piątek, 13 listopada 2015

Co powiecie na tartę z jabłkami i żurawiną...? W kruchym maślanym cieście skrywa się delikatne nadzienie - słodycz jabłek przełamana jest kwaśną żurawiną. Polecam na chłodne jesienne popołudnia.


tarta_z_jabkami_6

 

Składniki na formę o średnicy 24 cm

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g (mały kubek) jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 6 średnich jabłek
  • ½ szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem, dodać pokrojone masło i razem posiekać.

Do ciasta dodać jogurt i szybko zagnieść jednolite cisto. Odłożyć je do lodówki na czas przygotowania jabłek

Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy 26 cm i wyłożyć nią dno i boki formy. 

Na cieście ułożyć jabłka, równomiernie rozłożyć żurawinę i posypać cynamonem.

tarta_z_jabkami_1

tarta_z_jabkami_2  Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 50-60 minut. W połowie pieczenia tartę można przykryć folia aluminiową, gdyby zaczynała zbytnio się rumienić.

tarta_z_jabkami_3

Po ostudzeniu tartę oprószyć cukrem pudrem.
tarta_z_jabkami_4

Smacznego.

.

 Moje wypieki. Wielki powrót   Jesienne słodkości!

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

 

wtorek, 13 października 2015

Szybka w wykonaniu, prosta i efektowna szarlotka. Czy w jesienne popołudnie trzeba czegoś więcej...?

Szarlotka_pod_pierzynk_2

Składniki:

biszkopt

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa

  • 1½ kg kwaśnych jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • łyżeczka cynamonu

masa

  • 300 ml zimnej śmietanki 30%-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascaropne

Szarlotka_pod_pierzynk_3

Przygotowanie :

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180oC (góra-dół).
  2. Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
  3. Małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec dolać olej ciągle delikatnie mieszając.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec 10-12 min. 
  5. Biszkopt wystudzić, wyjąć z tortownicy, pozbyć się papieru i ponownie zapiąć w tortownicy.
  6. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić ok. 10 minut na wolnym ogniu (jabłka nie powinny się rozgotować), w razie potrzeby dolać odrobinę wody.
  7. Do jabłek wsypać cukier, galaretkę i cynamon, wymieszać. Odstawić z ognia na 15 minut, a następnie wyłożyć na biszkopt. 
  8. Odstawić do lodówki, do momentu aż masa lekko zastygnie.
  9. Ser mascarpone miksować przez pół minuty na średnich obrotach miksera.
  10. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, i delikatnie zmiksować z mascaropne.
  11. Masę wyłożyć na jabłka, schłodzić.

Szralotka_pod_pierzynk_1

 Jabłko z cynamonem 2015     Jesienne słodkości!

wtorek, 25 sierpnia 2015

DSC05305

W tym roku po raz pierwszy skusiłam się na suszone pomidory własnej produkcji. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Suszyłam pomidorki koktajlowe, ale w podobny sposób można przygotować inne odmiany. 


DSC05317

DSC05306

Składniki 

  • 1 kg pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska
  • tymianek, bazylia itp.

przechowywanie

  • 0,5 l oliwy
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Pomidorki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
  2. Każdy pomidorek przekroić na pół i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - skórką do dołu.
  3. Pomidorki oprószyć solą, cukrem i ulubionymi ziołami (u mnie tymianek). Skropić pomidorki oliwą.
  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 80°C (termoobieg) na ok 3-4 godziny - pomidory mają być suche, ale elastyczne.

DSC05323

DSC05339

przechowywanie

  1. W garnku podgrzać oliwę (nie może być zbyt gorąca, bo pomidorki się usmażą).
  2. Pomidorki nakładać do słoiczków, dodać do każdego ząbek czosnku i  ewentualnie gałązkę świeżych ziół.
  3. Pomidorki zalać oliwą (nie nalewać do pełna), zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 minut.
  4. Pomidorki można również zamrozić, a przed użyciem zalać mieszanką podgrzanej oliwy i ziół.

DSC05340

DSC05361

Smacznego!!!

 

Pora na pomidora!

 

czwartek, 04 grudnia 2014

Dekoracja tych babeczek wywoła uśmiech na twarzy każdego dziecka. Dla mnie, to wystarczający argument, aby ponownie upiec je w tym roku.

Może Mikołaj się skusi i zostanie u nas na herbatkę...

Babeczkowe reniferki

Składniki 14 sztuk

babeczki

  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka

krem 

  • 150 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo: precelki, wiśnie kandyzowane, draże

Babeczkowe reniferki

Przygotowanie:

babeczki

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę.
  2. Do masy dodawać jajka jedno po drugim, ciągle miksując.
  3. Sypkie składniki wymieszać i dodawać je do masy na przemian z mlekiem, miksując do połączenia się składników.
  4. Papilotki wypełniać masą do ¾ wysokości. Babeczki piec ok. 20 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C.
  5. Wystudzić!!

krem

  1. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, na koniec dodając cukier puder.
  2. Serek mascarpone krótko zmiksować i połączyć go ze śmietaną - mieszając łyżką.
  3. Przy pomocy szprycy ozdabiać kremem wystudzone babeczki.

Nos reniferków wykonać z wiśni, oczy z draży, a poroże z precelków. 

Smacznego!!!

Babeczkowe reniferki

 

Korzenne przysmaki  Prezenty na Mikołajki  Świąteczne słodkości!   

poniedziałek, 03 listopada 2014

Niezwykle apetyczne, a przy tym wartościowe ciasteczka - idealne na każdą okazję - jesienny spacer, wizyta niezapowiedzianych gości, a spakowane na drugie śniadanie dostarczą energii do dalszej pracy.

Owsiane ciasteczka z bananami 

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 g suszonych żurawin
  • 20 g suszonych moreli
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieść widelcem, morele pokroić w kostkę lub paseczki.
  2. Wszystkie składniki wymieszać.
  3. Z masy formować okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 8 cm i grubości ok. 1 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C - termoobieg przez ok. 15-20 minut. Ciasteczka powinny po upieczeniu zachowywać kształt i być miękkie.

Owsiane ciasteczka z bananami

Smaczna Jesień Moje wypieki i desery na każdą okazję http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

niedziela, 28 września 2014

Czego się nie robi, aby w tym wyjątkowym dniu wywołać uśmiech na twarzy dziecka. Pomimo wielkich obaw, upieczenie tortu w kształcie autka dla dwulatka okazało się łatwiejsze niż myślałam. Najwięcej problemów sprawiło mi oczywiście wykończenie autka, ale cztery kółeczka na masce samochodu zrekompensowały pozostałe braki. 

tort autko

Tort autko - Bartuś 2 latka

Składniki:

biszkopt - składniki na jeden biszkopt, z którego otrzymałam dwa blaty

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżka kakao - do biszkoptu kakaowego

 krem do przełożenia:

  • 500 g serka mascaropne
  • 80 g cukru pudru
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30%

 lukier plastyczny

  • 100 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka masła

krem maślany (pod masę plastyczną)

  • 150 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 łyżka mleka

dodatkowo

  • barwniki spożywcze
  • dżem z czarnej porzeczki
  • syrop owocowy rozcieńczony w w wodzie lub herbata z cytryną

 

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Gdy białka będą sztywne dodać partiami dwie łyżki cukru i miksować aż piana stanie się błyszcząca.
  2. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w temp. 170ºC (termoobieg) przez ok. 30 minut.

Wystudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Do wykonania tortu potrzebne są trzy blaty. Upiekłam dwa biszkopty - jeden ciemny, drugi jasny, a z każdego uzyskałam dwa blaty - tak więc miałam też jeden spód do ciasta z owocami ;) Można upiec ciemny biszkopt z połowy porcji, wtedy otrzymamy od razu jeden blat.

Blaty ułożyć jeden na drugim - jasny, ciemny, jasny. Poprowadzić dwie równoległe do siebie cięciwy. Powstałe dwa odcinki koła postawić pionowo na pozostałej części biszkoptu. Każdą warstwę nasączyć sokiem lub herbatą z cytryną, posmarować dżemem i przełożyć kremem.

tort autko

tort autko

krem do przełożenia

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dokładnie połączyć z serkiem. Masę schłodzić przed użyciem.

krem maślany pod lukier plastyczny

Miękkie masło zmiksować na puch, a następnie partiami dodawać cukier miksując jeszcze kilka minut. Na koniec dodać mleko.

Kremem wysmarować powierzchnię tortu przeznaczoną do obłożenia masą plastyczną.

Masa maślana

lukier plastyczny

Lukier plastyczny

  1. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. 
  2. Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i masło - całość podgrzewać, aż masa stanie się jednolita - nie gotować. Ostudzić.
  3. Masę miksować na najniższych obrotach, przy pomocy haków do wyrabiania ciasta drożdżowego, dosypując partiami cukier. 
  4. Wyrabianie dokończyć ręcznie na stolnicy - cukier dosypujemy do momentu, gdy masa przestanie się kleić.
  5. Masę podzielić na odpowiednie części i wymieszać je z odpowiednimi barwnikami spożywczymi. U mnie największa była część niebieska.

Lukier plastyczny - niebieski

Masę wałkować na stolnicy wysmarowanej olejem na grubość ok. 4 mm. Wykładać ją na tort posmarowany cienką warstwą kremu maślanego - bita śmietana rozpuszcza lukier. Elementy przyklejać na klej sporządzony z wody i cukru pudru.

tort autko

tort autko

 

Ciacho na widelcu

wtorek, 26 sierpnia 2014

Dziś polecam szybki obiad przygotowany zgodnie z zasadą: smacznie, zdrowo, kolorowo!

Faszerowane cukinie

Składniki

  • 2 cukinie
  • 150 g sera feta lub sera koziego
  • 3 średnie cebule
  • puszka kukurydzy 
  • puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska

Przygotowanie

  1. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na oleju, a następnie duś do miękkości ok. 5 minut.
  2. Wymieszaj pomidory i kukurydzę. Dodaj łyżkę posiekanej natki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż na dno naczynia do zapiekania.
  3. Umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż je na kukurydzy. 
  4. Cukinie wypełnij cebulą i posyp pokruszonym serem feta. 
  5. Całość zapiekaj 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg), a następnie ok. 3 minuty zapiekaj z włączoną funkcją grillowania.
  6. Po upieczeniu cukinie dopraw grubo mielonym pieprzem i posyp natką.

przed ...

Faszerowane cukinie

po ...

Faszerowane cukinie

* Kukurydzę można zastąpić np. czerwoną fasolą lub ciecierzycą z puszki, danie będzie bardziej treściwe.

 

Pora na pomidora!   Lato w pełni!

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Po długiej nieobecności wpis specjalnie dla moich chłopaków. Czekoladowy torcik upieczony z okazji tegorocznego Dnia Ojca przygotowany przy nieocenionej pomocy synusia ;*

Kakaowe blaty przełożone bitą śmietaną z truskawkami, a całość zwieńczona czekoladową polewą. W sam raz dla małych i dużych łasuchów.

Tort czekoladowy z bitą śmietaną

Składniki na formę w kształcie serca ok. 23 cm średnicy

biszkopt

  • 170 g mąki tortowej
  • 3 pełne łyżki kakao
  • płaska łyżeczka sody
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka

masa

  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 150 g truskawek (można zastąpić innym dodatkiem)

polewa czekoladowa

  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g ciemnej czekolady
  • łyżka miodu

Tort czekoladowy - serce

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Masło rozpuścić w gorącym mleku.
  2. Jajka ubijać z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dolać ciepłe mleko, zmiksować. Dodać wymieszane suche składniki i całość wymieszać szpatułką.
  3. Masę rozlać do dwóch foremek w kształcie serc. Piec przez ok. 20 minut - do suchego patyczka w temp. 160°C (termoobieg).
  4. Upieczone blaty wystudzić.

masa

  1. Truskawki pokroić w kosteczkę.
  2. śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z truskawkami.

polewa

Śmietanę, czekoladę i miód podgrzewać w garnuszku - ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy.

 

Na jednym blacie rozsmarować masę i przykryć drugim blatem. Wierzch oblać polewą.

Tort czekoladowy - serce Tort czekoladowy - serce

Smacznego.

czwartek, 29 maja 2014

Pycha!

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Składniki:

  • ½ szklanki mleka/maślanki
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 niewielkich truskawek (umytych i pozbawionych szypułek) 

kruszonka

  • 80 g mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 40 g cukru

Przygotowanie

  1. Składniki kruszonki rozcierać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Osobno połączyć składniki suche i mokre. 
  3. Składniki mokre przelać do suchych i niedbale wymieszać.
  4. Masą wypełniać papilotki, a następnie do każdej wypełnionej papilotki włożyć truskawkę.
  5. Kruszonką posypać babeczki i całość piec w temperaturze ok. 170°C (termoobieg) przez 25 minut.

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Piknik majowy    Milion smaków truskawek   

czwartek, 22 maja 2014

Szybkie, smaczne i niezawodne - poniżej przepis na ciasto, które łączy te trzy cechy. Idealne na leniwe letnie dni.

Ciasto na kefirze z czekoladą, owocami i kruszonką

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 25 cm

  • 2 ½ szklanki mąki (430 g)
  • 1 szklanka kefiru (300 g)
  • ½ szklanki cukru (150 g)
  • ½ szklanki oleju (140 g)
  • 3 jajka
  • 100 g mlecznej czekolady startej na dużych oczkach tarki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 200 g wydrylowanych wiśni (jeśli mrożone należy je uprzednio rozmrozić) *

kruszonka:

  • 90 g cukru
  • 140 g mąki
  • 120 g zimnego masła

Przygotowanie:

Ciasto na kefirze z czekoladą, owocami i kruszonką


  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, tzn. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i  startą czekoladę.
  2. W drugiej misce połączyć kefir, olej i jajka.
  3. Suche składniki połączyć z mokrymi, mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera.
  4. Składniki kruszonki wcierać w siebie, aż utworzą się grudki.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Na cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką.
  6. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra-dół) i piec ok 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

 

* można użyć innych owoców, np. brzoskwiń z puszki, świeżych malin, itp.

 

 

Piknik majowy    

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
O autorze
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne