czwartek, 31 stycznia 2013

Pyszny dodatek do pasztetów, mięs, serów, tartaletek i kanapek. Składniki można dowolnie dobierać, zmieniając smak konfitury, np. dodając cynamon, przyprawę do piernika, odrobinę chrzanu, bakalie, starty korzeń imbiru...

Konfitura z cebuli

Składniki na słoiczek 300 ml

  • 60 dag cebuli
  • 4 łyżki golden syrup lub miodu
  • 6 łyżek octu winnego lub soku z cytryny
  • ¼ szklanki czerwonego wina (można pominąć)
  • 25 g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • szczypta estragonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na oleju.
  2. Gdy cebula stanie się miękka dodać sól i pieprz i chwilę dusić.
  3. Podlać winem i octem winnym, dodać rodzynki i estragon. Smażyć ok. 20 minut czasem mieszając.
  4. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.*

* Można pominąć pasteryzację i przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Domowy Wyrób  Zimowe szaleństwa

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sernik z masą orzechową

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
spód

  • 1¾ szklanki pokruszonych herbatników
  • ⅓ szklanki roztopionego masła

masa orzechowa:

  • 1½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ⅓ szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanki golden syrupu
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

masa serowa

  • 750 g sera śmietankowego (w wiaderku)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ⅔ szklanka kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

     
Przygotowanie:
spód

  • Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  • Powstałą masą starannie wylepić spód tortownicy.
  • Podpiec przez ok.5 minut w temperaturze175ºC.

masa orzechowa

  • Jajka roztrzepać trzepaczką, wszystkie składniki wymieszać . Następnie gotować je na wolnym ogniu ok.10 minut ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i odstawić na bok.

masa serowa

  • Ser ubić i w trakcie ubijania dodawać partiami cukier i mąkę, a następnie wbijać pojedynczo jaja (nie przerywając ubijania i po każdym jaju odczekuję minutę). Na końcu dodać kremówkę i ekstrakt z wanilii - miksować jeszcze chwilę.
  • Przygotowaną masę delikatnie wylać na masę orzechową.
  • Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC (termoobieg).
  • Po wystudzeniu włożyć do lodówki na ok. 6 godzin.

Sernik z masą orzechową





niedziela, 27 stycznia 2013

Pysznie, zdrowo, kolorowo - te muffinki spełniają każde z tych kryteriów :)

Muffinki z cukinii z żurawiną

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklanka cukinii startej na małych oczkach tarki
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 5 łyżek suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki razem z odsączoną cukinią, a następnie dodać do nich mleko wymieszane z olejem. Dodać żurawinę i ponownie lekko wymieszać.
  2. Ciastem wypełnić papilotki i piec ok. 20 minut w 180°C.

Muffinki z cukinii z żurawiną  Szybkie ciasta - edycja karnawałowa  Awangarda Smaku

wtorek, 22 stycznia 2013

Truskawkowa wersja zapiekanki z jabłkami, równie pyszna, a może nawet smaczniejsza...

Zapiekanka ryżowa z truskawkami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 40 dag truskawek
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta do formy
  • szczypta kurkumy (dla koloru)

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem kurkumy na sypko.
  2. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Jajko utrzeć z cukrem. Zapiekanka ryżowa z truskawkami
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  5. Ryż połączyć z koglem i podzielić na dwie części.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, następnie truskawki i znów ryż.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 40 minut.

 

 

Zapiekanka ryżowa z truskawkami

    

12:36, elkaa13
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 stycznia 2013

Pyszny, kremowy sernik dla smakoszy czekolady i nie tylko ...

Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 26 cm

spód Brownie

  • 65 g ciemnej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki

masa serowa

  • 1 kg twarogu śmietankowego (w wiaderku)
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml mleka
  • 300 g - 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
  • 5 dużych jajek, osobno białka i żółtka

Przygotowanie:

spód Brownie

  1. Piekarnik nagrzać do 175°C. Czekoladę połamać na kostki, roztopić i ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko.
  2. Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem.
  3. Gładką masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową.

masa serowa

  1. Ser ubić z cukrem i ekstraktem na kremową masę. Dodać mleko, czekoladę i nadal  ubijać.
  2. Sernik z białą czekoladą na spodzie brownieBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając żółtka, a następnie pianę delikatnie wmieszać do masy serowej.
  3. Całość wylać na podpieczony wcześniej spód.
  4. Piec w temperaturze 160ºC przez 50 - 60 minut na kratce pod którą należy ustawić blachę z gorąca wodą. (Gdyby zbytnio się rumienił można przykryć go folią aluminiową.)
  5. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny, najlepiej przez całą noc. Dowolnie udekorować.
 
Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie




niedziela, 13 stycznia 2013

Może powinnam napisać, że jest to spaghetti a'la carbonara, bo mój sos zawiera śmietanę. Jednak teraz nawet we Włoszech można spotkać dwie wersje tego sosu i nie nazwa jest tu najważniejsza, tylko wspaniały bogaty smak i prostota dania. Gorąco polecam.

Spaghetti carbonara

Składniki na 2 porcje

  • ok. 200g makaronu spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany (można pominąć, wtedy zamiast żółtek dajemy całe jaja)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok 100 g startego żółtego sera (lub Parmezanu, albo Pecorino)
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska

Spaghetti carbonara

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Boczek pokroić w cienkie paski lub w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć całość jeszcze ok 15 sekund.
  3. Śmietanę wymieszać z żółtkami, natką i serem.
  4. Do boczku z cebulką, wlać śmietanę i całość gotować na małym ogniu ok. 2 minut ciągle mieszając.
  5. Do odcedzonego (gorącego) makaronu wlać sos, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Spaghetti carbonara

    Zimowe szaleństwa

czwartek, 10 stycznia 2013

Muffinki bananowe

Składniki ok. 15 sztuk

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 90 g oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 banany

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać rozbełtane jajka, olej i maślankę. W drugiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Mokre składniki przelać dom suchych i wymieszać łyżką do połączenia się składników - masa powinna być grudkowata. 
  3. Do masy dodać banany pokrojone w plasterki.
  4. Papilotki wypełniać masą do ⅔ wysokości. Papilotki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra-dół) na ok 20-25 minut. 

Muffinki bananowe



środa, 09 stycznia 2013

Jak wiadomo cebula działa jak naturalny antybiotyk dlatego, gdy sezon grypowy w pełni polecam Wam przepyszną, aromatyczną i ZDROWĄ zupę cebulową. Tych co już zachorowali z pewnością postawi na nogi.

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (ew. wody)
  • gałązka rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • starty żółty ser
  • groszek ptysiowy lub bagietka, chleb, grzanki

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulą pokroić w cienkie krążki.
  2. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać pokrojoną cebulę i dusić ją na średnim ogniu, czasem mieszając, przez ok. 40-45 minut (można krócej, ale dłuższe duszenie wzmaga aromat), aż stanie się lekko brązowa i skaramelizowana (w tym momencie można dodać 2 łyżki mąki pszennej i całość wymieszać, wtedy zupa się zagęści i będzie 'bardziej francuska')
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i kumin, a po minucie wlać wino i wszystko wymieszać. Gdy wino zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i gotować do momentu, gdy płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. 
  4. Dodać bulion oraz rozmaryn i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez co najmniej 30-40 minut.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, nałożyć groszek ptysiowy (lub podpieczone bagietki, grzanki), posypać całość żółtym serem i zapiec w rozgrzanym piekarniku (z funkcją grilla), aż ser się lekko zrumieni.

Francuska zupa cebulowa

* Zupa nadaje się dla dzieci, alkohol wyparuje podczas gotowania.

Zimowe szaleństwa  

Tagi: cebula ser wino
23:14, elkaa13 , zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 07 stycznia 2013

Przygotowanie krokietów wcale nie jest takie czasochłonne jak się niektórym wydaje, a podane z gorącym barszczykiem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polecam zrobić jednorazowo większą ilość i część zamrozić.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na ok. 15 sztuk

ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli

farsz

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól

dodatkowo

  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Krokiety z kapustą i grzybami

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować do uzyskana gładkiej masy o konsystencji śmietany.
  2. Na gorącej patelni teflonowej rozprowadzać cienko porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.*
  3. Kapustę włożyć do garnka i zalać wodą, aby była całkowicie przykryta. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach.
  4. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki i dusić je aż woda wyparuje.
  5. Kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku.Krokiety z kapustą i grzybami
  6. Na podsmażone naleśniki nakładać farsz, na farsz zetrzeć ser żółty i zawijać. Obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na złoto (smażenie zacząć o strony łączenia, wtedy krokiety się nie rozwiną).

 

* Przed pierwszym naleśnikiem wysmarować delikatnie patelnię olejem.

  Zimowe szaleństwa Nakarm Zamrażarkę 

sobota, 05 stycznia 2013

Dla przedłużenia świątecznego nastroju proponuję niezwykle aromatyczne muffinki - ich smak zrekompensuje nawet brak śniegu ;)

Korzenne muffinki z suszonymi śliwkami i kardamonowym lukrem

Składniki na ok. 14 sztuk

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 1 szklanka mleka
  • 90 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy korzennej lub przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 20 suszonych śliwek

lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 łyżki soku z mandarynki

Korzenne muffinki z suszonymi śliwkami i kardamonowym lukrem

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek, przyprawy, cukier). W drugiej misce roztrzepać jajka i połączyć je z mlekiem i ostudzonym masłem.
  2. Składniki mokre wlać do suchych i całość niedbale wymieszać łyżką. Dodać pokrojone śliwki i ponownie wymieszać.
  3. Ciastem wypełniać papilotki do ⅔ wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałki góra-dół) przez ok. 20-25 minut.
  4. Przygotować lukier kardamonowy dokładnie mieszając jego składniki, a następnie polać nim ostudzone muffinki.

Korzenne muffinki z suszonymi śliwkami i kardamonowym lukrem

 
1 , 2
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne