Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Bardzo sycące danie wykonane w wersji podstawowej. Można tworzyć wiele wariacji na jego temat, np. dodać suszone pomidory, pesto z bazylii lub szpinak. 

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Składniki na 3 porcje

  • 3 filety z łososia bez skóry, każdy o wadze ok. 150 g
  • arkusz ciasta francuskiego (rozmrożony)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Przygotowanie:

  1. Filety umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni z obu stron (łosoś w środku powinien być surowy).
  2. Arkusz ciasto francuskiego rozwałkować i podzielić na 3 części.
  3. Każdy filet zawinąć w ciasto i skleić brzegi*. Wierzch każdej paczuszki naciąć i posmarować rozbełtanym jajkiem.
  4. Łososia ułożyć na natłuszczonej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszyć  temperaturę do 180°C i piec ok. 10-15 minut. Gdyby ciasto zbytnio się rumieniło należy przykryć je folią aluminiową.
  5. Podawać ze surówką.

* Można odciąć nożem wystający kawałek ciasta, wtedy ciasta samo się sklei.

Łososie do boju!  Czas na ciasto francuskie  

wtorek, 09 kwietnia 2013, elkaa13

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/09 16:14:02
hmm.... mniam
-
2013/05/05 20:08:59
Smakowity wpis, a przepis w tym tygodniu wypróbuję. Blogi dla amatorów gotowania i jedzenia to jest to i może za jakiś czas stworzę własny blog . Jeżeli w końcu taki Adam Hofman opisuje swoje doświadczenia kulinarne, to ja też zakładam bloga. Będę ściskać kciuki za Ciebie i z niecierpliwością czekam na następne cuda
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne