Blog > Komentarze do wpisu

Oponki drożdżowe

Do dzisiejszego poranka myślałam, że jutro jest Tłusty Czwartek. Wiadomość, że to dopiero za tydzień zniosłam tak źle, że postanowiłam pocieszyć się oponkami... Teraz mam tydzień na pozbycie się tych zbędnych kalorii i wypróbowanie kolejnego mało dietetycznego przepisu :)

 Pychota!

Oponki drożdżowe

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g stopionego i ostudzonego masła

dodatkowo

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • lukier cytrynowy lub pomarańczowy
  • cukier puder

Oponki drożdżowe

Przygotowanie: 

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, aż staną się płynne. Dodać pół szklanki ciepłego mleka oraz dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli używamy suchych drożdży pomijamy ten etap i mieszamy je bezpośrednio z mąką.
  2. Do mąki dodać żółtka, sól, mleko, cukier i rozczyn. Całość wyrabiać za pomocą miksera, z odpowiednimi hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski (wystarczy ok. 3 minuty). Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze ok. 2 minuty, aż składniki całkowicie się połączą. 
  3. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (45-60 min.)
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach wycinać koła tworząc oponki. 
  5. Oponki ułożyć na omączonym blacie, przykryć ściereczką i odstawić, aż podwoją objętość (ok. 30 minut).
  6. Olej rozgrzać do 180°C i partiami smażyć oponki, aż się przyrumienią z obu stron (należy kontrolować temperaturę, aby nie rumieniły się zbyt szybko).
  7. Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  8. Jeśli chcemy polukrować oponki należy zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe, natomiast posypywać cukrem pudrem należy dopiero po wystudzeniu.

*Warto użyć specjalnego termometru, ale można też sprawdzić temperaturę wrzucając do oleju odrobinę ciasta - jeśli olej będzie skwierczał, a ciasto szybko wypłynie - temperatura jest odpowiednia. Inna metoda, to włożenie końca drewnianej łyżki do oleju - jeśli od spodu będą wydobywają się bąbelki - można smażyć pączki.

Oponki drożdżowe

 

Karnawałowe smażenie  Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Tłusty czwartek 2014

środa, 19 lutego 2014, elkaa13

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.play-internet.pl
2014/02/20 20:36:22
Pychota...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne