Blog > Komentarze do wpisu

Faszerowane cukinie

Dziś polecam szybki obiad przygotowany zgodnie z zasadą: smacznie, zdrowo, kolorowo!

Faszerowane cukinie

Składniki

  • 2 cukinie
  • 150 g sera feta lub sera koziego
  • 3 średnie cebule
  • puszka kukurydzy 
  • puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska

Przygotowanie

  1. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na oleju, a następnie duś do miękkości ok. 5 minut.
  2. Wymieszaj pomidory i kukurydzę. Dodaj łyżkę posiekanej natki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż na dno naczynia do zapiekania.
  3. Umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż je na kukurydzy. 
  4. Cukinie wypełnij cebulą i posyp pokruszonym serem feta. 
  5. Całość zapiekaj 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg), a następnie ok. 3 minuty zapiekaj z włączoną funkcją grillowania.
  6. Po upieczeniu cukinie dopraw grubo mielonym pieprzem i posyp natką.

przed ...

Faszerowane cukinie

po ...

Faszerowane cukinie

* Kukurydzę można zastąpić np. czerwoną fasolą lub ciecierzycą z puszki, danie będzie bardziej treściwe.

 

Pora na pomidora!   Lato w pełni!

wtorek, 26 sierpnia 2014, elkaa13

Polecane wpisy

Komentarze
2014/08/26 23:00:12
osobiście wykorzystałabym świeże pomidory póki są łatwo dostępne i przede wszystkim smaczne (a nie takie jak zimą..) - pomysł na posiłek bardzo fajny, z pewnością zrobię coś podobnego :)

zapraszam również do siebie na kuchniaczarow.blogspot.com
-
2014/08/30 11:38:50
Smacznie i lekko, chociaż (o tej porze roku) ja również wybrałabym świeże pomidory do tego dania. Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne