Blog > Komentarze do wpisu

Tort tiramisu

To już rok minął odkąd pojawił się tu pierwszy wpis i właśnie z tej okazji przygotowałam pyszny torcik.

Tort smakuje jak klasyczny deser tiramisu, jednak przygotowany jest na bazie upieczonych blatów biszkoptowych. Słodka masa z mascarpone, likier i kawa z likierem dopełniają się nawzajem tworząc niepowtarzalną całość. Polecam!

Tort tiramisu

Składniki 

biszkopt

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g stopionego masła
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka

krem

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
  • 500 g sera mascaropne

dodatkowo

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 80 ml gorącej wody
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Tort tiramisu

Tort tiramisu

Przygotowanie:

biszkopt

  1. Jajka ubić z cukrem na parze (miskę ustawić na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli). Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować, aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając szpatułką wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. 
  3. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C (góra-dół) i piec w dolnej części piekarnika przez ok. 25-35 minut - do suchego patyczka.
  4. Biszkopt ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.

krem

  1. Żółtka ubić z cukrem najpierw przez 2 minuty na parze, a potem zdjąć miskę z ognia i miksować, aż masa się ostudzi.
  2. Do żółtek dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z kremem.

tort

  1. Przygotować poncz: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Kawę wymieszać z gorącą wodą, dodać żelatynę i podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kawę lekko ostudzić i dodać likier.
  2. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszy blat. Nasączyć go ponczem kawowym i rozsmarować na nim ⅓ kremu. Przykryć drugim blatem i czynności powtórzyć. Ostatni krążek biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować pozostałym kremem i oprószyć przez sitko kakao wymieszanym z cukrem pudrem.
  3. Zapiąć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na min. 3 godziny. Na godzinę przed podaniem można schłodzić dodatkowo w zamrażarce. 

Tort tiramisu

 

Źródło inspiracji: Kwestia smaku

wtorek, 23 kwietnia 2013, elkaa13
Tagi: ser biszkopt kawa

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/23 07:46:37
Mniam, kolejnego udanego roku życzę!
-
2013/04/23 07:58:30
Uwielbiam tiramisu, a z tortem rewelacyjny pomysł :-) Życzę powodzenia i wytrwałości na dalsze lata :-)
-
2013/04/23 10:57:30
mniam, wspaniały torcik! Wszystkiego dobrego na kolejne lata blogowania :)
-
2013/04/23 11:10:18
Za miesiąc mam urodziny, sama sobie chyba taki tort upiekę ;)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne