Blog > Komentarze do wpisu

Babka majonezowa

Podkuszona przedświąteczną promocją kupiłam duży słoik majonezu, a w szale świątecznego pichcenia wykorzystałam z niego 2 łyżki. Za każdym razem kiedy otwierałam lodówkę myślałam jak go wykorzystać, aż przypomniałam sobie przepis na babkę majonezową. W końcu miałam okazję ją przygotować i co więcej, od tej pory już zawsze będę kupowała duży słoik majonezu :)

Babka majonezowa

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej (ew. skrobi ziemniaczanej)
  • ok. 200 g majonezu (ok. ¾ szklanki)
  • ½-¾ szklanki cukru
  • 4-5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo cukier puder do oprószenia lub lukier cytrynowy( szklankę cukru pudru energicznie utrzeć z 2-3 łyżkami soku z cytryny)

Babka majonezowa

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijać  cukrem ok. 1 minuty. Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. 
  2. Do masy jajecznej dodać pozostałe składniki i zmiksować jeszcze ok. 2-3 minuty, aż kryształki cukru se rozpuszczą. 
  3. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 160-175°C (góra-dół) i piec do suchego patyczka (w zależności od formy 45-60 minut).
  4. Babkę ostudzić, wyjąć z formy i oprószyć cukrem lub oblać lukrem.

Babka majonezowa

Babki i babeczki  Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013  

poniedziałek, 08 kwietnia 2013, elkaa13
Tagi: majonez

Komentarze
2013/04/08 09:32:07
niezly pomysl:)
-
2013/04/08 16:55:57
Jadłam taka babkę jest bardzo smaczna :-)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne