby: Chleb bez wyrabiania, Chleb na sodzie

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą (szczypta) i suszonymi ziołami (ok. 2 łyżeczki). Dodać oliwę i wymieszać.
  2. Pomidory pokroić w kostkę lub w plasterki. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  3. Kromki chleba ułożyć na blaszce i posmarować aromatyczną oliwą, ułożyć na nich tuńczyka, pomidory i mozzarellę.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut (ser ma się rozpuścić, a chleb ma być złocisty).
  5. Ozdobić bazylią i przyprawić pieprzem.

Bruschetta

 

        Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)  Zimowe szaleństwa Kanapki, kanapeczki!

poniedziałek, 25 lutego 2013

Od pewnego czasu unikam kawy, ale tym muffinkom nie sposób się oprzeć... Urzeka w nich nie tylko smak, ale i zapach. A do tego chrupiąca skorupka - pycha! Nie tylko dla smakoszy kawy ;)

Muffinki kawowe

Składniki 12 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki brązowego cukru + 2 łyżki brązowego cukru do posypania
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (jeśli jest w granulkach należy ją sproszkować)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • 100 g wystudzonego roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepać jajka i połączyć je z pozostałymi mokrymi składnikami. 
  3. Składniki mokre przelać do suchych i niedbale wymieszać, do połączenia się składników.
  4. Papilotki ułożyć w formie do muffinek i wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Wierzch każdej muffinki posypać brązowym cukrem.
  5. Formę z muffinkami wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka).

Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

piątek, 22 lutego 2013

Przepis podpatrzony dawno temu na jakimś forum czekał na swój debiut w mojej kuchni. Teraz żałuję, że kartka z przepisem tak długo żółkła w szufladzie, bo pierogi wyszły pierwsza klasa. Jak nazwa sugeruje (choć nie wiem jaka jest jej geneza ;)) idealnie sprawdzą się w leniwy dzień - taki jak mój dziś. Proponuję zaopatrzyć się w większą ilość twarogu, bo pierogi są tak dobre, że będziecie musieli pozbyć się lenia, żeby iść do sklepu po kolejną kostkę na dodatkową porcję.

Leniwe pierogi

Składniki na 15 niewielkich sztuk - dla jednego głodnego męża :*

  • kostka białego sera (200g)
  • 1 jajko
  • 80 g (ok.½ szklanki) mąki poznańskiej (typ 500, ewentualnie może być mąka tortowa)
  • 3 łyżki cukru z wanilią*

dodatkowo: roztopione masło do polania oraz brązowy cukier i cynamon do posypania

* można pominąć cukier w cieście i podać pierogi z boczusiem i cebulką

Leniwe pierogi

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozgnieść widelcem razem z żółtkiem i cukrem, a następnie wymieszać go z mąką.
  2. Dodać ubite na sztywno białko i całość ponownie wymieszać.
  3. Na blacie oprószonym mąką uformować długi wałek z ciasta, lekko go spłaszczyć z wierzchu i pokroić ukośnie na zgrabne pierogi.
  4. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 minuty od momentu, gdy wypłyną.
  5. Podawać polane masłem (lub odgrzane na maśle), posypane brązowym cukrem i cynamonem.

Leniwe pierogi

 Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)  Zimowe szaleństwa    

Pyszny, orzeźwiający sernik w sam raz na krótkie zimowe dni. Kolor lemon curd zrekompensuje brak słońca, a smak przybliży nas do wiosny. Pycha!

Sernik z lemon curd

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23 cm

spod

  • 250 g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych
  • 120 g roztopionego masła

masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (w wiaderku)
  • 140 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • ziarenka z jednej laski wanilii

lemon curd

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 65 g cukru
  • 65 g zimnego masła

Sernik z lemon curd

Przygotowanie:

  1. Ciastka pokruszyć na pył i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć na 20 minut do lodówki.
  2. Ser zmiksować z cukrem, a następnie dodać skórkę z cytryny i wanilię. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu odczekać 1 minutę.
  3. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  4. Przygotować lemon curd: Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić widelcem w misce i wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Miskę umieścić nad garnkiem z wolno gotującą się woda i mieszać, aż masa lekko się ociepli. Wtedy zacząć dodawać po kawałku zimnego masła - ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (kolejny kawałek masła dajemy, gdy poprzedni się rozpuści, nie należy zwiększać ognia).
  5. Wystudzony lemon curd wyłożyć na wystudzony sernik. Całość schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny.

Sernik z lemon curd

Cytrynowe wypieki  Zimowe szaleństwa

Tagi: cytryna ser
00:01, elkaa13 , serniki
Link Komentarze (8) »
środa, 20 lutego 2013

Może i tłuste, ale co zrobić, kiedy nie można się oprzeć? ;) Golono, chrzan i pieczone ziemniaczki - polecam na zimowe, chłodne dni.

Pieczone golonko

Składniki:

  • golonko (u mnie 2 sztuki)
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ½ dużej papryczki chilli
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 20 goździków
  • 1 szklanka piwa lub wody

dodatkowo ziemniaki wymieszane z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami

Przygotowanie:

  1. Golonko umyć i oczyścić z ewentualnych resztek szczeciny (można opalić je nad palnikiem i zeskrobać nożem).
  2. Golonka ułożyć w garnku, dodać sól, liście laurowe, cały pieprz i ziele angielskie. Całość zalać wodą (woda musi cały czas zakrywać golonka), doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny (zależnie od wielkości golonek).
  3. Ugotowane golonka wyjąć z wody i ostudzić.
  4. Przygotować marynatę: Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i rozetrzeć ze szczyptą soli. Dodać sos sojowy, miód, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chilli i poPieczone golonkosiekany imbir. Całość dokładnie wymieszać. 
  5. Przestudzone (lekko ciepłe) golonka ponacinać ukośnie tworząc kratkę.
  6. Marynatę wetrzeć w golonka, a następnie w każde pole włożyć po jednym goździku.
  7. Golonka ułożyć na brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec w termoobiegu przez ok. 1 godzinę. Gdy marynata zacznie się brązowić dolać do brytfanki szklankę piwa lub wody.
  8. Po 30 minutach pieczenia dołożyć do golonki pokrojone w kawałki ziemniaki i piec dalej.

Pieczone golonko

Zimowe szaleństwa  Kulinarne inspiracje i nagrody            Awangarda Smaku

poniedziałek, 18 lutego 2013

Szarlotka sypanaSkładniki tortownica o średnicy 24 cm

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • ⅔ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g zimnego masła

dodatkowo

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 pełne łyżki cynamonu
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki brązowego cukru (do smaku, w zależności od tego jak kwaśne mamy jabłka)

Szarlotka sypana

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać je z cukrem.
  2. Dokładnie wymieszać mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon.
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem, wysypać ⅓ mieszanki, a następnie wyłożyć warstwę 50 g cienko pokrojonego masła i ½ jabłek - posypać 1 łyżką cynamonu.
  4. Na jabłka wysypać  ⅓ mieszanki, wyrównać, rozłożyć 50 g pokrojonego masła i wyłożyć pozostałe jabłka - posypać cynamonem.
  5. Na wierzch wysypać pozostałą część mieszanki i rozłożyć kawałki masła. Długą wykałaczką zrobić dziurki w cieście.
  6. Piec przez ok. 1 godzinę w 180°C (termoobieg) - do zrumienienia.

Szarlotka sypana

  

Tagi: jabłka
22:22, elkaa13 , ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 11 lutego 2013

Orzeźwiające i lekkie ciastka. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, idealne dla niespodziewanych gości.

Kremówka cytrynowa

Składniki 10 sztuk

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

lemon curd można zmniejszyć ilość składników nawet o ⅔, ale krem można przechowywać w lodówce nawet 5 dni

  • 3 jajka
  • 3 wyparzone cytryny
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Kremówka cytrynowa

Przygotowanie:

Lemon curd

  1. Na tarce o małych oczkach zetrzeć żółtą skórkę z dwóch wyszorowanych i sparzonych cytryn. Wycisnąć sok z trzech cytryn.
  2. W metalowej misce roztrzepać jajka. Dodać sok i skórkę z cytryn oraz cukier, całość wymieszać.
  3. Miskę umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i mieszać masę drewnianą łyżką.
  4. Gdy masa zacznie się ocieplać,  dodawać po łyżce zimne masło - ciągle mieszając. Kolejne porcje masła dodajemy jak tylko wcześniejsza się rozpuści.
  5. Zestawić z ognia, gdy masa zacznie gęstnieć po ok. 5-10 minutach. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

kremówki

  1. Ciasto rozwinąć i pokroić na prostokąty o wymiarach 6cmx10cm. Prostokąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać 1 łyżką cukru pudru. Piec w temp. 200°C (termoobieg) przez ok. 10 minut - do lekkiego zrumienienia.
  2. Zimną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru.
  3. Na połowie wystudzonych ciastek wyciskać rozetki ze śmietany i lemon curd. Drugą część ciastek smarować śmietaną od spodu i przykrywać ciastka ze śmietaną. Wierzch każdej kremówki ozdobić lemon curd.

Kremówka cytrynowa

 

Szybkie ciasta - edycja karnawałowa  Walentynki 2013 - czym to się je?      

czwartek, 07 lutego 2013

Domowa bulionetka, to najlepsza baza do zup i sosów jaką można sobie wyobrazić - słona w sam raz, nienaszpikowana chemią i barwnikami -  nieoceniony skarb w kuchni. Niewielka kostka (ok. 2 łyżki) starcza na zupę dla całej rodziny. Domowy bulion co prawda długo się przygotowuje, ale naszej pracy jest w tym niewiele - wystarczy obrać warzywa, umyć mięso i całość postawić na małym ogniu - reszta to magia.

Domowa kostka rosołowa - bulionetka

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka (ja wykorzystałam całego kurczaka, ale można użyć dowolnych elementów lub samych porcji rosołowych)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ½ selera
  • cebula
  • por
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki całego pieprzu
  • ew. sól
  • świeża natka pietruszki i inna dostępna zielenina (np. tymianek, lubczyk, liście selera)

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać obrane i opłukane warzywa (oprócz cebuli) oraz przyprawy -
  2. Włączyć minimalny ogień i całość gotować pod przykryciem ok. 3 godziny.
  3. Cebulę pozbawić zewnętrznej łupiny (resztę łupin zostawić), umyć i opalić nad ogniem. Dodać ją do gotującego się wywaru.
  4. Ugotowany i przecedzony bulion odparować na wolnym ogniu do mniej więcej ⅕ objętości. Schłodzić i znów przecedzić przez drobne sitko.
  5. Przełożyć do pojemników na lód i zamrozić. Jeśli nie posiadamy małych pojemniczków  można wywar schłodzić w lodówce, w pojemniku plastikowym wyłożonym folią spożywczą, a gdy zrobi się galareta podzielić na części, zawinąć w folię i zamrozić.

* Jeśli chcemy przy pomocy sitka można zdjąć szumowinę, ale nie jest to konieczne, bo białko tworzące szumowinę w trakcie dłuższego gotowania rozpuści się, a bulionu będzie miał intensywniejszy smak.

** Warzywa i mięso powinny być całkiem przykryte. Jeśli wody jest za mało, wywar uzupełniamy wrzątkiem.

*** Z mięsa, które zostanie po ugotowaniu bulionu można zrobić pasztet drobiowy.

Domowa kostka rosołowa - bulionetka

    Domowy Wyrób

16:24, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne