niedziela, 26 stycznia 2014

Ten sernik jest niczym nabrzmiałe słońce, oddaje kolor letnich miesięcy, więc na zimową chandrę jest jak znalazł. Zastrzyk energii gwarantowany :)

Sernik brzoskwiniowy

Składniki tortownica o średnicy 26 cm

spód brownies*

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • niepełna szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 115 g mąki 

warstwa serowa

  • ½ kg białego sera (z wiaderka, ew.  serki waniliowe)
  • 350 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 czubate łyżki żelatyny

warstwa brzoskwiniowa

  • puszka brzoskwiń w syropie (ok. 800 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

ewentualnie bita śmietana do dekoracji

Sernik brzoskwiniowy

Przygotowanie:

spód brownies:

  1. Masło rozpuścić z połamaną czekoladą na wolnym ogniu, często mieszając - wystudzić.
  2. Jajka ubić z cukrem, a następnie połączyć z przestudzoną masą czekoladową (może być lekko ciepła).
  3. Dodać mąkę i całość zmiksować do połączenia składników.
  4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temp. 180oC przez ok. 15-20 minut.  
  5. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzi, a następnie usunąć papier dom pieczenia.

Masa serowa

  1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
  3. Do ubitej śmietany dodać ser, wanilię i chwile zmiksować.
  4. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy (aby wyrównać temperaturę), a następnie dodać ją do masy serowej i zmiksować do połączenia.
  5. Masę serową przełożyć na wystudzony spód brownies (w zapiętej tortownicy) i odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. 

warstwa brzoskwiniowa

  1. Brzoskwinie odcedzić z zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Syrop uzupełnić wodą, aby uzyskać 500 ml płynu. Całość zagotować. 
  3. W gorącym syropie rozpuścić obie galaretki, a następnie wymieszać z musem brzoskwiniowym.
  4. Gdy masa będzie całkowicie wystudzona delikatnie przelać ją na masę serową. 
  5. Całość odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Smacznego!

 

* Spód brownies można zastąpić spodem z sucharków i nutelli

½ opakowania sucharów (150g) zmiksować blenderem na pył, a następnie wymieszać z 300 g nutelli. Masę rozprowadzić na dnie tortownicy i schłodzić. 

Sernik brzoskwiniowy

Niskokaloryczny styczeń  

 

O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne